Naturskyddsföreningen

Så får du en mer levande trädgård – och minskar naturkrisen

Dela
Den biologiska mångfalden minskar i rask takt. För att få fart på din trädgård samtidigt som du gör en god gärning för naturen, kan du sätta upp ett bihotell. Men det finns vissa saker du måste tänka på – och Naturskyddsföreningens nya rapport ”Bisysslor – en utvärdering av räddningsinsatser för bin och andra pollinatörer” visar vad som ger de allra bästa resultaten för en blommande och frisk trädgård.

I flera år har Naturskyddsföreningen kampanjat för bina. Utan dem kan inte naturen bli levande. Tre av fyra grödor ger bättre skördar när insekter bidrar till pollinering, och ungefär en tredjedel av all mat som produceras (mätt i vikt) är till någon del beroende av insektspollinering.  

Därför är det problematiskt att en tredjedel av Sverige biarter är rödlistade – samtidigt som uppemot en miljon arter av djur och växter hotas av utrotning. Det är fler än någonsin tidigare i mänsklighetens historia.  

- Den största orsaken till att våra bin är hotade är förlusten av blomrika livsmiljöer som ängar, betesmarker och skogsbryn. Dessa miljöer har försvunnit i takt med att jord- och skogsbruket har moderniserats, samtidigt som bina också påverkas av bekämpningsmedel och klimatförändringar, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen. 

En enkel åtgärd som gynnar den biologiska mångfaldenoch dina grönsaksskördar är att sätta upp ett bihotell i din trädgård. Naturskyddsföreningens rapport ”Bisysslor – en utvärdering av räddningsinsatser för bin och andra pollinatörer” visar tydligt hur du får ut mest av ditt bihotell. Genom webbenkäter har vi sammanställt resultatet från hundratals personer som har deltagit i Naturskyddsföreningens kampanj ”Operation: Rädda bina” under 2019–2021. Majoriteten av deltagarna har förutom att sätta upp ett bihotell även gjort fler rekommenderade åtgärder, som att exempelvis plantera bivänliga blommor eller att anlägga en äng. 

Bin trivs bäst i närheten av blommande växter, och de som har anordnat en äng eller planterat blommor i närheten av bihotellet har således märkt störst skillnad i antalet insekter i sin trädgård.  

Sammantaget är det de här knepen du ska tänka på när du sätter upp ett bihotell: 

  • Bohålen som är mindre än 10 millimeter i diameter är mest populära bland bina.  
  • Bihotellen gör mer nytta i kombination med blommande åtgärder. Bina gillar blommor och variationsrika trädgårdar. 
  • Placera bihotellet i soligt läge. Undvik norrläge. 
  • Var inte rädd för att bygga ditt eget bihotell. De som finns att köpa håller ofta låg kvalitet och har för stora bohål.  
  • Bihotell i trä med borrade hål gillas av bina, till skillnad från kottar och spån. 

Följer du knepen kommer både dina blommor och dina grönsaker att må bättre. De arter som uppges vara mest populära bland bin och andra insekter är olika arter av klöver, blåklint, kungsmynta och prästkrage. I planteringar framhålls även lavendel och nepetor som extra populära. 

Just ängar är det 566 svarande deltagare som har uppgett att de har anlagt. I genomsnitt var ängarna 270 kvadratmeter stora, vilket innebär att dessa har resulterat i drygt 15 hektar mer äng runtom i landet. Det motsvarar runt 30 fotbollsplaner. 

- Det är glädjande att privatpersoners räddningsinsatser har bidragit till att stärka binas livsmiljöer. Nu ser vi svart på vitt vad som fungerar allra bäst. Insatserna har också bidragit till ökad kunskap och de upplevda svårigheterna är få. Det är till exempel bara ett fåtal deltagare som har fått klagomål från grannarna. Vi hoppas att många fler kommer att vilja göra insatser för binas skull i vår igen, säger Karin Lexén. 

Onsdag den 23 februari anordnar Naturskyddsföreningen ett webbinarium om rapporten ”Bisysslor – en utvärdering av räddningsinsatser för bin och andra pollinatörer”. Det pågår kl. 19-21. Media är fria att delta. Anmäl dig här. Webinariet går även att se i efterhand på Naturskyddsföreningens Youtube-kanal.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye