Kinnas stadskärna stod pall för pandemin

Restaurangbranschen i Kinnas stadskärna ökade sin omsättning under 2020 med hela 14,7 procent, samtidigt som andra jämförbara medelstora städer tappade i snitt 15,2 procent och snittet för samtliga svenska stadskärnor visade ett tapp för restaurangnäringen på 28,4 procent.
– Kinna visar på flera positiva trender jämfört med andra städer i samma storlek. Restaurangerna har trots pandemin fortsatt sin positiva utveckling och fyllt en viktig funktion som dragare till stadskärnan. När vi utvecklar utbudet i våra städer är det viktigt att lyfta positiva trender och företeelser för att därigenom förädla och utveckla, säger Anna Liljenby, expert stadsutveckling på Fastighetsägarna.
Dagligvaruhandeln i Kinnas stadskärna ökade med 6,2 procent, vilket är en något starkare utveckling än i jämförbara städer som i snitt ökade med 5,6 procent. Försäljningen av sällanköpsvaror minskade däremot något mer än i jämförbara städer. Modehandeln stod för det största tappet på 23,4 procent. Hem- och fritidsvaror, där byggvaror, elektronik och möbler ingår, tappade 13,4 procent av sin omsättning. Kommersiell service, som består av flera olika typer av aktörer, exempelvis frisörer, barberare, skönhetssalonger, kemtvätt och skräddare, tappade 9,6 procent av sin omsättning under året.
– Coronapandemin har förstås påverkat hur människor har rört sig i staden. Men med minskade restriktioner och ökat kontorsarbete syns nu stadskärnornas återkomst tydligt i flödesstatistiken. De städer som bäst arbetar tillsammans kommer att dra störst nytta av denna utveckling när pandemin släpper greppet, fortsätter Anna.
Under pandemiåret 2020 har Kinna lyckats behålla en större andel av sin omsättning än andra svenska stadskärnor av samma storlek. I snitt minskade medelstora städer sin omsättning i stadskärnan med 8,2 procent, jämfört med Kinnas 0,8 procent. Detta trots att detaljhandeln har minskat mer i just stadskärnan än i kommunen som helhet.
– Det är positivt med denna fingervisning som bekräftar vår känsla av att Markborna har ställt upp för centrum och velat handla lokalt. Dessutom har verksamheterna i centrum mött krisen på fler olika kreativa sätt, menar Camilla Olsson, näringslivsutvecklare Marks kommun.
Om Cityindex
Cityindex är en objektiv, heltäckande och mellan stadskärnor helt jämförbar kartläggning av den kommersiella utvecklingen i samtliga Sveriges 107 stadskärnor. Cityindex är ett samarbete mellan Fastighetsägarna Och HUI.
5 trender Fastighetsägarna spår i framtidens stadskärnor
1. Den hållbara staden
En byggnad behöver inte bara ha en funktion. Vi kommer att se hur platser och byggnader samnyttjas och används under en längre period över dygnet, veckan etc.
2. En mindre ensam stad
Stadskärnan bär en viktig funktion som mötesplats. Vi vill ha tillgängliga städer för alla åldrar med t ex väderskyddade sittplatser, grönytor och aktiviteter som skapar generationsöverskridande stadsrum.
3. Levande gröna ytor
Pandemin har fått många att återupptäcka naturen och umgås i stadens parker och grönytor. Stråken till dessa platser behöver aktiveras och utrymmena mellan husen i stadskärnan kan kompletteras med grönska.
4. Framtidens urbana kontor
Utbudet i närområdet är en viktig del i vad som gör kontoren attraktiva. I framtiden behöver stadens olika funktioner samverka och dra nytta av varandra.
5. Stadskärnans unika identitet
Stadens historia, miljö och kultur skapar unika stadskärnor som inte kan återskapas någon annanstans. Kultur, nöjen och fritidsliv blir en aktiv del av stadskärnans utbud.
Nyckelord
Kontakter
Josefina HällerMarknadskommunikatörFastighetsägarna GFR
Tel:031-755 33 06josefina.haller@fastighetsagarna.seBilder
Länkar
Om
Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad
Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Den mest prisvärda fjärrvärmen finns i Luleå26.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Luleå Energis nät i Luleå erbjuder landets mest prisvärda fjärrvärme. Det visar en ny rapport från Fastighetsägarna GFR. - Jämfört med leverantörer med liknande förutsättningar är nätet i Luleå det billigaste i Sverige, säger David Björnberg, analytiker hos Fastighetsägarna.
Nu är hyrorna i Skurup, Svedala, Tomelilla, Burlöv, Lomma och Simrishamn klara5.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
I december vände sig Fastighetsägarna Syd till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Skurup, Svedala, Tomelilla, Burlöv, Lomma och Simrishamn. Nu har rekommendationen kommit. Därmed står det klart att hyrorna i dessa kommuner höjs mellan 5,2-5,5 procent (se nivåer nedan). Samtliga från den 1 januari 2025.
Kent Persson föreslås bli ny ordförande för Fastighetsägarna GFR4.3.2025 14:48:51 CET | Pressmeddelande
Valberedningen för Fastighetsägarna GFR föreslår Kent Persson från Heimstaden som ny ordförande inför föreningsfullmäktige i Göteborg den 24 april 2025.
Nu är hyrorna i Östra Göinge, Höör, Hörby och Kävlinge klara4.3.2025 09:39:04 CET | Pressmeddelande
I december vände sig Fastighetsägarna Syd till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Östra Göinge, Höör, Hörby och Kävlinge. Nu har rekommendationen kommit. Därmed står det klart att hyrorna i Östra Göinge, Höör och Hörby höjs med 5,3 procent och hyrorna i Kävlinge med 5,2 procent. Samtliga från den 1 januari 2025.
Fjärrvärmenämnden avslår medling – kraftiga taxeökningar från Skövde Energi måste upphöra25.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fastighetsägarna i Skaraborg har under en längre tid försökt föra en konstruktiv dialog med Skövde Energi om fjärrvärmetaxorna, men utan framgång. Efter en förhandling där parterna inte kunde nå en överenskommelse, valde man att gå vidare till medling i fjärrvärmenämnden. Nu har nämnden beslutat att avslå medlingen. Deras bedömning är att medling inte kommer att leda till en överenskommelse mellan kunder och fjärrvärmeföretag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum