Gemensamma utgångspunkter inför ett utskottsinitiativ med anledning av regeringens migrationspolitiska proposition

Dela

Regeringen lägger i sin migrationspolitiska proposition fram förslag som är mer långtgående än Migrationskommitténs förslag till ny migrationslagstiftning.

L har tidigare lagt fram en motion som i stora delar överensstämmer med Migrationskommitténs förslag. Under lagberedningen av Migrationskommitténs förslag har vissa lagtekniska synpunkter framkommit på migrationskommitténs betänkande, som L inte beaktat i sin motion, eftersom den lades fram före remissförfarandet och lagrådsgranskningen.

M, SD och KD har var för sig presenterat migrationspolitiska förslag som innebär en mer restriktiv invandringspolitik jämfört med Migrationskommitténs betänkande och – i ännu större utsträckning – regeringens migrationspolitiska proposition.

M, SD, KD och L kommer nu att gemensamt lägga fram ett utskottsinitiativ i socialförsäkringsutskottet som syftar till ett antal skarpa förändringar i förhållande till regeringens migrationsproposition. Förslagen framgår i punkterna nedan. Samtliga punkter ligger i linje med de förslag som L har lagt fram i sin motion.


Förslagen innebär en åtstramning av migrationspolitiken jämfört med regeringens migrationspolitiska proposition. I de nu aktuella punkterna kommer bland annat de kompletterande förslag som regeringen lagt fram efter att Migrationskommittén presenterade sitt betänkande inte att genomföras.

Det finns beredningsunderlag för de förslag som läggs fram nedan, bland annat tack vare Migrationskommitténs arbete och regeringens remittering av kommitténs betänkande. Vad gäller vissa av förslagen kommer dock socialförsäkringsutskottet behöva vidta vissa kompletterande beredningsåtgärder, vilka kan igångsättas genom ett utskottsinitiativ.

Förslag till kompletteringar och ändringar i förhållande till regeringens migrationspolitiska proposition

  • (1) Den nya grunden om uppehållstillstånd av humanitära skäl ska begränsas

Regeringens migrationsproposition innebär att möjligheten till uppehållstillstånd av humanitära skäl vidgas i förhållande till Migrationskommitténs betänkande. Vi föreslår att förslaget i Migrationskommitténs betänkande istället ska införas i lagstiftningen. Det innebär att den nya grunden om uppehållstillstånd av humanitära skäl inte uttryckligen träffar vuxna personer som har vistats i Sverige med uppehållstillstånd och under den tid fått en särskild anknytning till Sverige.

  • (2) Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd bör införas direkt i lagstiftningen

Regeringen lägger in sin migrationsproposition inte fram något krav på kunskaper i svenska språket och samhällskunskap direkt i lagstiftningen – vilket skiljer förslaget från Migrationskommitténs betänkande. Vi föreslår att förslaget i Migrationskommitténs betänkande istället ska införas i lagstiftningen så det framgår direkt av lagtexten att kunskaper i svenska språket och samhällskunskap kommer vara ett krav för permanent uppehållstillstånd. För att hinna få en ordning som innebär att kravet kan upprätthållas i praktiken vill vi införa en överengångsbestämmelse som innebär att kravet ska gälla fr.o.m. en viss närmare angiven tidpunkt.

  • (3) Undantagsmöjligheterna vad gäller kraven för permanent uppehållstillstånd ska begränsas

Utöver de kategorier som är undantagna från kravet på egen försörjning för permanent uppehållstillstånd föreslår regeringen i sin migrationsproposition att undantag även ska kunna göras för andra personer om det föreligger ”särskilda skäl”. Vi föreslår att i denna del att förslaget i Migrationskommitténs betänkande istället ska införas i lagstiftningen, det vill säga att undantag ska kunna göras när det föreligger ”synnerliga skäl”. I och med att kravet på språk och samhällskunskap åter bör införas kommer detta undantag också omfatta dessa på samma sätt som i Migrationskommitténs betänkande.

  • (4) Skärpt krav på försörjning vid anhöriginvandring vad gäller alternativt skyddsbehövande

Regeringen lägger fram förslag som innebär att alternativt skyddsbehövande ges rätt att vara undantagna från försörjningskrav om ansökan görs inom tre månader från det att anknytningspersonen fått uppehållstillstånd. Flyktingar har, enligt EU:s familjeåterföreningsdirektiv, rätt att vara undantagna från försörjningskrav om ansökan görs inom tre månader från det att anknytningspersonen fått uppehållstillstånd och/eller förklarats vara flykting. Någon motsvarande rätt finns inte för alternativt skyddsbehövande. Någon sådan rätt bör därför inte heller införas i svensk migrationslagstiftning.

  • (5) Undantagsmöjligheterna vad gäller försörjningskravet för anhöriginvandring ska begränsas

Regeringens förslag innebär att anknytningspersonen kan befrias från kravet på försörjning vid anhöriginvandring om det finns särskilda skäl. Vi föreslår att förslaget i Migrationskommitténs betänkande istället ska införas i lagstiftningen. Det innebär att undantag endast ska kunna göras när det föreligger ”synnerliga skäl”.

  • (6) Andra kriterier för anhöriginvandring ska begränsas

De av regeringen föreslagna ändringarna om att anknytningspersonen ska ha välgrundade utsikter att beviljas ”uppehållstillstånd under en längre tid” tas bort och ersätts med förslagen i Migrationskommitténs betänkande om att anknytningspersonen ska ha välgrundade utsikter att beviljas ”varaktigt uppehållstillstånd”.

Regeringens migrationsproposition innebär att uppehållstillstånd på grund av anknytning får vägras om någon av makarna eller samborna är under 18 år. Vi föreslår att förslaget i Migrationskommitténs betänkande istället ska införas i lagstiftningen. Det innebär att uppehållstillstånd på grund av anknytning får vägras om någon av makarna eller samborna är under 21 år.

  • (7) Tidsfristen för kvotflyktingars anhöriginvandring ska begränsas

Regeringens migrationsproposition innebär att tremånadersfristen för ansökan om uppehållstillstånd på grund av anknytning ska börja löpa från inresedatumet. Vi föreslår att förslaget i Migrationskommitténs betänkande istället ska införas i lagstiftningen. Det innebär att tremånadersfristen ska börja löpa från dess att anknytningspersonen beviljats uppehållstillstånd.

Moderaterna - Sverigedemokraterna - Kristdemokraterna - Liberalerna

Kontakter

Om

Sverigedemokraterna
Sveriges Riksdag
100 12 Stockholm

https://sverigedemokraterna.se/

Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn som eftersträvar en hög grad av trygghet och samhörighet i det svenska samhället.

Partiet är representerade på kommunal, regional och nationell nivå samt i Svenska kyrkans högst beslutande organ.

Partiledare sedan 2005 är Jimmie Åkesson.

Följ Sverigedemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sverigedemokraterna

Matheus Enholm utses till vice ordförande i Försvarsutskottet i riksdagen28.1.2025 16:30:00 CET | Pressmeddelande

Idag har Sverigedemokraternas gruppledning beslutat att utse riksdagsledamoten Matheus Enholm till vice ordförande i Försvarsutskottet i riksdagen. Matheus är hemmahörande i Munkedal i Västra Götalands län och har varit ledamot i Konstitutionsutskottet sedan hans riksdagsinträde 2018. Innan sin politiska karriär har han bland annat en lång bakgrund som egenföretagare. - Jag är naturligtvis mycket hedrad över att bli tillfrågad inför tillsättandet av en så pass viktig roll. Sverige befinner sig i ett extraordinärt känsligt säkerhetspolitiskt läge, och jag tror det är av stor vikt att det finns en så pass bred enighet som möjligt bland riksdagens partier gällande Sveriges roll i dagens oroliga omvärld, säger Matheus Enholm. - Samtidigt skänker jag en tanke till min tidigare kollega Lars, som inte bara var en god vän utan även en otroligt kompetent och engagerad politiker. Att efterträda honom kommer att bli stora skor att fylla, men det är en uppgift jag ser fram emot att ta mig an. Komm

Ackrediteringsinbjudan till KRK247.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

I slutet på november anordnar Sverigedemokraterna sin Kommun- och Regionkonferens för 2024 i Norrköping. Eventet samlar förtroendevalda från hela landet för att presentera och debattera politik på kommunal och regional nivå. Datum: Lördagen den 30 november 2024, Jimmie Åkesson talar runt lunch och kommer finnas tillgänglig för intervjuer efteråt. Plats: Louis De Geer Konsert & Kongress, Norrköping För att ansöka om ackreditering inför evenemanget, vänligen använd detta formulär. Vi återkommer med besked kring din ansökan efter sista ansökningsdag som är den 24/11.

SD: Gör det olagligt för partilotterier att anställa efterlysta25.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Inför torsdagens sammanträde i justitieutskottet i riksdagen avser Sverigedemokraterna lämna in ett utskottsinitiativ med syfte att göra det olagligt att anställa en kriminell person på flykt. Detta med anledning av den information som framkommit i samband med Socialdemokraternas lotteriverksamhet. Under 2021 preskriberades över 100 fängelsedomar på grund av så kallad verkställighetspreskription, vilket inträder efter att ett visst antal år förflutit sedan en dömd person skulle ha inställt sig till verkställighet av straff. Under 2021 var 700 personer efterlysta, eftersom dessa inte inställts sig till verkställighet. Frågan har aktualiserats på nytt i samband med de nyligen uppdagade uppgifterna kring Socialdemokraternas lotteriverksamhet, där tidningen Expressen kunde avslöja att en av cheferna som ledde säljverksamheten med lotter från deras kontor i Spanien samtidigt var efterlyst av polisen i Sverige. Detta då han inte infunnit sig för att avtjäna ett fängelsestraff. Brottet främja

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye