European Energy

Solcellspark i Katrineholm kan ge grön el till 25 000 hushåll

Dela
European Energy planerar att anlägga en solcellspark utanför Katrineholm som kan producera grön el motsvarande 25 000 villahushålls årsförbrukning av el. Parken kommer att ligga utmed väg 56, strax norr om Sund och Vika återvinningscentral.
Bild från Väg 56
Bild från Väg 56

– Om allt går i lås kan solcellsparken stå klar inom två år och producera ett betydande och välkommet tillskott av grön el. Mer lokal produktion av förnybar el innebär att det finns bättre förutsättningar för lägre elpriser samtidigt som vi gör klimatet en stor tjänst, säger Peter Braun, chef för projektutveckling i Sverige, Norge och Finland på European Energy.

Solcellsparken är på totalt 150 hektar med 100 MW i installerad effekt och en årlig produktion på 122 GWh. Anläggningen kan anslutas till befintligt regionnät, vilket innebär en byggtid på 12–16 månader. Totalt kommer omkring 188 000 solcellspaneler att installeras. Panelerna sitter antingen på enaxlade solspårare som följer solen från öst till väst eller är  fastmonterade i sydlig riktning.

European Energy kommer att inleda samrådsprocessen med Länsstyrelsen i Södermanlands Län under 2022.

– Vi har stor erfarenhet av att anlägga solcellsparker i många delar av världen. Vår utgångspunkt är att det ska ske med hänsyn till natur- och kulturvärden och i dialog med lokalsamhället. Förutom att en solcellspark genererar stora mängder grön el, kan den även bidra till ökad biologisk mångfald genom en mindre intensiv odling av jordbruksmarken, säger Peter Braun.

European Energy har tecknat ett arrendeavtal med Ericsbergs Fideikommiss AB som äger marken. Avtalet sträcker sig över 35 år, vilket är den beräknade livstiden för parken. När solcellspanelerna är färdiganvända tas de bort och marken kan återgå till konventionellt jordbruk eller annan användning.

­– För oss som markägare är det helt centralt att bidra till förnybar elproduktion och omställningen till ett hållbart samhälle. Dessutom ger det en god, stabil och långsiktig intäkt, säger Philip Bonde Deichmann, vd på Ericsbergs Fideikommiss.

För mer information, kontakta: 
Peter Braun, chef projektutveckling i Sverige, Norge och Finland, European Energy, 070-330 17 98
Philip Bonde Deichmann, vd på Ericsbergs Fideikommiss, 070-618 57 17

Kontakter

Bilder

Bild från Väg 56
Bild från Väg 56
Ladda ned bild
Lokalisering för den planerade solcellsparken
Lokalisering för den planerade solcellsparken
Ladda ned bild
Peter Braun, Head of Project Development, Sweden, Finland and Norway
Peter Braun, Head of Project Development, Sweden, Finland and Norway
Ladda ned bild

Om

European Energy
European Energy
World Trade Centre Växjö, Södra Järnvägsgatan 4A
352 36 Växjö

+46 709 56 00 80https://se.europeanenergy.com

European Energy är ett danskt företag som utvecklar, bygger och driver vind- och solkraftparker samt Power-to-X-anläggningar i ett stort antal länder, både i Europa och globalt. Sverige är en av bolagets nyckelmarknader. European Energys verksamhet är helt inriktad på grön energi och omställning till 100 procent förnybar energiproduktion. Läs mer om European Energy på LinkedIn eller www.europeanenergy.com/se

Följ European Energy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från European Energy

European Energy och Svea Vind Offshore undersöker möjligheterna för e-metanolfabrik i Söderhamn12.2.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Den danska energiutvecklaren, European Energy och den svenska aktören för havsbaserad vindkraft, Svea Vind Offshore, har undertecknat en avsiktsförklaring för köp av detaljplanerad industrimark i Ljusne-Vallvik utanför Söderhamn. Målet är att använda marken för bygget av en e-metanolfabrik som kan bli en av världens största och en stor arbetsgivare i Söderhamn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye