Norrköpings kommun

Norrköpings kommun föreslår sin första riktlinje för lokal livsmedelsstrategi

Dela
Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel måste öka. Därför antogs en nationell och regional livsmedelsstrategi för några år sedan. En styrgrupp inom Norrköpings kommun följer nu upp strategin genom att föreslå en lokal handlingsplan för att kunna möta upp behovet av en ökad livsmedelsproduktion.

– Vårt mål är att öka den lokala livsmedelsproduktionen och att kommunen också ska kunna öka sina inköp av lokalt odlade livsmedel. Idag är kommunens inköp av svenska livsmedel cirka 60 procent och den siffran vill vi öka. I stort sett alla mejerivaror och köttprodukter som köps in kommer från svenska gårdar. Däremot ser vi att lokala grönsaker är en bristvara och därmed svårare att köpa in. Ett samlat grepp där hela livsmedelskedjan ingår, med svensk livsmedelsproduktion i centrum, är viktigt för att nå livsmedelsstrategins mål. Det kommer i sin tur att bidra till en positiv landsbygdsutveckling genom möjligheter för ökad sysselsättning och tillväxt på landsbygden, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd och styrgruppens ordförande.

Livsmedelsstrategin syftar bland annat till att möjliggöra för företag att ta del av offentliga upphandlingar och att göra hållbara och medvetna livmedelsinköp till en självklarhet för Norrköpings kommun. Den lokala försörjningsberedskapen behöver öka när det kommer till tillagning och lagerhållning. Livsmedelsproduktion behöver också bli mindre importberoende av tillsatta varor som till exempel på mineralgödsel, utsäde och växtskyddsmedel.

– Det är också viktigt med mer lokala livsmedel utifrån en bredare kontext. Kommunen har till exempel ansvar att tillhandahålla offentliga måltider i händelse av samhällsstörning, och försörjningsberedskapen behöver öka för att vi ska ha ska kunna ha tillgång till livsmedel. Vi måste också se till att ha en hållbar produktion, med fossilfrihet och att klimatanpassa, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den kommunala riktlinjen behandlar de fyra centrala fokusområdena: upphandling, kund och konsument, trygghet och konkurrenskraft. Kommunen föreslås göra en del åtgärder för att kunna bidra till att livsmedelsstrategin uppnås.

– Den lokala livsmedelsstrategin går hand i hand med Norrköpings kommuns övriga arbete för att främja hållbar utveckling. 2020 antogs Norrköpings kommuns första riktlinje för klimatanpassning och det här är ett led i samma riktning gällande livsmedelsfrågor, vilket är oerhört positivt, säger Merja Willman, miljö- och klimatstrateg med fokus på bland annat strategiska kostfrågor i Norrköpings kommun.

Kontakt:
Karin Jonsson (C)
Titel: kommunalråd och styrgruppens ordförande
Telefon: 073-205 42 60

__________________________________________________

Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 072-597 09 00

Dokument

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering, medieteknik samt besöksnäring. Dessutom finns många företag inom de gröna näringarna. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye