Trafikverket

Trafikverkets tips för en säker fjällresa

Dela
Snart är det sportlovsdags och nu när pandemirestriktionerna har släppt är det många som åker till fjällen. Det finns några saker som Trafikverket vill påminna om, för alla som ska ut på vintervägarna under kommande veckor är det många bilister ute på vägarna. Förbered dig och planera din resa – så kan du njuta av såväl resa som fjällsemester.
Vinterväglag. Foto:Trafikverket
Vinterväglag. Foto:Trafikverket

– När många ger sig ut på vägarna så är det viktigt att vi hjälps åt, så att alla kommer fram smidigt och tryggt. Trafikverkets entreprenörer plogar och halkbekämpar dygnet runt för allas säkerhet, säger Ingvar Arebratt, chef underhåll väg Stockholm på Trafikverket, och fortsätter;

– Om vi håller avstånd och anpassar hastigheten och körsätt efter väglaget så ökar vi säkerheten för oss själva och andra markant, säger Ingvar Arebratt.

Trafikverkets checklista för en säker resa

  • Är bilen redo? Kolla vinterdäcken så att de är i gott skick och att hjulbultar är ordentligt åtdragna. Glöm heller inte att ha spolarvätska som klarar temperaturen i fjällen. I de norra delarna av vårt land krävs att kylarvätskan klarar -40°C (blanda hälften vatten och hälften glykol i kylarvätskan). Bra är även att ha koll på oljenivå och ta med lagnings-kit till däck och/eller reservdäck.
  • Bra att ha med i bilen. Tänk på vad du skulle behöva i bilen och hur situationen skulle se ut om du får problem med bilen och måste stå vid vägrenen flera timmar i väntan på hjälp. Då behövs även skyddsväst, extra vantar, isskrapa, startkablar, filt, vatten, mobilladdare samt batteripack/powerbank och kanske även lite mat och snacks eftersom det ibland kan ta tid att få hjälp.
  • Lasta och packa bilen rätt. Glöm inte att kontrollera den högsta tillåtna vikten för lasten i bilen (angivet i registreringsbevis och instruktionsbok). Lasta tungt bagage längst ner i bagageutrymmet, nära bilens sidoväggar. Packa om möjligt allt i väskor och säkra all lös packning. Har du takbox, undvik att lägga allt för tunga saker i den.
  • Planera din körning. Kolla väder-, trafikinformation och väglag längs färdvägen som till exempel trafikläge och rastplatser innan du startar resan.
  • Tar du tåget. Kolla med ditt resebolag innan du ska åka för att vara uppdaterad om vad som gäller för din avgång.

Läs mer på:

På väg till fjällen? - Trafikverket

Meddelanden - Trafikverket (där hittar du trafikinformation om pågående och aktuella störningar)

När kommer plogbilen till din väg? - Trafikverket

Nyckelord

Kontakter

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00
Ingvar Arebratt, chef underhåll väg Stockholm, telefon 010-123 83 46

Bilder

Vinterväglag. Foto:Trafikverket
Vinterväglag. Foto:Trafikverket
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum