Khadra engagerar 100 kvinnor i sin förening – så här har hon gjort

Dela
När en ung pojke sköts i Huskvarna ville 8-barnsmamman Khadra Abyan göra något. Det blev starten på kvinnoföreningen ”Hand till hand”, som sedan dess engagerat sig för unga och deras föräldrar. Målet – att skapa trygghet. – Det kan inte bara ligga på statens axlar, säger hon.
Khadra säger att föreningen märkte stor skillnad när pandemin kom. ”De hade inget att göra och vi kände att vi kunde göra skillnad genom att bara vara närvarande vuxna”, säger hon.
Khadra säger att föreningen märkte stor skillnad när pandemin kom. ”De hade inget att göra och vi kände att vi kunde göra skillnad genom att bara vara närvarande vuxna”, säger hon.

Idén om att skapa ett tryggare bostadsområde hade funnits där länge. Men efter skjutningen på Öxnehaga i Huskvarna 2019 då en ung pojke blev skadad, kände Khadra Abyan och hennes vänner att de ville agera direkt. Kvinnoföreningen Hand till hand startades. Och har sedan dess anordnat aktiviteter för boende i området – såväl ungdomar som deras föräldrar.

– Vi hade funderingar på att göra något, men i och med skjutningen kom det så nära. Den skedde på den väg jag tar till jobbet. Vi hade kunnat bli skjutna då. Barn som bor i området och som jag har känt hela deras liv hade kunnat bli skjutna, säger Khadra Abyan.

100 kvinnor deltar

Namnet Hand till hand symboliserar att kvinnorna i föreningen, och alla boende i området, måste hålla varandras händer för att skapa en gemenskap i lokalsamhället.

– Det kan inte bara ligga på statens axlar. Vi som bor här måste göra det vi kan för att vi ska få känna oss trygga. Vi alla vinner på det här i längden, säger hon.

Khadra, som är 8-barnsmamma och till vardags jobbar på en demensavdelning, berättar att föreningen, nu bestående av ungefär 100 kvinnor, har kommit i gång med många olika aktiviteter. Allt från föreläsningar till kvällsvandringar.

– Vi har blivit ett så naturligt inslag så om vi någon kväll inte är där så undrar ungdomarna vart vi har tagit vägen, säger Khadra.

Fördjupar sig i studiecirklar

Andra arrangemang är ungdomsgrupper, föräldrakurser för nyanlända i Sverige och studiecirklar.

– NBV har tipsat oss om myndigheter som föreläst för oss om olika ämnen. Sedan utvärderar vi det och fördjupar oss tillsammans i studiecirkeln. Det kan handla om att till exempel förstå hur fritids eller biblioteket fungerar och vad man kan få hjälp med, säger hon.

Det är inte bara ungdomarna som känner sig tryggare. Även kvinnorna i föreningen upplever sig i dag som mer delaktiga i lokalsamhället, berättar Khadra. De har bra kontakt med polisen, fältassistenterna, fritidsgårdarna och andra lokala organisationer.

– Vi har fått uppleva vilken skillnad vi faktiskt kan göra tillsammans.


Khadras tre tips till andra som vill starta en förening

1. Ta hjälp. ”Förutom föreningscoachen har vi ett flertal studiecirklar i samarbete med NBV och då får vi tillgång till lokal, stöd och hjälp därifrån. Vi samarbetar även med Vätterhem och Jönköpings kommun. Man kan också fråga någon annan välfungerande förening om tips.”

2. Gör research. ”Se till att samla på er all information ni kan om hur en förening fungerar. Det räcker inte att bara skriva stadgar och sen är man i gång. Vi har fått hjälp av en föreningscoach hos kommunen. Sådana finns säkert i de flesta kommuner.”

3. Samarbeta. ”Det är så viktigt att samarbeta och fördela arbetet så gott det går, för att man inte ska bränna ut sig. Det är också viktigt att man i gruppen är ärlig och öppen mot varandra. Det blir hållbart om man samarbetar!”

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Khadra säger att föreningen märkte stor skillnad när pandemin kom. ”De hade inget att göra och vi kände att vi kunde göra skillnad genom att bara vara närvarande vuxna”, säger hon.
Khadra säger att föreningen märkte stor skillnad när pandemin kom. ”De hade inget att göra och vi kände att vi kunde göra skillnad genom att bara vara närvarande vuxna”, säger hon.
Ladda ned bild

Länkar

Om

NBV
NBV
Gammelgårdsvägen 38
112 97 Stockholm

0733 72 63 02http://www.nbv.se

NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, bedriver folkbildningsverksamhet över hela Sverige. Vi är landets äldsta studieförbund med mer än 120 års erfarenhet av folkbildning. Vi lägger särskild vikt vid frågor som handlar om nykterhet, demokrati och föreningsliv. NBVs verksamhet växer och når fler deltagare. De senaste fyra åren har verksamheten ökat med ca 50 procent.

NBV är partipolitiskt neutralt och religiöst obundet och har en historia som sträcker sig tillbaka till 1894 då IOGT:s studieförbund bildades.


Följ NBV

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från NBV

Folkbildning - en central del av public service14.5.2020 10:43:00 CEST | Pressmeddelande

Utan folkbildningen, som växte fram i början av 1900-talet, hade vi kanske inte haft public service såsom det ser ut idag. Visste du att den folkbildande aspekten än idag är en helt central del av public service? Om inte annat står det helt klart att så är fallet för den som tar del av 2019 års proposition till riksdagen om framtidens public service, där arbetet med demokrati och folkbildning framhålls som de grundläggande uppdragen. I propositionen står bla: ”Enligt sändningstillstånden ska alla tre programföretagens utbud som helhet präglas av folkbildningsambitioner. /…/ Liksom kommittéen och remissinstanserna anser regeringen att folkbildning fortsatt bör vara en central del av public service-uppdraget.” Journalisten Christina Jutterström har i Dagens Arena också framhållit folkbildningens förhållande till public service. Hon skriver att hon, då hon var VD för Sveriges Television, brukade hävda att public service-företagen i hög grad bidragit till att Sverige har ett bildat folk. V

NBVs förbundsrektor får scouternas hederspris28.4.2020 11:07:00 CEST | Pressmeddelande

NBVs förbundsrektor Göran Hägerdal fick igår ta emot det ärofyllda priset Bronsvargen. Det är scoutrörelsens högsta utmärkelse som utdelas av Världsscoutkommittén såsom erkänsla för individuellt enastående arbete för scoutrörelsen. Utmärkelsen är också den enda som utdelas av Världsscoutkommittén. Priset har delats ut till svenskar nio gånger, varav två är i livet: vår kung Carl XVI Gustaf och Bertil Tunje. Göran Hägerdal har varit engagerad inom scoutrörelsen sedan 1974. – Det här priset betyder mycket för mig, säger Göran Hägerdal. Jag är stolt och glad men känner också en stor ödmjukhet. Det är viktigt att framhäva att det finns en mängd människor som står bakom. Jag ser utmärkelsen som en symbol för det arbete vi har gjort tillsammans! Motivering: “Göran Hägerdal has dedicated a lifetime of service to Scouting for 45 years starting as a Cub Scout in 1974. Involved in national and worldlevels of Scouting. Göran has been involved and instrumental in many initiatives. Some of these in

Minnesdag för krigets offer7.2.2020 12:57:00 CET | Pressmeddelande

I år är det 25 år efter de våldsamma folkmorden i Bosnien och Hercegovina (1992-1995). Detta vill Bosniska föreningen i Borås tillsammans Bosniskhercegoviska svenska kvinnoförbundet och Studieförbundet NBV hedra genom en minnesdag. Programmet heter ”Sanningen må berättas”, 25 år efter. – Vår organisation vill skapa en mötesplats för kvinnor som varit krigsoffer och som är beredda att vittna om sina egna krigserfarenheter, säger Almedina Sacic, ordförande i BHSKF. Almedina Sacic förklarar varför minnesdagen heter just Sanningen må berättas: – De flesta av oss som kom som flyktingar till Sverige har upplevt kriget. Många har blivit misshandlade och våldtagna. Men det är fortfarande många människor som tror att vi överdriver när vi berättar vad vi varit med om. Nu vill vi lyfta fram våra berättelser, vår sanning. - Varje år har vi haft en minnesdag för Srebrenica, säger Almedina. Vi har också haft Vitabandsdagen i maj. Men det är första gången vi har en minnesdag som riktar sig till kvinn

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye