Framsteg i behandling av ansiktsförlamning fokus för nordiskt expertmöte på Akademiska

- Behandlingen av ansiktsförlamning har utvecklats på flera sätt vid Akademiska sjukhuset de senaste tio åren. Vid ansiktspares efter cancer utför vi numera nervoperationer för att återställa rörelseförmågan i ansiktet. Vi transplanterar också muskler för att återställa leendet på patienter med medfödd ansiktsförlamning, säger Andres Rodriguez Lorenzo, överläkare inom plastik- och käkkirurgi och ansvarig för Facialisparesteamet på Akademiska sjukhuset.
Facialispares (ansiktsförlamning) är ett tillstånd som påverkar patientens förmåga att utrycka känslor eftersom det saknas rörelse i ansiktsmusklerna. Den vanligaste orsaken till ansiktsförlamning kallas Bells pares och drabbar 40 av 100 000 personer per år.
Det finns flera orsaker till ansiktsförlamning, framförallt missbildning, infektioner, tumörer, inflammationer eller trauma. Behandlingen varierar beroende på patientens behov. Här ingår framförallt fysioterapi, toxin botulinbehandling (botox) eller operationer med mikrokirurgiska tekniker för att återställa symmetrin i ansiktet och förmågan att le och blunda.
Facialisparesteamet på Akademiska Sjukhuset etablerades i 2012 och är pionjärer i Norden när det gäller att ge multidisciplinär vård i samma patientbesök. Här samarbetar plastikkirurger, ÖNH-specialister och sjukgymnast. Teamet behandlar patienter från hela landet. Sedan starten har cirka 200 patienter per år behandlats på kliniken. Forskningsverksamheten inom området är aktiv, med två doktorander och teamet har nyligen publicerat en bok tillsammans med en grupp internationella experter om standarden på vården för rekonstruktion vid ansiktsförlamning.
Vid konferensen Nordic Facial Nerve Meeting samlas internationella experter på området för att diskutera de senaste framstegen inom behandling av ansiktsförlamning, från skandinaviska länder men också från USA, Storbritannien och Österrike. Mötet hålls i hybridformat, med en kombination av föreläsningar online och på plats.
För mer information/intervju, kontakta:
Andres Rodriguez Lorenzo, överläkare inom plastik- och käkkirurgi och ansvarig för Facialparesteamet på Akademiska sjukhuset, tel: 072-732 65 33, e-post: andres.rodriguez.lorenzo@akademiska.se
Nyckelord
Bilder


Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Forskare: Autolog blodstamcellstransplantation är säker och bör användas oftare vid aktiv ms26.9.2023 08:45:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan 2010 har cytostatika och autolog blodstamcelltransplantation, där stamceller tas från patientens eget blod, använts som behandling av ms i Sverige. Dock har osäkerhet funnits om hur behandlingen fungerar över tid. En ny Uppsalastudie visar att behandlingen kan ges på ett säkert sätt inom vanlig sjukvård. Forskarna anser att den bör inkluderas som en standardbehandling vid aktiv ms.
Forskare efterlyser ökad sparsamhet vid strålbehandling av hjärntumörer hos barn21.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Barn som strålbehandlas för hjärntumör löper högre risk än vuxna att på sikt drabbas av nedsatta kognitiva funktioner. Det hänger samman med att barns hjärnor är känsligare för strålbehandling eftersom hjärnan inte är fullt utvecklad. Enligt en studie från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet skulle bieffekterna av strålbehandlingen kunna bli mindre om man ger lägre stråldos till riskorgan och strukturer som är viktiga för neurokognitiva nätverk såsom synnerven, hippocampus och lillhjärnan.
Nya immunterapier mot lymfom inger hopp15.9.2023 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler tumörsjukdomar i lymfsystemet (lymfom) kan behandlas med immunterapi. I våras godkändes CAR-T-celler som behandling vid återfall i mantelcellslymfom och studier pågår med bispecifika antikroppar. I praktiken innebär det att patienter redan kommer i fråga för sådana immunterapier. Framstegen uppmärksammas med anledning av internationella lymfomdagen 15 september.
Akademiska bidrar till införande av ny pacemakerteknik i Polen12.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 35 år har Akademiska sjukhuset opererat in diafragmal pacemaker på över 40 patienter. Sjukhuset är ett av få centra i Europa med stor erfarenhet av denna behandlingsmetod. Sedan 2006 har, utöver patienter från Sverige, även patienter från Estland, Danmark, Norge, Polen, Ungern och England opererats med DP. Nu har ett samarbete inletts med neurokirurger vid Copernicussjukhuset i Gdansk för att införa operationstekniken i Polen.
Frakturer orsakade av elsparkcykelolyckor utgör en belastning på akutsjukvården11.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Användandet av elsparkcykel som transportmedel har ökat kraftigt i popularitet de senaste åren. En studie från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar att drygt 1700 personer sökte vård för frakturer efter elsparcykelolyckor under perioden april 2019 till december 2022. En tredjedel av frakturerna krävde operation.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum