Region Uppsala

Föräldrar rekommenderas hålla små barn hemma för att undvika RS-virus

Dela
Den pågående epidemin av RS-virus bland barn slår hårt mot hälso- och sjukvården i Uppsala län. Nu går smittskyddsläkaren i Region Uppsala ut med skärpta rekommendationer.

- Under pandemin har vi haft fokus på de äldsta, nu handlar det om att skydda de allra yngsta, barn under sex månader, som kan drabbas extra hårt av det här viruset, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.

- Vi rekommenderar att man håller barn under sex månader hemma så mycket som möjligt, och gärna även äldre syskon, som annars skulle varit på förskola. Undvik sociala sammanhang, där små barn blandas, till exempel öppen förskola. Familjer med små barn bör fortsätta att bete sig som under covid 19-pandemin: umgås med den närmaste kretsen, hålla distans när det går, tvätta händerna ofta och nysa i armvecket.

Till skillnad från under pandemin finns ingen rekommendation om att kontakta vården för att provta sig, vare sig för vuxna eller barn.

- Provtagning görs bara av barn som är mycket svårt sjuka. Det finns ingen provtagningsverksamhet liknande den för covid-19. Om man är orolig och funderar på om det kan vara RS-virus ska man kontakta 1177 Vårdguiden på telefon och absolut inte bege sig direkt till en mottagning, säger Johan Nöjd.

För att nå ut med information till de som löper störst risk kommer Region Uppsala inom kort att skicka ut ett meddelande från 1177 Vårdguiden via sms och e-post. Meddelandet kommer att gå till alla som har fött barn under det senaste året.

- Det här är en mycket ovanlig åtgärd, men läget är allvarligt och på det här sättet når vi ut till många, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

- De flesta barn klarar infektionen bra och vi vill inte skrämma upp folk. Men vi har en situation där barnsjukhuset tvingas att skjuta upp planerade vårdbesök och operationer. Det drabbar barn, som redan har fått stå tillbaka och vänta på sina behandlingar på grund av pandemin. De får nu vänta ännu längre, eftersom sjukvårdens resurser går åt till att ta hand om RS-sjuka barn. Vi måste göra allt vi kan för att begränsa smittspridningen, säger Mikael Köhler.

Nyckelord

Kontakter

Johan Nöjd, smittskyddsläkare Region Uppsala, tel 076-721 65 88
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala, tel 076-724 89 17

Länkar

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionfullmäktige 14 februari14.2.2024 13:41:33 CET | Nyheter

Nya ordförande utsedda i politiska styrelser och nämnder I januari meddelade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet sin avsikt att bilda en ny politisk majoritet i Region Uppsala. Grunden är ett samarbetsavtal om vad man är överens om att göra i regionen under mandatperioden. Den nya majoriteten har 55 mandat av regionfullmäktiges totala 101 mandat. Vid regionfullmäktiges sammanträde genomfördes val till bland annat uppdragen som ordförande, förste vice ordförande och andra vice ordförande i flera styrelser nämnder för att spegla det nya majoritetsförhållandet. Följande val gjordes: Regionstyrelsen Ordförande: Helena Proos (S), 1:e vice ordförande Unn Harsem (C), 2:e vice ordförande Emilie Orring (M) Krisledningsnämnden Ordförande: Helena Proos (S), 1:e vice ordförande Unn Harsem (C), 2:e vice ordförande Emilie Orring (M) Fastighet- och servicenämnden Ordförande: Ann-Kristin Hilli (V), 1:e vice ordförande Patrik Bergman (S), 2:e vice ordförande Cecilia Hamen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye