Region Uppsala intar stabsläge för covid-19
- Antalet bekräftade fall ökar snabbt i Uppsala län, liksom i resten av Sverige. Vaccinen ger ett gott skydd mot svår sjukdom och det är få som blir så sjuka att de behöver intensivvård. Men läget i vården är ansträngt, och det ställer till stora problem när vårdpersonal inte kan gå till jobbet därför att de själva eller någon i samma hushåll fått covid-19, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.
- Genom att arbeta i stab får vi en bättre överblick av situationen och kan vid behov fatta och genomföra snabba beslut om det behövs utifrån läget.
Den regionala särskilda sjukvårdsledningen följer dagligen läget när det gäller bland annat vårdplatsbeläggning, provtagning, material och bemanning.
- Sjukhusen har planer för att kunna ställa om vården och utöka antalet covid-19-platser om det behövs. För patienterna innebär stabsläget i sig ingen skillnad. Man ska söka vård när man är sjuk på vanligt sätt och komma på bokade besök och undersökningar, säger Mikael Köhler.
Stabsläge är det lägsta beredskapsläget inom Region Uppsala. Vid svårare situationer används begreppen förstärkningsläge eller katastrofläge. Om situationen skulle försämras inom sjukvården, kan det bli aktuellt med en ny bedömning av beredskapsläget.
Region Uppsala har tidigare arbetat i stabs- eller förstärkningsläge i två perioder under pandemin, senast mellan den 3 november 2020 och 15 september 2021.
Nyckelord
Kontakter
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala, tel 076-724 89 17
Om
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Fortsatt samverkan efter negativt besked om kulturhuvudstad6.12.2024 14:22:59 CET | Pressmeddelande
Det blir Kiruna och inte Uppsala som blir europeisk kulturhuvudstad 2029. Det beskedet lämnades idag.
Tak för antal listade patienter per läkare blir verklighet4.12.2024 08:57:26 CET | Pressmeddelande
Region Uppsalas förvaltning Nära vård och hälsa påbörjar nu arbetet med att införa ett tak för antal listade patienter per läkare, ett beslut som tidigare fattats av vårdstyrelsen. Syftet är att göra det möjligt för vårdcentralerna att arbeta mer förebyggande med sina patienter, vilket ligger i linje med vårdens omställning mot en mer effektiv och nära vård.
Region Uppsala stöder ungas företagande2.12.2024 09:37:01 CET | Pressmeddelande
Region Uppsala kommer under 2025 att ge Ung Företagsamhet i Uppsala län ekonomiskt stöd. Bidraget uppgår till 330 000 kronor och det är första gången det betalas ut av Region Uppsala. – Entreprenörskap är en motor för både individers utveckling och samhällets framtid. Genom att stötta Ung Företagsamhet visar vi att Region Uppsala tror på unga människors kraft att skapa nya idéer och lösningar för framtiden, säger Unn Harsem (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Fem miljoner kronor till 3D-mammografi27.11.2024 08:05:00 CET | Pressmeddelande
Nu kommer de första besluten över tilldelning av pengar inom Fokus Vårdskifte. Mammografi tilldelas fem miljoner kronor till projektet AI och 3D-mammografi. Medan Forskning och innovation tilldelas drygt en miljon kronor för projektet Fallprevention i slutenvården. Syftet med 3D-mammografi är att tidigare kunna upptäcka bröstcancer.
Uppsnabbat från regionstyrelsen den 26 november26.11.2024 16:12:56 CET | Pressmeddelande
Prognos om minus 1,38 miljarder kronor Region Uppsalas balanskravsresultat för helåret 2024 beräknas till minus 1 385 miljoner kronor, efter utgången av oktober månad (cirka 1,38 miljarder kronor). Efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 500 miljoner kronor blir årets balanskravsresultat minus 885 miljoner kronor, vilket är 885 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat. Resultatet är en förbättring av helårsprognosen med 102 miljoner kronor sedan föregående månad. Förbättringen av årsprognosen beror bland annat på ökade riks- och regionintäkter, samt övriga intäkter i form av statsbidrag för tillgänglighet och vårdvalet. Regionens kostnader för hyrbemanning visar en tydligt nedåtgående trend. Samtidigt har kostnaderna för läkemedel och medicinsk service bromsats upp under oktober. Personalkostnaderna ökar för främst Akademiska sjukhuset, och effektiviserings- och besparingsplanerna för sjukhuset bedöms inte få full effekt under året. Effekten av regionens totala
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum