24 forskningsmiljoner till frihet från sjukdom hos djur

Den gemensamma nämnaren för de tre projekten som SVA beviljas medel till av Formas är att begränsa smittspridning så att så få djur som möjligt blir sjuka.
– SVA står för en god djurhälsa, som är en viktig och integrerad del av begreppet djurvälfärd. Vi talar om djurvälfärdens fem friheter: frihet från hunger och törst, frihet från obehag, frihet att utföra normalt beteende, frihet från rädsla och stress och sist men inte minst, frihet från smärta, skada och sjukdom. Med bidragen till att stärka frihet från sjukdom kommer SVA att på ett ännu tydligare sätt kunna vara en positiv kraft för djurhälsa och djurvälfärd, Ann Lindberg, generaldirektör på SVA.
Bromsa mykoplasma
En bakterie som de senaste åren blivit allt vanligare hos nötkreatur är mykoplasma. Den kan orsaka svåra infektioner som exempelvis lunginflammation hos kalvar. Infektionerna är ofta svårbehandlade då bakterien är naturligt resistent mot penicillin och medför lidande för djuren. Om kor och kalvar infekteras kan också användningen av antibiotika öka kraftigt vilket ökar risken för antibiotikaresistens hos bakterier. Syftet med projektet är att öka kunskapen om epidemiologin kring mykoplasma och föreslå bekämpningsstrategier för att bromsa smittspridningen.
- Jag ser fram emot att få arbeta med den här viktiga frågeställningen i en tvärvetenskapligt sammansatt grupp av forskare med expertis inom bland annat epidemiologi, diagnostik och behandling av M bovis, djurvälfärd, och ekonomisk analys inom lantbruket, säger Stefan Widgren, epidemiolog på SVA.
Prioritera lentivirus hos små idisslare
Den långsamma får- och getdräparen lentivirus orsakar stora ekonomiska förluster och kraftigt djurlidande hos får och getter världen över. Smittade djur producerar mindre mjölk av sämre kvalitet, de växer sämre och kan dö i förtid. Friska djur och en hållbar får- och getproduktion bidrar till god ekonomi för lantbruks- och livsmedelsföretagen samt en djurhållning med god djurvälfärd med högt konsumentförtroende och en levande landsbygd i hela Sverige.
– Jag är oerhört glad att Formas har beviljat detta projekt. Forskning om får och särskilt get har tidigare inte prioriterats. Lentivirus hos får och get är ett viktigt djurvälfärdsproblem och vi ser att vi med detta forskningsprojekt kan bidra med ny kunskap och nya metoder till det svenska kontrollprogrammet. Det känns roligt att vi kan bidra till bättre hälsa hos djur som bidrar till öppna landskap och en minskad klimatpåverkan, säger Jonas Johansson Wensman, statsveterinär på SVA.
Motverka fågelinfluensa
Fågelinfluensa sprids med flyttfåglar och orsakar hög dödlighet hos hönsfåglar och flera andra fågelarter. Under 2021 drabbades Sverige av det värsta utbrottet av fågelinfluensa någonsin. Utöver djurlidande och påverkan på näringen och livsmedelsförsörjningen, har sjukdomsbekämpning kostat ungefär en halv miljard kronor. Syftet med projektet är att undersöka vad som påverkar risken att en gård drabbas av fågelinfluensa. Kunskapen kan bidra till bättre riktade åtgärder för att förhindra utbrott. I detta ingår både att identifiera åtgärder på gårdsnivå och geografiska områden med hög risk samt att identifiera områden med lägre risk där fjäderfän fortsatt kan vistas ute även under pågående influensasäsong.
– Den forskning vi kommer att genomföra är helt sprungen ur de frågeställningar som uppstod under utbrotten det gångna året och syftar till att vi ska få mer kunskap för att bättre kunna förebygga utbrott i framtiden. Vi är väldigt tacksamma att vi fått medel för att ta dessa frågeställningar vidare, säger Maria Nöremark, biträdande statsepizootolog på SVA.
Projekten är finansierade till och med år 2025.
Nyckelord
Kontakter
Joakim NordblomPressekreterare
Tel:0702-209 602joakim.nordblom@sva.seBilder

Länkar
Om
Farliga djursmittor kan få allvarliga konsekvenser, från lidande hos djur och människor till ekonomiska förluster och störningar i matförsörjningen. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet som genom diagnostik, forskning och rådgivning stärker Sveriges förmåga att bekämpa djursjukdomar som utgör hot mot kritiska samhällsfunktioner.
Friska djur – trygga människor.
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Vaccination av hästar i fokus under kampanjen Stoppa kvarkan5.5.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Med vittnesmål från ett allvarligt kvarkautbrott i ett stall i Dalarna vill årets kampanj Stoppa kvarkan få hästägare att förstå hur farligt kvarka är. Om fler vaccinerar sina hästar kan sjukdom och spridning förhindras.
Avhandling: stoppa Mycoplasma bovis för friskare kalvar och mer mjölk22.4.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Avhandlingen visar att mjölkgårdar med antikroppar mot Mycoplasma bovis (M. bovis) har högre kalvdödlighet än andra gårdar. En jämförelse av mjölkproduktion visade att kor fria från antikroppar producerade betydligt mer mjölk.
Rapportera Fästing 2025: Skicka in din fästing för att kartlägga TBE-virus10.4.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Tack vare att människor över hela Sverige har rapporterat tiotusentals fästingar med bild till Rapportera Fästing har kunskapen om landets fästingarter och deras utbredning ökat. SVA och Uppsala universitet kartlägger i år förekomsten av TBE-virus i fästingar samt var i landet viruset finns. Förhoppningen är 10 000 inskickade fästingar.
Säsongens första fall av fågelinfluensa konstaterat – högriskområden införs27.2.2025 15:29:00 CET | Pressmeddelande
Fågelinfluensasäsongen har hitintills varit lugn och det var nästan ett år sedan det senast påvisades högpatogen fågelinfluensa på vilda eller tama fåglar i Sverige. Men nu har fågelinfluensa konstaterats på en anläggning med hägnade fasaner i Skåne och på en svan som hittats död i Stockholm. Samtidigt rapporteras internationellt om ökat antal fall i vårt närområde och vi har också rapporter om fler misstänkta fall på vilda fåglar.
Sverige får nationellt laboratorium för växtskadegörare23.1.2025 06:55:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger SVA uppdraget att starta ett nationellt referenslaboratorium för diagnosticering av växtskadegörare. Att Sverige får ett eget referenslaboratorium kommer bidra till en snabbare diagnosticering och bekämpning av växtskadegörare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum