Region Uppsala

Region Uppsala får bedriva nationell högspecialiserad vård vid svår gallgångssjukdom och skrumplever

Dela
Region Uppsala/Akademiska sjukhuset tilldelas tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för gallgångssjukdomen PSC och endovaskulär behandling mot komplikationer vid skrumplever. Beslutet, som fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 15 december, innebär att vården koncentreras till fem respektive fyra sjukhus i landet.
Emilie Orring (M)
Emilie Orring (M)

- Det är glädjande att Region Uppsala tilldelats ytterligare uppdrag att få bedriva nationell högspecialiserad vård. Genom detta beslut har Akademiska sjukhuset tilldelats uppdrag att bedriva nationell högspecialiserad vård inom sammanlagt sex områden. Det är ett kvitto på den höga kompetens vi har på Akademiska sjukhuset och innebär att vi kan arbeta vidare med att utveckla vården ytterligare, säger Emilie Orring, ordförande i regionstyrelsen (M).

- En centralisering ökar möjligheten för en mer jämlik vård. Det handlar om komplexa ingrepp där det krävs stora volymer för att bli skicklig och kunna bedriva forskning. På Akademiska finns både multidisciplinär kompetens och erfarenhet inom gastroenterologi, interventionsradiologi och kirurgi. Vår bild är att det finns ett mörkertal, att ökad kunskap kommer att leda till en ökning av båda ingreppen, säger Fredrik Rorsman, sektionschef och biträdande verksamhetschef inom specialmedicin, hud och reumatologi på Akademiska sjukhuset.


De områden som omfattas av beslutet är:

  • Viss utredning och vård vid PSC (primär skleroserande kolangit), inkluderande ERCP

  • TIPS (transjugulär intrahepatisk portosystemisk shunt)

PSC är en gallgångssjukdom som påverkar levern och framför allt drabbar unga män med kronisk tarminflammation. Tillståndet leder till förträngningar som gör att gallvätska stasar. Om det går för lång tid kan sjukdomen leda till skrumplever och hög risk för cancer i gallgångarna.

- Behandlingen med ERCP syftar till att vidga förträngningarna i gallgångarna och spara levervävnad. Med hjälp av gastroskopi kan gallgången inspekteras samtidigt som man kan ta prover, exempelvis biopsier för tidig upptäckt av cancer, samt placera en ballong som blåses upp och trycker ut förträngningar. Under perioden 2018-2020 ökade det totala antalet ERCP-undersökningar med 50 procent och under 2020 gjorde vi ett 50-tal ERCP vid PSC, förklarar Fredrik Rorsman

TIPS är ett endovaskulärt inrepp som görs vid skrumplever (levercirros) och syftar till att sänka blodtrycket i leverns portådern, den blodåder som tar emot och leder blodet från bukens organ till levern. Det förhöjda trycket kan leda till att vätska ansamlas i buken och att det bildas åderbråck i matstrupe eller magsäck, som om de spricker kan orsaka livshotande blödningar.

- Via en kateter sätter vi in en shunt, en artificiell förbindelse genom levervävnaden, som underlättar för blodet att ta sig igenom levern, varvid trycket i portådern sjunker. Shunten utgörs av ett stent (nätrör) som expanderas med en ballong. Akademiska sjukhuset har störst erfarenhet av ingreppet i Sverige. Idag görs 40-50 sådana ingrepp per år på Akademiska sjukhuset, berättar han.

Sedan tidigare har Region Uppsala/Akademiska sjukhuset tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom endometrios, brännskadevård, kraniofacial kirurgi och moyamoya; en sjukdom som drabbar blodkärlen i hjärnan.

Den 15 december beslutade Socialstyrelsen även om tilldelning inom två ytterligare områden för nationell högspecialiserad vård. Det handlar om intensivvård av patienter som ska genomgå levertransplantation och viss vård vid peniscancer; områden som Region Uppsala inte sökt och därmed inte fått.

FAKTA: Nationell högspecialiserad vård (NHV)

  • Den 1 juli 2018 ersattes rikssjukvård med nationell högspecialiserad vård (NHV) som rör den allra mest avancerade vården inom vissa diagnoser.
  • Regionerna ansöker löpande om tillstånd. Socialstyrelsen utreder och Nämnden för nationell högspecialiserad vård beslutar vilka sjukhus som får uppdraget.
  • Vården finansieras offentligt och bedrivs vid som mest fem enheter i landet.
  • Det handlar om vård där endast ett fåtal vårdgivare i landet kan uppfylla kraven på kompetens, tillgänglighet och arbete i multidisciplinära team.
  • Syftet med koncentrationen till ett fåtal platser är framförallt att utveckla kunskapen, kvaliteten och patientsäkerheten samt att använda resurserna på ett effektivt sätt.

För mer information, kontakta:

Emilie Orring, regionstyrelsens ordförande (M), tel: 076-785 41 72, e-post: emilie.orring@regionuppsala.se

Fredrik Rorsman, sektionschef och biträdande verksamhetschef för specialmedicin, hud och reumatologi, tel: 076-724 85 10, e-post: fredrik.rorsman@akademiska.se

Ulrika Lindelöf, verksamhetschef specialmedicin, hud och reumatologi, Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 17 68, e-post: ulrika.lindelof@akademiska.se

Nyckelord

Bilder

Emilie Orring (M)
Emilie Orring (M)
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 24 april24.4.2025 17:08:16 CEST | Nyheter

Rapport om felaktiga diagnoser redovisad Sjukhusstyrelsen behandlade ett ärende gällande den externa granskning som har gjorts med anledning av att patienter i Uppsala län har fått sin livmoder bortopererad på felaktiga grunder. Rapporten belyser händelseförloppet och dess orsaker och tar också upp förslag på åtgärder. Sjukhusstyrelsen beslutade att lägga rapporten till handlingarna och uppdrog till berörda förvaltningar att arbeta för att vidta de åtgärder som föreslås i rapporten. En redovisning av vilka åtgärder som genomförts ska lämnas i oktober. Svar på initiativ om förlossningssalar Malin Sjöberg Högrell (L), Alexandra Braf (KD), Svante Berg (M) och My Borg Åmansson (M) hade väckt ett initiativärende, ”Skapa förlossningssalar som ska ge lugn och harmoni vid födseln”. I initiativet föreslogs att Akademiska sjukhuset ska utreda kostnaden för att renovera befintliga förlossningssalar för att skapa en hemlik miljö och att sjukhusstyrelsen ska prioritera renovering av befintliga förl

Uppsnabbat från regionfullmäktige den 23 april23.4.2025 19:00:49 CEST | Pressmeddelande

Upphandling av trafikdrift för Uppsala spårväg initieras I mars 2022 undertecknade Region Uppsala och Uppsala kommun ett samverkansavtal som omfattar genomförandet av Uppsala spårväg. Region Uppsala har enligt avtalet ansvaret för trafikering och drift av spårvägssystemet. Vid sitt möte beslutade nu regionfullmäktige att initiera en upphandling av denna trafikdrift. Avtalslängden föreslås bli 12 år, för att harmonisera med avtalslängden för det lätta underhållet av spårfordonen. Totalt bedöms den årliga driftskostnaden för spårvägen, trafikdrift och underhåll av bansystem, uppgå till 175 till 200 miljoner kronor i 2024 års prisnivå. Med en avtalslängd på 12 år innebär det en total kostnad under avtalsperioden på 2,1 till 2,4 miljarder kronor. (KD) och (SD) yrkade på avslag, och reserverade sig mot beslutet. Upphandling av underhåll av bansystem för Uppsala spårväg initieras Regionfullmäktige initierade vid sitt möte även en upphandling av underhåll av bansystem för Uppsala spårväg. Avt

Nu har endast 3 av 100 inte tillgång till snabbt bredband14.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Allt fler invånare i Uppsala län har tillgång till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Enligt den senaste Mobiltäcknings- och bredbandskartläggningen för år 2024 från Post- och telestyrelsen (PTS) har nu drygt 97 procent av hushållen i Uppsala län anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Det innebär en ökning med nästan 4 procentenheter sedan året före. Snittet för hela Sverige är 97,66 procent.

Muncancer - fokus för nationell konferens i Uppsala10.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Muncancer är ett växande folkhälsoproblem som hänger ihop med en åldrande befolkning. Under åren 2008–2022 ökade mun- och svalgcancer i Sverige med 68 procent och fler förväntas insjukna kommande år. Just nu pågår en studie som syftar till att utveckla effektiva metoder för screening av riskgrupper för att minska insjuknandet och kunna sätta in behandling tidigt. Ämnet är fokus för en nationell konferens om oral cancer i Uppsala 10-11 april där Region Uppsala är medarrangör.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye