Bra gjort – men fel tänkt

-Att vilja stärka assistansen är positivt och helt rätt, säger Karolina Celinska. Men samtidigt så har regeringen missat något helt fundamentalt: Att en individ är en person och inte kan styckas upp i behovsenheter.
Nya regeringspropositionen om stärkt assistans innehåller bra saker – men är samtidigt en del av ett stort feltänk. Det menar DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo och DHR:s rättighetspolitiska samordnare Karolina Celinska.
- Personlig assistans är en mänsklig rättighet, säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo. För att den ska fungera som det är tänkt – att även människor med nedsatt funktionsförmåga sa leva ett värdigt och fullgott liv – då måste det här modultänkandet och detaljtänkandet upphöra.
LSS, Lagen om stöd och service, där personlig assistans ingår, har som syfte att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva som andra.
- Idag är behovsbedömningen uppdelad i ”grundläggande behov” och ”andra personliga behov”, säger Åsa Strahlemo. Det är en oacceptabel indelning av människors liv. Behoven skiljer sig naturligtvis åt från person till person och även från dag till dag. Precis som för personer utan funktionsnedsättning. Ett särskiljande mellan begreppen innebär en avhumanisering av oss. Behov är inte enskilda, uppsplittrade och förutsägbara, utan skapar tillsammans en helhet som inte går att räkna ut i timmar och minuter.
DHR menar att den personliga assistansen måste ses i sin helhet. För detta krävs att de här problemen i lagstiftningen löses, istället för att försöka lappa och laga. Behovsprövningen görs idag genom absurt räknande av minuter.
DHR ser samtidigt, vid sidan av denna uppsplittring, en generell åtstramning i bedömningar av assistansen. Högsta förvaltningsdomstolen 2019 slog fast att sminka sig inte är en del av personlig hygien.
-Så de som har nedsatt rörelseförmåga ska inte få sminka sig, men alla andra kan ju sminka sig. Smink måste väl ända ses som inom ramen för vad folk gör? säger Karolina Celinska. Det dras in på saker som är självklara för alla andra.
I duschen har du rätt till schamponering men inte hårbalsam - och absolut inte hårstyling. Som grundläggande behov räknas bara underkläder, inte andra kläder.
Det är svårt att få beviljat assistansDHR alls idag. Många får avslag. Och de som har personlig assistans måste räkna sina minuter.
- Om jag vill stå längre i duschen en dag, säger Karolina Celinska, så måste jag avstå från lika många assistansminuter för något annat. Vad ska jag då minska på? Att äta?
För mer info:
Förbundsordförande Åsa Strahlemo, tel 08 6858029
Rättighetspolitisk samordnare Karolina Celinska, tel 08 6858034
Nyckelord
Kontakter
Åsa StrahlemoFörbundsordförande
Tel:070-50 88 029asa.strahlemo@dhr.seBilder
Om

Storforsplan 44
123 21 Farsta
08-685 80 00https://dhr.se/
DHR - Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Samhalls framtid måste bygga på verklig inkludering – inte bara effektivisering27.3.2025 19:10:48 CET | Pressmeddelande
Samhallutredningen, som presenterades den 26 mars, beskrivs som ett försök att rädda ett bolag i kris efter åratal av felstyrning. Staten har, enligt utredningen, prioriterat kostnadseffektivitet framför kvalitet, vilket har urholkat syftet, nämligen att erbjuda meningsfullt arbete för personer med funktionsnedsättning. För oss på DHR, som arbetar för ett samhälle där personer med nedsatt rörelseförmåga har full delaktighet, väcker utredningen både hopp och oro.
Kulturarv och tillgänglighet, två sidor av samma mynt26.3.2025 19:26:25 CET | Debatt
”Om något är så värdefullt att det bör bevaras så är det just av det skälet viktigt att även tillgängliggöra”, var det en klok person som sa för 15 år sedan i ett mötesrum på Länsstyrelsen i VGR.
Det är hög tid att sätta fart Mats Persson13.3.2025 08:00:00 CET | Debatt
Den senaste tiden har rubrikerna varit: "Strama åt regelverket", "Ökade krav" och "Det är för slappt". DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) instämmer. Skapa press och öka kraven på Arbetsförmedlingen att leverera insatser så fler anställer personer med funktionsnedsättning.
Fem saker vi kan göra för att stärka ALLA kvinnors rättigheter8.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kvinnors utsatthet är en välkänd realitet, men för kvinnor med funktionsnedsättning är den särskilt påtaglig. År efter år kommer ny statistik som visar att kvinnor drabbas oerhört hårt av våld i nära relationer och kvinnor med funktionsnedsättning är kraftigt överrepresenterade bland dessa.
Varför ska inte studenter ha tillgängliga hem?18.2.2025 20:44:21 CET | Pressmeddelande
DHR: Backa inte in n framtiden. -Tillgänglighet är en mänsklig rättighet. Sverige har tyvärr långt kvar när det gäller tillgänglighet generellt. Att då sänka kraven på studentbostäder är att backa in i framtiden. Det säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo, som deltar i ett riksdagsseminarium om studentbostäder på onsdag 19 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum