Rävens dvärgbandmask påträffad i Kungsbacka

Sedan tidigare är det visat att parasiten förekommer i låg omfattning på flera platser i landet. Det är därför förväntat att nya områden med denna rävparasit kan hittas när det nu görs en ny övervakning. Ett enstaka positivt spillningsprov samlades in några kilometer väster om Kungsbacka. Det är första fyndet i denna kommun.
– Provet togs i augusti i närheten av Källåsberget och har nu analyserats med PCR vid SVA. Kungsbackaborna behöver generellt inte vidta några speciella åtgärder, men till exempel kan jakthundar i smittade områden behöva avmaskas oftare. Risken att bli sjuk är minimal och ingen behöver därför vara orolig. Att tvätta händerna innan man lagar mat och äter minskar risken för många olika slags smittor. På krisinformation.se finns väldigt många frågor om dvärgbandmasken besvarade, säger Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på SVA.
Dvärgbandmask är en zoonos, det vill säga parasiten kan smitta till människa och i sällsynta fall orsaka sjukdom. Rävens dvärgbandmask, Echinococcus multilocularis, påvisades för första gången i Sverige 2011 och en landsomfattande övervakning 2011 – 2014 visade att denna mikroskopiska tarmparasit hos räv fanns i åtminstone fem olika kommuner, men att förekomsten var väldigt lokal. En ny övervakning som utförs av SVA med finansiering av Jordbruksverket har påbörjats 2021 för att få en uppdaterad bild på förekomst och utbredning av denna parasit. Övervakningen är tänkt att pågå under tre år och 3 000 analyser.
Nyckelord
Kontakter
Eva Osterman LindLaboratorieveterinär
Tel:018-67 40 37eva.osterman-lind@sva.seBilder

Länkar
Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Avhandling: stoppa Mycoplasma bovis för friskare kalvar och mer mjölk22.4.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Avhandlingen visar att mjölkgårdar med antikroppar mot Mycoplasma bovis (M. bovis) har högre kalvdödlighet än andra gårdar. En jämförelse av mjölkproduktion visade att kor fria från antikroppar producerade betydligt mer mjölk.
Rapportera Fästing 2025: Skicka in din fästing för att kartlägga TBE-virus10.4.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Tack vare att människor över hela Sverige har rapporterat tiotusentals fästingar med bild till Rapportera Fästing har kunskapen om landets fästingarter och deras utbredning ökat. SVA och Uppsala universitet kartlägger i år förekomsten av TBE-virus i fästingar samt var i landet viruset finns. Förhoppningen är 10 000 inskickade fästingar.
Säsongens första fall av fågelinfluensa konstaterat – högriskområden införs27.2.2025 15:29:00 CET | Pressmeddelande
Fågelinfluensasäsongen har hitintills varit lugn och det var nästan ett år sedan det senast påvisades högpatogen fågelinfluensa på vilda eller tama fåglar i Sverige. Men nu har fågelinfluensa konstaterats på en anläggning med hägnade fasaner i Skåne och på en svan som hittats död i Stockholm. Samtidigt rapporteras internationellt om ökat antal fall i vårt närområde och vi har också rapporter om fler misstänkta fall på vilda fåglar.
Sverige får nationellt laboratorium för växtskadegörare23.1.2025 06:55:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger SVA uppdraget att starta ett nationellt referenslaboratorium för diagnosticering av växtskadegörare. Att Sverige får ett eget referenslaboratorium kommer bidra till en snabbare diagnosticering och bekämpning av växtskadegörare.
Parasiten fårstyng påvisad för första gången sedan 1800-talet22.1.2025 08:55:24 CET | Pressmeddelande
Larver av fårstyng, Oestrus ovis, har hittats i får på Gotland när en tacka med centralnervösa symtom avlivades och obducerades. I bihålorna påvisades cirka 2 cm stora larver som artbestämdes morfologiskt och molekylärt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum