Sigtuna kommun

”Vi är mycket kritiska och oroade över att Migrationsverket öppnar återvändandecenter i Märsta”

Dela

Sigtuna kommun har under många år tagit ett mycket stort ansvar i mottagandet av nyanlända och har upprepade gånger förmedlat att det ansvaret måste fördelas bättre bland kommunerna. Då svarar Migrationsverket med att öppna ett återvändandecenter i Märsta.

Migrationsverkets logotyp på en glasruta.
- Att vi än en gång ska dra ett tungt lass är inte rimligt, säger kommundirektör Birgitta Pettersson. Foto: Tomislav Stjepic

Migrationsverket kommer att starta fem återvändandecenter för personer som har fått beslut om av- eller utvisning eller överföring till annat land. Ett av dessa särskilda boenden planeras ligga i Märsta. Enligt Migrationsverkets information ska den tilltänkta byggnaden rymma 512 platser, men än har ingen slutbesiktning genomförts. 

Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, säger:
- Vi känner oss helt överkörda. Trots att Migrationsverket vet om våra stora utmaningar, väljer de att öppna återvändandecenter just här. Det är både tondövt och helt obegripligt. Vi ställer oss mycket kritiska till detta och är verkligen oroade över vad det här kommer att innebära för vår kommun.

I ett pressmeddelande medger Migrationsverket att ”det kan innebära ansträngningar för kommunerna om de behöver erbjuda många barn i skolåldern undervisning”.

Bara under 2022 tog de kommunala skolorna i Sigtuna emot 243 nyanlända elever och mottagningen fortsätter att vara hög även i år. I många områden har det varit stora utmaningar att ordna skolplatser.

Birgitta Pettersson, kommundirektör, säger:
- I samband med att kriget i Ukraina utbröt tog Sigtuna kommun ett mycket stort ansvar för mottagandet av flyktingar, både egenbosatta och ensamkommande barn. Då hade vi en dialog med Migrationsverket om läget och vår situation. Att vi än en gång ska dra ett tungt lass är inte rimligt. Migrationsverket hänvisar till att återvändandecentren måste placeras nära orter som ligger i anslutning till en internationell flygplats, men det är ingen förklaring som vi kan köpa. Även om Arlanda ligger i vår kommun finns det en massa andra alternativ.

Kontakter

Om oss

I Sigtuna kommun bor cirka 52 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye