Stockholms stad

Nu drar Nobel Week Lights i gång

Dela
Idag lördag klockan 16.00 tänds Nobel Week Lights Stockholm. Ljusfesten som pågår till den 12 december har ett tjugotal iögonfallande ljusinstallationer för alla dem som vill uppleva Stockholm på ett nytt sätt. I år erbjuds gratis guidade turer och alla som vill kan delta i ljusfestivalens fototävling.
Nobel Week Lights 2021. Stadshuset, Earth From Space. Foto: Clément Morin.
Nobel Week Lights 2021. Stadshuset, Earth From Space. Foto: Clément Morin.

– Att använda Stockholms allra mest ikoniska byggnader för dessa fantastiska ljusinstallationer tror jag kommer att lysa upp många stockholmares vardag och skapa mer trygghet under årets mörkaste tid. Detta blir en spektakulär inledning till Nobelveckan. Med ljus, konst och innovationer lyser vi upp Stockholm, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd Stockholms stad.

Erika Lanner, chef på Nobel Prize Museum kommenterar årets ljusfestival:

– I år finns det en tydlig koppling mellan ljusinstallationerna och olika Nobelpris. Ta exempelvis verket på Västerbron som kläs i det grönglimrande ljus som ofta förknippas med radium och fysikpristagaren Marie Curie. Genom Nobel Week Lights kan alla vara med och fira Nobelveckan. Det är också härligt att se hur ljusfestivalen får människor att röra sig i stadsrummet och uppleva staden på ett nytt sätt.

En nyhet för årets Nobel Week Lights är att guidade turer erbjuds. Turerna går att boka via upplev.stockholm. De erbjuds på svenska, engelska, teckenspråk och för synskadade. Speciella turer erbjuds också på Skeppsholmen. Alla guidade turer är gratis men måste förbokas.

Alla installationer visas klockan 16.0022.00 den 412 december. De flesta installationerna går att uppleva dygnet runt.

I år görs också en fototävling. Genom att lägga upp en bild på Instagram och tagga den med  #NobelWeekLightsPhotoComp2021 är du med och tävlar. 

Karta
Här hittar du en karta där alla ljusinstallationer är markerade: 
https://nobelweeklights.se/karta-2021/

Pressbilder
Med detta utskick följer två bilder från förhandsvisningen av Earth from Space på Stadshuset och À Marie på Västerbron. Pressbilder och material från övriga ljusinstallationer kommer att finnas tillgängliga från och med den 6 december. Det återfinns här: https://nobelprize.org/press-images-nobel-week-lights-2021

Program
Mer information om alla installationer och hela årets program går att läsa om på: https://nobelweeklights.se/

Presskontakt
Rebecka Oxelström, presschef Nobel Prize Museum
rebecka.oxelstrom@nobelprize.org, + 46 73 412 66 75

Erik Engstrand, bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin
erik.engstrand@stockholm.se, +46 76 122 91 40

Kontakt för Nobel Week Lights
Lara Szabo Greisman (Projektledare) 
lara@nobelweeklights.se, +46 762 44 90 40   

Om Nobel Week Lights Stockholm
Nobel Week Lights Stockholm är initierat och producerat av Annika Levin, Alexandra Manson, Lara Szabo Greisman och Troika AB. Evenemanget är en del av Nobelveckans program och genomförs av Nobel Prize Museum och Stockholms stad med stöd av Erling-Perssons Stiftelse, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Rymdstyrelsen och Stockholms Handelskammare samt ett flertal övriga partners och belysningsföretag. Nobel Week Lights Stockholm är en hyllning till Nobelpristagarna och deras insatser för mänsklighetens största nytta.

Uppskattningar visar att över 200 000 personer besökte ljusfesten förra året och över en miljon människor nåddes av de satsningar som Nobel Prize Museum gjorde för att informera om installationerna i sociala medier. 

Bilder

Nobel Week Lights 2021. Stadshuset, Earth From Space. Foto: Clément Morin.
Nobel Week Lights 2021. Stadshuset, Earth From Space. Foto: Clément Morin.
Ladda ned bild
Nobel Week Lights 2021. Västerbron, À Marie. Foto: Clément Morin.
Nobel Week Lights 2021. Västerbron, À Marie. Foto: Clément Morin.
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye