Resa på sportlovet? Så vet du om du behöver hämta ett nytt vaccinationsbevis

Giltighetstiden för vaccinationsbeviset är i dag 180 dagar från datumet för utfärdandet – den dag du hämtade beviset.
På ditt vaccinationsbevis står sista giltighetsdatum, ”Valid until/Giltig till”, nästan högst upp på beviset.
Så läser du ditt vaccinationsbevis
Hur ska jag göra om jag ska resa inom kort?
Om giltighetstiden på ditt nuvarande vaccinationsbevis är på väg att gå ut och du till exempel ska resa på sportlov i Europa, så behöver du hämta ett nytt bevis på www.covidbevis.se
Du loggar in med din e-legitimation och hämtar beviset på ett par minuter.
Om du saknar e-legitimation så kan du läsa mer här.
Den 1 februari införde EU en acceptansperiod på 270 dagar, det vill säga 9 månader, för dos 2 av vaccinationer (inte att förväxla med giltighetstiden för själva beviset). Acceptansperioden anger hur länge själva vaccinationen är verksam och när man senast behöver ha tagit en boosterdos.
Du som har fått påfyllnadsdosen, alltså dos tre, behöver dock inte bry dig om detta eftersom det inte finns någon tidsbegränsad acceptansperiod för dos tre. Men för varje ny dos är det bra att hämta ett nytt bevis – om du planerar att resa utomlands.
Observera också att vissa länder kan ha andra regler för inresa och för användning av covidbevis som smittskyddsåtgärd inom landet. Vissa länder kräver en så kallad boosterdos senast efter sex månader. Du behöver därför undersöka vad som gäller i det land du reser till.
Tips för resenärer
- Håll koll på när du senast tog ut ditt vaccinationsbevis – giltighetstiden står på beviset
- Om du är fullvaccinerad men inte har tagit en boosterdos behöver du även kolla datumet för din senaste vaccination (acceptansperioden).
- Du kan när som helst hämta ett nytt vaccinationsbevis som då får en uppdaterad giltighetstid
- Har du fått den tredje dosen så finns i dag ingen bortre tidsgräns för själva vaccinationen, men giltighetstiden för beviset måste du kolla
- Ta reda på vad som gäller på ditt resmål på www.swedenabroad.se
Nyckelord
Bilder

Om
E-hälsomyndigheten skapar ett bättre informationsutbyte inom hälsa, vård och omsorg. Det gör vi genom att leda regeringens initiativ inom e-hälsoområdet och erbjuda effektiva, kvalitetssäkrade tjänster till professionerna och privatpersoner.
Följ E-hälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten
Försäljning av allergimedicin för djur har ökat23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Försäljningen av allergimedicin förskriven till djur har ökat med 54 procent mellan 2020 och 2024. Merparten av allergimedicinerna förskrivs till hundar och hästar, med tydliga toppar under våren och sommaren.
Försäljning av allergimedicin ökar16.4.2025 08:01:56 CEST | Pressmeddelande
Försäljningen av allergimedicin har ökat de senaste åren. Försäljning av förskrivna läkemedel har ökat med 31 procent mellan 2020 och 2024. Motsvarande siffra för försäljningen av receptfria läkemedel är 14 procent under samma period. Det visar siffror från E‑hälsomyndigheten.
Nytt system ska bidra till kortare väntetider för patienter3.4.2025 10:32:32 CEST | Pressmeddelande
E-hälsomyndigheten har driftsatt en första version av ett nationellt vårdsöksystem. Det är en av insatserna som ska underlätta arbetet med nationell vårdförmedling och öka möjligheten att erbjuda patienter vård inom vårdgarantin.
Fler ska få hjälp till snabbare vård2.4.2025 08:22:01 CEST | Pressmeddelande
Över 60 000 patienter har idag väntat mer än 90 dagar på operation eller behandling, trots att vårdgarantin ger dem rätt till vård inom tre månader. I en ny rapport från Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten presenteras konkreta åtgärder för att fler patienter ska få snabbare vård genom nationell vårdförmedling.
E-hälsomyndigheten föreslår en nationell digital infrastruktur för delning av hälsodata3.3.2025 15:04:20 CET | Pressmeddelande
E-hälsomyndigheten har på regeringens uppdrag tagit fram en plan för att skapa en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården som också ska användas för det europiska hälsodataområdet, EHDS. Syftet är att förbättra delning av hälsodata, något som ska leda till bättre arbetsmiljö för vårdpersonal och ökad patientsäkerhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum