Audi

Audi ökar investeringarna i e-mobilitet

Dela
Audi har fördubblat antalet elbilar i modellprogrammet i år. Med världspremiären för Audi e-tron GT i början av året och Audi Q4 e-tron i våras, präglades 2021 av färdplanen mot e-mobilitet. Med investeringsplanen för de kommande fem åren accelererar Audi företagets omställning mot uppkopplad och hållbar premiummobilitet. Framförallt ökas investeringarna i framtida bilprojekt till totalt cirka 37 miljarder euro. Premiumtillverkaren öronmärker därav cirka 18 miljarder euro enbart för elektrifiering och hybridisering och understryker därmed sitt åtagande för e-mobilitet.
Audi ökar investeringarna i e-mobilitet
Audi ökar investeringarna i e-mobilitet

Från 2033 kommer Audis framtid att vara helt elektrisk. Fram tills dess fortsätter omställningen. 2021 fördubblades antalet helt eldrivna modeller i programmet. Med nya Audi e-tron GT quattro, Audi RS e-tron GT, Audi Q4 e-tron och Audi Q4 Sportback e-tron har antalet elbilar vuxit med ytterligare fyra modeller till totalt åtta i programmet. 2025 siktar företaget på att ha fler än 20 helt eldrivna modeller och från 2026 lanseras endast helt eldrivna modeller på marknaden.

Audi accelererar utbyggnaden av laddningsinfrastruktur

I takt med att antalet eldrivna modeller ökar, ökar även kraven på laddningsinfrastruktur. I Nürnberg testar Audi ett nytt laddningskoncept. Audi charging hub öppnar den 23 december och riktar sig till kunder som inte har möjlighet att ladda bilen hemma. Pilotanläggningen erbjuder bokningsbara platser för laddning med hög effekt (HPC) och en lounge som kan nyttjas under tiden. För energilagring används förbrukade litiumjonbatterier, så kallade second life-batterier som hämtas från demonterade utvecklingsbilar. På taket på anläggningen finns dessutom solcellspaneler som bidrar med förnybar el.

Med Audi charging hub tillkommer ytterligare en laddningsstation i e-tron Charging Service. Audis egen laddningstjänst med laddkort fungerar nu vid 290.000 laddpunkter i 26 länder i Europa. IONITY, som ingår i tjänsten, är det största öppna supersnabbladdningsnätverket i Europa. Volkswagen-koncernen, med Audi och Porsche, är medgrundare av IONITY och har varit en joint venture-partner redan från början. IONITY investerar 700 miljoner euro i sitt snabbladdningsnätverk som finns i 24 länder. 2025 kommer antalet supersnabbladdningspunkter på 350 kW öka från 1 500 till ca 7 000. Ett attraktivt snabbladdningsnätverk är en central del i det omfattande ekosystem som Audi erbjuder när det gäller elbilar och som kommer att expandera ännu mer i framtiden.

Vorsprung 2030": hållbart, socialt och tekniskt ledarskap

- Den nuvarande planeringsrundan återspeglar vår accelererade framtidskurs. Baserat på investeringsplanerna ligger vårt fokus fram till 2026 på att konsekvent implementera färdplanen med en omfattande produktoffensiv av helt och delvis eldrivna modeller", säger Jürgen Rittersberger, CFO för Audi AG. Mellan 2022 och 2026 planerar Audi-koncernen investeringar på totalt 37 miljarder euro i forskning- och utveckling samt fasta tillgångar. Följaktligen kommer investeringarna att öka, framförallt i framtida fordonsprojekt. Premiumtillverkaren öronmärker cirka 18 miljarder euro enbart för elektrifiering och hybridisering och understryker därmed det tydliga åtagandet för e-mobilitet.

Med företagets strategi ”Vorsprung 2030”, har Audi en tydlig färdplan för hållbart, socialt och tekniskt ledarskap till 2030. ”Vorsprung 2030” säkerställer Audis position för framtiden", säger Markus Duesmann, CEO på Audi. - Förändringstakten i samhället ökar snabbt. Därför accelererar vi vår omställning mot klimatneutral mobilitet. För oss är en hållbar affärsmodell en fråga om förhållningssätt och ansvar". Med start 2026 kommer Audi endast att lansera nya modeller som är helt eldrivna på den globala marknaden. Företaget kommer successivt att fasa ut tillverkningen av sina förbränningsmotorer fram till 2033. Med ett tydligt beslut som ett resultat av en intensiv strategiprocess, planerar Audi för fortsätt lönsam tillväxt. Baserat på marknadsprognoser och en attraktiv modellportfölj planerar företaget att leverera tre miljoner bilar per år 2030. Med ökande koncernsynergier siktar Audi dessutom på en långsiktig rörelsemarginal på över 11 procent.

Information till redaktionen:
Resultatet för Audis verksamhetsår 2021 kommer att presenteras vid den digitala årliga presskonferensen 2022 den 17 mars 2022.

Nyckelord

Bilder

Audi ökar investeringarna i e-mobilitet
Audi ökar investeringarna i e-mobilitet
Ladda ned bild
Audi ökar investeringarna i e-mobilitet
Audi ökar investeringarna i e-mobilitet
Ladda ned bild

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,61 miljoner nya bilar 2022. Audi-koncernen omsatte 61,8 miljarder euro 2022 och har 87.000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt med produktion i 16 anläggningar i 11 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet. Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

 

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Audi Q4 e-tron uppdaterad med längre räckvidd, högre effekt, mer utrustning21.9.2023 10:37:23 CEST | Pressmeddelande

Audi fortsätter växa med fokus på elbilar. Till den stora ökningen av leveranserna under första halvåret 2023 (+51,2 procent) bidrog framför allt Audi Q4 e-tron och Audi Q4 Sportback e-tron. Modellår 2024 får nu en omfattande uppgradering med ett nyavstämt chassi, ökad effektivitet, karaktäristiskt sound och utökad standardutrustning. Förutom ett optimerat drivkoncept och högre laddeffekt utökas även funktionerna i förarassistanssystemen. Den adaptiva körassistenten (tillval) stödjer nu även filbyten. Uppdaterade Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron kommer att kunna beställas inom kort till oförändrat instegspris från 622 800 kr.

Audi Q8 uppdaterad med renodlad design och ny ljusteknik6.9.2023 10:39:53 CEST | Pressmeddelande

Audi uppdaterar flaggskeppet i Q-familjen med renodlad design och uppgraderad teknik. Den omarbetade exteriören med nya stötfångare understryker SUV-coupéns starka karaktär. För första gången erbjuds även laserljus som helljus till HD Matrix LED-strålkastarna vars dagsljus är digitala med valbar signatur. Digitala OLED-bakljus med fyra valbara signaturer breddar ljusutbudet. Nya fälgar, färger, dekorinlägg och säten med kontrasterande sömmar framhäver bilens topposition bland Q-modellerna. Ca-priset för nya Audi Q8 börjar på 904.800 kr.

Audi Q6 e-tron först med märkets nya designfilosofi för interiören3.9.2023 23:53:20 CEST | Pressmeddelande

Designad inifrån och ut: Interiören i nya Audi Q6 e-tron är mer än någonsin skräddarsydd för användarnas behov med nytänkande i kupén. Den kontrastrika designen placerar element i för- eller bakgrunden och skapar en tredimensionell rumskänsla som är designmässigt och ergonomiskt anpassad till de åkande. Audi Q6 e-tron är den första modellserien som bygger på den helt nyutvecklade Premium Platform Electric (PPE) och den nya elektronikarkitekturen E3. Båda ligger till grund för ett nytänkande kring interiörens design och funktion. Teknik, estetik och hållbarhet i perfekt balans.

Audi på bilsalongen IAA i München: Världspremiär för interiören i Q6 e-tron1.9.2023 17:15:57 CEST | Pressmeddelande

Nedräkningen för Audis första elbil baserad på den nya PPE-plattformen (Premium Platform Electric) har påbörjats. Under Volkswagen-koncernens Media Night den 3:e september avtäcker Audi den revolutionerande förarmiljön och interiören i Q6 e-tron. Under mediadagen på IAA Mobility i München den 4:e september, kommer journalister att få ytterligare en möjlighet att lära känna interiören i den kommande Q6 e-tron serien.

Audi fortsätter leverera1.9.2023 12:53:44 CEST | Pressmeddelande

Audi går mot strömmen och visar starka siffror på den svenska bilmarknaden. Under augusti levererades 1568 bilar, en ökning med hela 102,6 procent jämfört med föregående år. Även årets ackumulerade leveranser visar på framgång för märket med de fyra ringarna. Under januari–augusti levererades 11 497 bilar, en ökning med 40,3 procent jämfört med föregående år, detta i en totalmarknad som minskade med 0,4 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum