Luftbubblor ska stoppa skräpet i ån

Dela
Luftbubblor i Fyrisån i Uppsala ska hindra skräp från att nå sjöar och hav. Det är kommunens nya innovativa satsning på problemet med skräp i ån.
Bubbelbarriären löper diagonalt över ån. I borte änden samlas skräpet upp. Foto: Uppsala Kommun
Bubbelbarriären löper diagonalt över ån. I borte änden samlas skräpet upp. Foto: Uppsala Kommun

Under tre år har Uppsala kommun och Håll Sverige Rent gjort skräpmätningar i Fyrisån i Uppsala. Under 2019, 2020 och 2021 har tusentals skräpföremål hittats. Kommunen jobbar hela tiden aktivt för att minska skräpet och snart sjösätts den senaste åtgärden.

Från den 4 november och tre månader framöver kommer kommunen testa en ”skräpfälla” i form av luftbubblor under vattnet. Med hjälp av en kompressor och en slang med många små hål i produceras en bubbelvägg som lyfter och fångar in skräpet ända från botten av ån. Slangen är placerad diagonalt över ån. Detta ihop med den naturliga vattenströmmen gör att skräpet samlas in i en uppsamlingsfålla vid åkanten. Denna kommer att tömmas regelbundet från en trappavsats vid Hamnspången och utföras skräpmätningar på.

I samband med ”Allt Ljus på Uppsala” (4–21 november) är bubbelbarriären med som en ljuspunkt i programmet. Kommunen vill belysa innovativa projekt och förhoppningen är att initiativet ska vara uppskattat hos medborgarna, där fler upptäcker vad som händer i ån och reflekterar över skräpets vandring och dess konsekvenser.

”Det är så sorgligt att det kastas skräp, men detta är ett jättebra initiativ för att förhindra att skräp skadar och förfular miljön”, säger Rickard Malmström (MP), ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden i Uppsala.

Årets skräpmätningar i Fyrisån genomfördes regelbundet under perioden 29 juni – 10 september. Totalt hittades 8 851 skräpföremål. Det fem vanligaste var:

  1. Cigarettfimp (3 467 st)
  2. Övrig plast, mestadels matförpackningar (1 033 st)
  3. Frigolit/cellplast (788 st)
  4. Godis-, glass- och snacksförpackning (753 st)
  5. Lösa korkar och lock (267 st)

Det mesta skräpet hittades runt månadsskiftet runt juli-augusti, då många är lediga och vädret är fint.

”Nedskräpning är tätt förknippat med konsumtion. Generellt äter och dricker vi mer och mer on-the-go. På platser där det rör sig fler människor blir det därför oftast mer skräp. Det är därför så viktigt att kommunerna håller koll på förekomsten av skräp genom att mäta nedskräpningen regelbundet”, säger Johanna Ragnartz, VD Håll Sverige Rent.

Kontakta Uppsala kommun för mer information:

Teresia Lindberg, Uppsala kommun, teresia.lindberg@uppsala.se, Telefon: 0187275007, Mobil: 0767230212

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bubbelbarriären löper diagonalt över ån. I borte änden samlas skräpet upp. Foto: Uppsala Kommun
Bubbelbarriären löper diagonalt över ån. I borte änden samlas skräpet upp. Foto: Uppsala Kommun
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hallsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Håll Sverige Rent lanserar "Fräschify 3000" – ett aprilskämt om ett verkligt skräpproblem31.3.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Fimpar, snus och godisförpackningar är inte bara en vanlig syn i svenska städer – det är ett miljöproblem som kostar samhället över en halv miljard kronor om året. Skräpet skadar djur, natur och får människor att känna sig mindre trygga och trivsamma i sin omgivning. Ändå är det många som låter bli att slänga sitt skräp i papperskorgen – ofta för att det känns för kladdigt och ofräscht att hantera. Därför lanserar Håll Sverige Rent den 1 april kampanjen Fräschify 3000 – en humoristisk kommunikationskampanj med ett allvarligt budskap.

Så hög är kommunernas nota för skräpstädning24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Senast den 31 mars ska alla Sveriges kommuner rapportera in sina kostnader för att hantera nedskräpningen. Detta enligt en förordning som bygger på principen att förorenaren betalar. Nu ska de som producerar vissa engångsplastprodukter stå för sin del av skräpnotan. Den senaste rapporteringen visar att kostnaderna för nedskräpning översteg en halv miljard kronor. Här kan du se vad skräpet kostar i varje kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye