Tullverket

Bevis från Encrochat leder till flera åtal

Dela
Tullverket kan knyta narkotika till ett värde av 52 miljoner kronor i missbrukarledet till personer som smugglat narkotika från Spanien till Sverige genom tillgång till dekrypterade mobiltjänsten Encrochat. I dag åtalas fem personer misstänkta för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling vid Malmö tingsrätt. Ärendet är en förlängning till ett tidigare ärende där tre personer dömdes till över tolv års fängelse.
I dag åtalas fem personer misstänkta för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling vid Malmö tingsrätt. Foto: Tullverket
I dag åtalas fem personer misstänkta för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling vid Malmö tingsrätt. Foto: Tullverket

I slutet av april 2020 kom en dragbil med trailer från Danmark till Sverige över Öresundsbron och ekipaget togs ut för tullkontroll. Väl dolt i den legala lasten upptäckte tulltjänstemännen kartonger med 120 kilo cannabis och 30 kilo cannabisharts. Tulltjänstemännen bytte ut narkotikan och lastbilsekipaget fick köra vidare. Tullverkets spanare följde efter dragbilen till Halmstad. Där möttes lastbilsekipaget av en mindre skåpbil. Strax därefter greps föraren av dragbilen och de två mottagarna. De dömdes 2020 och avtjänar straff.

Fem åtalas vid Malmö tingsrätt
Hösten 2020 kom Tullverket över chattar från dekrypterade mobiltjänsten Encrochat. I dem kunde tulltjänstemännen läsa meddelanden och se att fler personer varit involverade i narkotikasmugglingen den 30 april 2020. Dessutom kunde ytterligare två transporter av narkotika från Spanien till Sverige konstateras. Efter att ha analyserat materialet från Encrochat kunde tulltjänstemännen identifiera både den som organiserat transporterna av narkotikan från Spanien och den som tog emot dem i Sverige. Narkotikan som beräknas ha förts in till Sverige mellan april och maj 2020 motsvarar ett värde av cirka 52 miljoner kronor i missbrukarledet.

Brottsmisstankarna gäller: synnerligen grov narkotikasmuggling, synnerligen grovt narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott och grovt penningtvättbrott. De misstänkta är födda mellan åren 1964 och 1991. I utredningen har tillgångar säkrats till ett värde över 3,5 miljon kronor vilka har begärts förverkade i samband med åtalet. Det är bland annat klockor, kläder, väskor, bilar och kontanter.

– Genom att tulltjänstemännen kunde läsa de inblandades meddelanden på Encrochat och ett gediget analys- och utredningsarbete fann vi ytterligare ett nätverk från den tidigare förundersökningen och bevis för fler smugglingsresor, säger Erik Friberg, biträdande chef vid Tullkriminalenheten i syd.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771 - 450 590.
Tipsa Tullverkets tipstelefon om smuggling: 90 114

Nyckelord

Bilder

I dag åtalas fem personer misstänkta för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling vid Malmö tingsrätt. Foto: Tullverket
I dag åtalas fem personer misstänkta för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling vid Malmö tingsrätt. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
I dag åtalas fem personer i ett narkotikasmugglingsärende vid Malmö tingsrätt. Foto: Tullverket
I dag åtalas fem personer i ett narkotikasmugglingsärende vid Malmö tingsrätt. Foto: Tullverket
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 100, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Äldre beställer olagliga elchockvapen för att känna sig tryggare16.4.2024 07:02:00 CEST | Pressmeddelande

När en kontrollgrupp från Tullverket öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland hittade tullinspektörerna ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men en större förvåning var att beställarna visade sig vara betydligt äldre än normalt. Genomsnittsåldern på de 84 identifierade mottagarna av de illegala vapnen var hela 69 år. Den gemensamma nämnaren hos beställarna var att de känner sig otrygga och vill kunna försvara sig. När de då såg reklamen i sociala medier slog de till och beställde. Att importera och äga ett elchockvapen utan tillstånd är dock olagligt.

Kraftig ökning av stoppad alkohol som köpts på nätet11.4.2024 07:01:00 CEST | Pressmeddelande

Svenskarna beställer hem alltmer alkohol via webbutiker eftersom det har blivit dyrt att själv frakta hem varorna från utlandet. Men många vet inte att de då också måste betala svensk alkoholskatt. Resultatet kan bli en dyrköpt läxa när både skatt och straffavgifter ska betalas om Tullverket stoppat leveransen. Förra året stoppades sju gånger så mycket alkohol som beställts från utländska webbutiker jämfört med året innan.

Gängkriminella lockar alltfler unga att bli paketmålvakter6.3.2024 08:01:00 CET | Pressmeddelande

Tullverket ser en oroande utveckling med alltfler ungdomar och unga vuxna som lockas in i grov kriminalitet. Utredarna på myndighetens kriminalavdelning slår nu larm om en lavin av unga så kallade paketmålvakter runt om i Sverige. Rekryteringen sker till stor del via de sociala medieplattformarna Snapchat och Tiktok. En 16-årig pojke som lockats av gangsterkulturen gick med på att ta emot ett paket med två kilo amfetamin. Han står nu inför rätta anklagad för grov narkotikasmuggling. En 18-åring som tog emot ett paket med två skarpa vapen dömdes nyligen till 1,5 års fängelse.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye