Framsteg i behandling av ansiktsförlamning fokus för nordiskt expertmöte på Akademiska
- Behandlingen av ansiktsförlamning har utvecklats på flera sätt vid Akademiska sjukhuset de senaste tio åren. Vid ansiktspares efter cancer utför vi numera nervoperationer för att återställa rörelseförmågan i ansiktet. Vi transplanterar också muskler för att återställa leendet på patienter med medfödd ansiktsförlamning, säger Andres Rodriguez Lorenzo, överläkare inom plastik- och käkkirurgi och ansvarig för Facialisparesteamet på Akademiska sjukhuset.
Facialispares (ansiktsförlamning) är ett tillstånd som påverkar patientens förmåga att utrycka känslor eftersom det saknas rörelse i ansiktsmusklerna. Den vanligaste orsaken till ansiktsförlamning kallas Bells pares och drabbar 40 av 100 000 personer per år.
Det finns flera orsaker till ansiktsförlamning, framförallt missbildning, infektioner, tumörer, inflammationer eller trauma. Behandlingen varierar beroende på patientens behov. Här ingår framförallt fysioterapi, toxin botulinbehandling (botox) eller operationer med mikrokirurgiska tekniker för att återställa symmetrin i ansiktet och förmågan att le och blunda.
Facialisparesteamet på Akademiska Sjukhuset etablerades i 2012 och är pionjärer i Norden när det gäller att ge multidisciplinär vård i samma patientbesök. Här samarbetar plastikkirurger, ÖNH-specialister och sjukgymnast. Teamet behandlar patienter från hela landet. Sedan starten har cirka 200 patienter per år behandlats på kliniken. Forskningsverksamheten inom området är aktiv, med två doktorander och teamet har nyligen publicerat en bok tillsammans med en grupp internationella experter om standarden på vården för rekonstruktion vid ansiktsförlamning.
Vid konferensen Nordic Facial Nerve Meeting samlas internationella experter på området för att diskutera de senaste framstegen inom behandling av ansiktsförlamning, från skandinaviska länder men också från USA, Storbritannien och Österrike. Mötet hålls i hybridformat, med en kombination av föreläsningar online och på plats.
För mer information/intervju, kontakta:
Andres Rodriguez Lorenzo, överläkare inom plastik- och käkkirurgi och ansvarig för Facialparesteamet på Akademiska sjukhuset, tel: 072-732 65 33, e-post: andres.rodriguez.lorenzo@akademiska.se
Nyckelord
Bilder
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Tidig operation av prostatacancer förlängde livet10.10.2024 08:38:54 CEST | Nyheter
Överlevnaden för män som drabbats av prostatacancer och fått hela prostatakörteln bortopererad direkt efter att tumören upptäckts, ökade med 17 procentenheter jämfört med dem som behandlades först när tumören gav symptom. Dessutom levde männen i genomsnitt drygt två år längre. Det framkommer i slutresultaten av en 30 år lång skandinavisk studie ledd från Uppsala universitet, som publiceras i New England Journal of Medicine.
Akademiska utsett till årets strokeenhet för andra året i rad4.10.2024 11:47:58 CEST | Pressmeddelande
För andra året i rad utnämns Akademiska sjukhuset till Årets strokeenhet, tillsammans med tre andra sjukhus. Priset för 2023 delas ut av det nationella kvalitetsregistret Riksstroke och baseras på indikatorer och målnivåer från Socialstyrelsens nationella riktlinjer för strokevård. I Sverige finns idag 71 sjukhus med akut strokesjukvård. Akademiska är det enda större sjukhuset och det enda av universitetssjukhusen som får utmärkelsen.
Livräddande shuntbehandling allt vanligare vid skrumplever20.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler svenskar drabbas av skrumplever (levercirros) och andra leversjukdomar. I Sverige genomgår cirka 150-200 personer per år TIPS, en ofta livräddande behandling som innebär att man lägger en shunt genom levern för att minska risken för blödningar från åderbråck i matstrupe och magsäck. Akademiska sjukhuset har mer än 20 års erfarenhet av TIPS och är ett av fyra universitetssjukhus som ansvarar för behandlingen inom ramen för Nationell högspecialiserad vård (NHV).
Akademiska får tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård vid perifer facialispares och skelettdysplasier18.9.2024 13:53:09 CEST | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid perifer facialispares (ansiktsförlamning) hos barn och vuxna, dels vid skelettdysplasier som innebär att skelettet har en onormal form och/eller hållfasthet. Båda är komplexa sjukdomar och tillstånd som kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården till färre sjukhus fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 18 september.
Akademiska högt rankat bland världens bästa specialistsjukhus17.9.2024 15:35:31 CEST | Nyheter
Akademiska sjukhuset får bra placeringar inom flera områden när den internationella tidskriften Newsweek för första gången rangordnar världens bästa specialistsjukhus inom 12 specialiteter. Inom kardiologi hamnar sjukhuset på plats 52 av 300, inom neurokirurgi på plats 65 av 125 och inom hjärtoperationer på plats 81 av 150.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum