Sveriges äldsta musiktävling

Det är snart dags för årets musikhändelse för många. I alla fall om du är 70+ och är en av de tävlande lagen i Musikleken. En lekfull tävling i musikens tecken.Tisdagen den 4 februari är det dags för de 70 anmälda lagen att vara redo att svara på musikfrågor av olika slag.
Musikleken är ett musikquiz där föreningar från olika organisationer kan tävla tillsammans. Tävlingen är öppen för föreningar inom NBV:s medlems- och samarbetsorganisationer samt enskilda studiecirklar.
Deltagarna tävlar om priser på ett totalt värde om 12 000 kronor.Syftet med tävlingen är att stimulera till musikintresset i landet. Och ha roligt längs vägen.
Musikleken startades i mitten av 1970-talet, av en verksamhetsutvecklare på NBV. Tävlingen har blivit en viktig tradition inom nykterhetsrörelsen. Medelåldern på deltagarna ligger på 70+ och många deltagare har deltagit återkommande år efter år. Majoriteten av de tävlande kommer från NBV:s samarbetsorganisationer; IOGT NTO, NSF och UNF. Men det finns även NBV-kontor som skapat lag och är med och tävlar.
– Det här är så mycket mer än bara en musiktävling,säger Johnny Boström, tävlingsledare för Musikleken. Tanken är att man ska skapa en studiecirkel där en grupp av människor träffas minst tre gånger och diskuterar och bildar sig inom musikvärlden.
Tidigare var även eget musicerande en del av tävlingen. Då skulle deltagarna spela in när de sjöng och spelade på ett kassettbandoch skicka in till juryn. Varje år deltar mellan 70 till 150 lag i Musikleken.
– Det är många människor som återkommer år efter år. Många har varit med i 20-30 år, förklarar Johnny Boström. Musikleken har blivit en viktig del i deras liv.Både för att det är roligt, men också för att den betyder mycket på ett personligt plan. Detta är ett tillfälle att samlas kring musiken, samtala, diskutera och lära sig mer.
Musikleken bygger på ett studiematerial som släpps redan i september. När Johnny Boström 1987 tog över tävlingen utvecklade han den genom att tex införa ett tema för varje år. Årets tema är “Vår värld - vår musik. En cirkel om musikens olika uttryck runt om i vår värld.” I årets studiematerial finns frågor som tex: “Ka ni finna musikexempel på så kallad världsmusik? Har ni stött på denna benämning tidigare?” Det är frågor om bland andra Rihanna, Ravi Shankar (musiker från Indien), Dino Merlin (artist från Sarajevo) och Frida Hyvönen.
Johnny har utvecklat tävlingen från att huvudsakligen vara inriktad på klassisk musik och opera till att även innehålla nutida musik. Det har också funnits inslag av dans, asiatiska instrument och finska musiktraditioner.
På tävlingskvällen, som alltid är första tisdagen i februari, sitter alla tävlande lag samlade och laddade. Det är inte en förutsättning att man ska ha läst in sig på studiematerialet men Johnny avslöjar att chansen att vinna ökar betydligt om laget är inläst på materialet. Några av frågorna återkommer alltid på tävlingen.
Senare samma kväll skickar lagen in sina svar och veckan därpå delges facit och vinnarna. Den som vinner får välja mellan att hämta ut 5000:- eller att ta ut motsvarande summa i musikbiljetter.
– Varje år lottar vi även ut ett så kallat kulturprogram, förklarar Johnny. Det innebär att även om ditt lag inte hamnar på någon av de bästa placeringarna så har de chans att vinna.
Ett kulturprogram innebär att det vinnande laget får boka ett eget kulturprogram, vilket kan vara en trubadur, en grupp eller en sångare som uppträder vid en sammankomst.
– Musikleken gör jag på min fritid. Det är så otroligt roligt och jag ser hur mycket det betyder för många människor, säger Johnny. Tusentals människor har deltagit i Musikleken genom åren. De har fått en bredare syn på musik, har lärt sig massoroch har skänkt dem mycket glädje. Det är min drivkraft!
Mats Jönsson, verksamhetsstrateg för musiken på NBV, betonar även han hur betydelsefull Musikleken är för människor. Han får flera samtal i veckan från tävlingsdeltagare.
– Igår ringde Barbro 77 år från Gotland, för att fråga om det är okej att starta lite tidigare på tävlingskvällen, säger Mats. Barbro är bara en i raden av Musiklekens eldsjälar. Alla de här människorna visar ett sådant engagemang så jag blir alldeles varmt i hjärtat, avslutar han.
Nyckelord
Bilder

Om
NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, bedriver folkbildningsverksamhet över hela landet. NBV lägger särskild vikt vid de frågor som berör alkohol och andra droger, folkhälsa, integration och internationella frågor.

Följ NBV
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från NBV
Från krigets Ukraina till sommarturné i Sverige13.6.2022 13:52:37 CEST | Pressmeddelande
Artisten J Scope var aktuell med den ukrainska motsvarigheten till Melodifestivalen, sedan kom kriget. Han tvingades fly och hamnade i svenska Västervik. Nu ger han sig ut på sommarturné ihop med studieförbundet NBV.
30 år av självständighet – nu prisas NBV2.3.2022 07:48:00 CET | Pressmeddelande
Som tack för sitt folkbildande arbete för svenskbosnier tilldelas nu studieförbundet NBV priset ”Bosniens vänner”. – Det är ett kvitto på att vårt arbete gör konkret skillnad vilket är det bästa kvitto man kan få, säger Andrea Lavesson, tf Förbundsrektor för NBV.
Khadra engagerar 100 kvinnor i sin förening – så här har hon gjort11.2.2022 14:47:00 CET | Pressmeddelande
När en ung pojke sköts i Huskvarna ville 8-barnsmamman Khadra Abyan göra något. Det blev starten på kvinnoföreningen ”Hand till hand”, som sedan dess engagerat sig för unga och deras föräldrar. Målet – att skapa trygghet. – Det kan inte bara ligga på statens axlar, säger hon.
Folkbildning - en central del av public service14.5.2020 10:43:00 CEST | Pressmeddelande
Utan folkbildningen, som växte fram i början av 1900-talet, hade vi kanske inte haft public service såsom det ser ut idag. Visste du att den folkbildande aspekten än idag är en helt central del av public service? Om inte annat står det helt klart att så är fallet för den som tar del av 2019 års proposition till riksdagen om framtidens public service, där arbetet med demokrati och folkbildning framhålls som de grundläggande uppdragen. I propositionen står bla: ”Enligt sändningstillstånden ska alla tre programföretagens utbud som helhet präglas av folkbildningsambitioner. /…/ Liksom kommittéen och remissinstanserna anser regeringen att folkbildning fortsatt bör vara en central del av public service-uppdraget.” Journalisten Christina Jutterström har i Dagens Arena också framhållit folkbildningens förhållande till public service. Hon skriver att hon, då hon var VD för Sveriges Television, brukade hävda att public service-företagen i hög grad bidragit till att Sverige har ett bildat folk. V
NBVs förbundsrektor får scouternas hederspris28.4.2020 11:07:00 CEST | Pressmeddelande
NBVs förbundsrektor Göran Hägerdal fick igår ta emot det ärofyllda priset Bronsvargen. Det är scoutrörelsens högsta utmärkelse som utdelas av Världsscoutkommittén såsom erkänsla för individuellt enastående arbete för scoutrörelsen. Utmärkelsen är också den enda som utdelas av Världsscoutkommittén. Priset har delats ut till svenskar nio gånger, varav två är i livet: vår kung Carl XVI Gustaf och Bertil Tunje. Göran Hägerdal har varit engagerad inom scoutrörelsen sedan 1974. – Det här priset betyder mycket för mig, säger Göran Hägerdal. Jag är stolt och glad men känner också en stor ödmjukhet. Det är viktigt att framhäva att det finns en mängd människor som står bakom. Jag ser utmärkelsen som en symbol för det arbete vi har gjort tillsammans! Motivering: “Göran Hägerdal has dedicated a lifetime of service to Scouting for 45 years starting as a Cub Scout in 1974. Involved in national and worldlevels of Scouting. Göran has been involved and instrumental in many initiatives. Some of these in