Högskolan i Halmstads kvalitetssäkringsarbete godkänt av UKÄ

– Vi är otroligt glada för att vi har kommit ut så väl. Det är resultatet av målmedvetet arbete att bygga upp ett kvalitetssystem och kvalitetsarbete som säkrar att våra utbildningar kan erbjuda hög kvalitet till våra studenter. UKÄ har också verkligen gjort en gedigen granskning av vårt kvalitetssäkringsarbete. Vi är glada över att UKÄ särskilt har uppmärksammat hur vi målmedvetet har knutit ihop vår ordinarie verksamhetsplanering och verksamhetsutveckling med kvalitetsarbetet, säger Högskolans rektor Stephen Hwang.
”Kvalitetssystemet är tillfredsställande inom alla bedömningsområden”
Granskningen av kvalitetssäkringsarbetet fokuserar på hur väl lärosätets kvalitetssystem och kvalitetsarbete bidrar till att säkra och utveckla utbildningarnas kvalitet. Den omfattar sex bedömningsområden: styrning och organisation; förutsättningar; utformning, genomförande och resultat; jämställdhet; student- och doktorandperspektiv samt arbetsliv och samverkan. Det övergripande omdömet är att alla dessa bedömningsområden är tillfredsställande. UKÄ:s bedömargrupp ser sammantaget en styrka och stor ambition i lärosätets kvalitetssystem och konstaterar i sitt yttrande att ”lärosätet har organiserat och byggt ett kvalitetssystem som är omfattande, både på en övergripande och på en detaljerad nivå. Kvalitetssystemet är ändamålsenligt med en ansvarsfördelning som är klart definierad och är därför tillfredställande”.
Jämställdhetsintegreringen ses som en styrka
Bland styrkorna nämns medarbetarnas kännedom om, delaktighet och engagemang i kvalitetsarbetet, hur kvalitetssystemet lärosätets arbete med jämställdhetsintegrering, och den styrka som Högskolans högskolepedagogiska centrum (HPC) utgör i kvalitetsarbetet, samt hur kvalitetsarbetet hänger ihop med ordinarie verksamhetsplanering och verksamhetsuppföljning.
De två utvecklingsmöjligheter som UKÄ lyfter fram i sitt yttrande gäller dels att lärosätet ska fortsätta att färdigställa sitt system för extern kvalitetsgranskning av forskarutbildningen, dels att förbättra kommunikationen med sina studenter, främst när det gäller hur de får tillgång till olika dokument inom kvalitetssystemet, exempelvis kursvärderingar, nyckeltal eller uppföljningsrapporter.
Alla universitet och högskolor får sitt kvalitetssäkringsarbete för utbildning granskat under perioden 2017–2022. Högskolan i Halmstad ingår i omgång 6, den sista gruppen av lärosäten som granskas på enbart utbildning. Från 2021 är systemet för UKÄ:s granskning av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete komplett och såväl utbildning som forskning granskas i regelbundna cykler.
Nyckelord
Kontakter
Pernilla NilssonProrektor, professor i naturvetenskapens didaktik
Tel:070-835 27 72pernilla.nilsson@hh.seSelma SedeliusKommunikationschef
Tel:070-871 34 89selma.sedelius@hh.seBilder
Länkar
Om

Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad
035-16 71 00https://www.hh.se/
Det innovationsdrivande lärosätet
Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.
Följ Högskolan i Halmstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad
Byggnader som batterier – så kan flerbostadshus avlasta elnätet19.3.2025 08:20:27 CET | Pressmeddelande
I takt med att energisystemet förändras och andelen förnybar energi ökar, blir behovet av att anpassa energianvändning efter tillgång allt större. En studie från Högskolan i Halmstad visar att stomvärme – där byggnadens stomme används som värmelager – kan vara en del av lösningen. – Ju mer av energin som kommer från sol och vind, desto viktigare blir det att kunna styra byggnadernas energianvändning efter tillgången. På så sätt kan vi ta vara på så mycket som möjligt av den förnybara energin, säger Johan Lind, doktorand vid Högskolan i Halmstad.
Knepigt när AI möter vardagen i primärvården6.3.2025 08:59:53 CET | Pressmeddelande
Många gör det, men det saknas kunskap om vilket sätt som är bäst. Det handlar om användningen av AI-verktyg i patientens första kontakt med primärvården. Verksamhetschefer och andra i ledande roller i primärvården vill inte missa AI-tåget. För att komma med använder de en mängd strategier för att överkomma hinder.
Genomtänkta val när gymnasieelever använder AI i skolarbetet27.2.2025 08:35:05 CET | Pressmeddelande
Många elever använder ChatGPT i sitt skolarbete. Ny forskning från Högskolan i Halmstad visar att natur- och teknikgymnasieelever har bra strategier i sin AI-användning. Detta trots att de överskattar sin kunskap och egentligen har väldigt liten förståelse för hur en sådan avancerad språkmodell egentligen arbetar.
Kunniga tränare hjälper unga att behålla idrottsglädjen26.2.2025 09:40:25 CET | Pressmeddelande
Hur kan man få fler barn och ungdomar att fortsätta att idrotta? Ett svar på den frågan är att förbättra hur vuxna bemöter de unga idrottarna. Tränarnas ledaregenskaper spelar en nyckelroll för barns och ungdomars motivation, glädje och självkänsla.
Högskolan i Halmstad bjuder in till öppet hus24.2.2025 11:47:34 CET | Pressmeddelande
Vad kan du plugga på Högskolan i Halmstad? Vilka ämnen läser du på de olika programmen? Hur är studentlivet? Vad kan du jobba med efter examen? Det är några av alla de frågor som besökarna kan få svar på när Högskolan i Halmstad bjuder in till öppet hus nu på torsdag, den 27 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum