Umeå kommun

Inbjudan till pressvisning av utställning, Umeå konsthall

Dela
Välkommen på pressvisning torsdag den 10/2, klockan 14.00 i Umeå konsthall, plan 3 i Väven.
©Mikael Åberg/Bildupphovsrätt 2022
©Mikael Åberg/Bildupphovsrätt 2022

Land of Hope and Glory
Mikael Åberg

Installation

12 februari – 15 maj 2022 i Umeå konsthall

”Min bakgrund och fostran inom sportens värld har präglat mig. Jag har inte alltid varit medveten om det, men det har färgat av sig i mitt konstnärliga arbete. Det blir många referenser till idrotten som metafor för tävling och konkurrens. Något som förekommer i stort sett överallt även utanför idrotten. Jag har också funderat mycket på normer inom sportens värld. Hur man förväntas att vara och bete sig som kille. Leken, drömmarna och glädjen är betydelsefulla och jag hoppas att det avspeglar sig i mina verk.” -Mikael Åberg

Mikael Åberg är född i Obbola 1964, där han också bor. Utexaminerad med en MFA från Umeå konsthögskola 1998. Har medverkat i både separat- och grupputställningar främst i Sverige. Åberg arbetar bland annat med skulptur, måleri, foto och teckningar. Under de senaste åren har han nästan uteslutande jobbat med offentliga gestaltningar. Några exempel i Umeå är ”Monaco GP” på Capio hälsocentral, ”Stjärnpekare” vid Hjältarnas Hus och ”Hoppare” vid Stadskyrkan. Mikael Åberg tilldelades Umeå kommuns konststipendium 2020.

 

Kontaktperson för pressvisningen i Umeå konsthall:
Anja Boman, konstsekreterare
Kulturförvaltningen, Umeå kommun
anja.boman@umea.se, 070 - 388 34 74

Nyckelord

Kontakter

Bilder

©Mikael Åberg/Bildupphovsrätt 2022
©Mikael Åberg/Bildupphovsrätt 2022
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Prioriteringar och anpassningar i för- och grundskolenämndens budget för 202423.11.2023 12:31:30 CET | Pressmeddelande

Nämnden prioriterar trygghetsskapande åtgärder i arbetsmiljön, ökade resurser till kommunal resursskola, lagkravet om dygnsvila i nattöppen verksamhet samt förbättrat stöd i egenkontroll* för att minska arbetsbelastning för rektorer. Dessutom prioriteras arbetet med att minska antalet medarbetare per rektor motsvarande fyra miljoner kronor i ett första steg. Budgeten anpassas utifrån en långsammare ökningstakt av barn och elever enligt senaste befolkningsprognosen. För att nå budget i balans sker anpassningar för fritidshem och stödjande funktioner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum