Global standard för mensskydd på gång

- För att kvinnor runtom i världen ska kunna delta i skola och yrkesliv behöver de tillgång till bra och säkra mensskydd. Det är i grunden en fråga om rättvisa, säger Anna Sjögren, projektledare på Svenska institutet för standarder, SIS.
Mensskydd regleras på lite olika sätt runtom i världen. I Europa klassas de exempelvis som en konsumentprodukt. I USA däremot räknas mensskydd som en medicinteknisk produkt. Det finns också ett antal länder som har nationella standarder, men det saknas en gemensam och tydlig kvalitetsnivå som tillverkare och konsumenter kan lita på.
– För de flesta kroppsnära produkter – som kondomer, spiraler och inkontinensskydd – har det sedan länge funnits internationella standarder för kvalitet och säkerhet. För mensskydd har det dröjt ända till nu att ens starta arbete på global nivå, säger Anna Sjögren och tillägger att begreppet ”mensskydd” innefattar engångsprodukter som tamponger och bindor men även flergångsprodukter så som menskoppar eller tvättbara bindor.
300 miljoner människor menstruerar varje dag vilket understryker att det är en fråga som berör människor över hela världen, oavsett inkomstnivå. Det är många som driver på, eftersom säkra mensskydd har en tydlig koppling till viktiga frågor om kvinnors hälsa och möjlighet att delta i samhället fullt ut. Flera stora internationella organisationer har betonat vikten av menstruell hälsa – bland andra Bill and Melinda Gates Foundation, FN:s kommission för mänskliga rättigheter och Världsbanken.
Nu har ISO:s medlemsländer röstat för att skapa en ny grupp för standardisering av just mensskydd.
Förslaget till nytt standardiseringsområde kommer från svenska intressenter som tillsammans med SIS har lyft frågan till internationell nivå. Sverige har erbjudit sig att leda det internationella arbetet genom svenskt sekretariat och ordförandeskap. Den internationella gruppen kommer att bestå av deltagare från flera olika länder och representerar tillverkare, testinstitut, konsumentorganisationer, akademi, påverkansorganisationer och myndigheter. Svenska intressenter är välkomna att kontakta SIS för mer information om hur de kan engagera sig.
Syftet är att skapa gemensamma och tydliga säkerhetskrav, jämförbara testmetoder och konsumentinformation för mensprodukter. Dessutom gynnar standarder produktutveckling och innovation och ger ökad konkurrenskraft och handel mellan länder.
- Vi får räkna med att det tar ett par år innan det finns en färdig global standard på plats. Mycket kan hända på vägen när representanter från hela världen ska komma överens, avslutar Anna Sjögren.
Nyckelord
Kontakter
Anna SjögrenProjektledare, Svenska institutet för standarder, SIS
Foto: Sten Jansin
Ulf LindholmPressansvarig, Svenska institutet för standarder, SIS
Tel:0702418153ulf.lindholm@sis.seBilder
Länkar
Om

Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm
08 - 555 520 00https://www.sis.se
SIS är en del av ISO och CEN som är nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.
SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.
Följ Svenska institutet för standarder, SIS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS
Global överenskommelse klar - ställer krav på särskilda insatser då barn utsatts för övergrepp12.3.2025 13:06:29 CET | Pressmeddelande
Vid mötet för mänskliga rättigheter som pågår i Genève, presenteras idag en internationell överenskommelse för att förbättra insatser till barn som utsatts för våld och övergrepp. Det är Sverige, genom Svenska institutet för standarder, som har lett arbetet i samarbete med isländska Barn- och utbildningsministeriet och Islands standardiseringsorganisation.
Så ska trampolinparker bli säkrare18.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Trampolinparker är populära besöksmål, inte minst nu när många har skollov. Men flera allvarliga olyckor har inträffat, där både barn och vuxna fått huvud-, nack och ryggskador och svåra frakturer på armar, ben och fötter. En standard, som tagits fram på initiativ av Konsumentverket, har nu översatts till svenska och förtydligats, för att underlätta för parkerna att leva upp till lagkrav och förebygga olyckor.
Han tar plats på internationell lista för framtida ledare12.12.2024 09:18:55 CET | Pressmeddelande
Bledar Beqiri, Svenska institutet för standarder, får utmärkelsen PMI Future 50, 2024. Han uppmärksammas för att i sin roll som projektledare driva klimatarbetet framåt genom att utveckla standarder som spelar en viktig roll för den gröna omställningen.
Ny kravstandard ska få företag och organisationer att växla upp innovationsarbetet14.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Nu har världens första kravstandard för innovationsledning utvecklats. Den ska hjälpa verksamheter inom både privat och offentlig sektor att arbeta systematiskt med innovation och lättare uppnå och redovisa verkliga resultat. Framöver blir det även möjligt för organisationer att certifiera sig inom innovationsledning.
Ökat behov av standarder – Svenska institutet för standarder förstärker med vice vd12.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska institutet för standarder, SIS, rekryterar Carl Mörch som vice vd och CFO, en ny roll för att stärka SIS i den utveckling som verksamheten genomgår.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum