"Vi är kvinnorna som bygger Sverige"

Antalet kvinnor har ökat men det sker i betydligt högre uträckning på tjänstemannasidan. Där gick ökningen från 36 procent 2020 till 54 procent 2021.
Det är såklart en positiv och välbehövlig utveckling för att öka jämställdheten ute på byggena. Men tittar vi på oss yrkesarbetande kvinnor ute i produktionen ser det betydligt mörkare ut. På produktionssidan utgör vi kvinnor i dag cirka 1,8 procent av Byggnads medlemmar.
Siffrorna speglar inte sanningen
Svenska byggföretag klappar gärna sig själva på axeln i frågan att få in fler kvinnor i byggbranschen, men man visar många gånger siffror som inte speglar den riktiga sanningen.
Vi har alla sett företagen som stoltserat med vuxet lärlingsprogram för kvinnor, besöker skolor, startar upp praktikplatser med ambitionen att få in fler tjejer i byggyrket, men som sedan kort efter uppstart bara lägger ner sina projekt.
Vad händer med de kvinnor som tagit steget för att skola om sig och byta yrke mitt i livet men som man sedan drar undan mattan för?
Var dessa initiativ bara en del i att bygga sig ett bra varumärke för att kunna stoltsera med i media?
Vi vill bli tagna på allvar av branschen
Vi kräver en bransch som tar oss på allvar och inte använder oss kvinnor enbart i PR-syften.
Vi kräver företag som mer långsiktigt arbetar med att få in kvinnor och skapa rätt förutsättningar för kvinnor att verka på samma premisser som männen.
Vi i Näta – Nätverket för kvinnor i byggnads – representerar en minoritet i byggbranschen. Vi har drivit jämställdhetsfrågorna länge och upplever att media inte precis springer benen av sig för att rapportera om kvinnors villkor inom byggbranschen utan i stället går byggföretagens ärenden när det gäller rapportering.
Företagen sviker tjejerna
Vi ser ofta hur företagen sviker de tjejer som faktiskt står på barrikaden för att driva jämställdhetsfrågor. Vi hör historier från tjejer som haft det tufft, som blivit antastade, sexuellt trakasserade eller särbehandlade.
Vi hör historierna där företagen hellre blundar inför problemen eller skuldbelägger kvinnan i fråga.
För oss är det avgörande att arbetsgivarna tar sitt ansvar, sluter upp tillsammans med oss och engagerar sig i kampen för jämställdhet för alla.
Viktigt är att de också lyssnar på oss, för vi är experterna när det kommer till hur det är att vara minoritet i branschen.
- Vi kräver en bransch där chefer har rätt kunskap att hantera sexuella trakasserier och könsdiskriminering.
- Vi kräver en bransch där arbetsgivaren följer de lagar och regler som finns för oss.
- Vi kräver en bransch som inte räds i att inse hur vår situation ser ut ute på byggena och som tar sitt lagstiftade ansvar för att förbättra den situationen
Lång väg kvar
Det är tydligt att vi har en lång väg kvar innan vi har en jämställd och jämlik byggbransch. Vi alla som verkar i den har ett ansvar att se till att vi ständigt jobbar för att förbättra och stärka villkoren.
Vi har varit tydliga med vårat mål – En schysst byggbransch för alla!
Nu är det upp till arbetsgivarna att visa att ni menar allvar!
Isabelle Lundberg, Anna Lundström, Lisa Ledin, Sara Aaröe & Stephanie Olsson
Styrgruppen för * Näta – Kvinnligt nätverk för kvinnor i byggbranschen inom Byggnads.
Bilder


Om
Följ Byggnads Väst
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Byggnads Väst
Skydda alla som inte kan arbeta hemifrån24.1.2022 08:41:57 CET | Pressmeddelande
Arbetsgivarna måste bli bättre på att skydda de som tvingas gå till jobbet trots stor smittspridning. För vad händer om ingen tar emot oss på sjukhus, inga lärare jobbar i skolan, ingen öppnar mataffärerna, ingen reparerar vägarna, ingen bygger bostäder?
Arbetarna i kläm på Västlänken26.4.2021 08:07:49 CEST | Pressmeddelande
När NCC med omedelbar verkar bröt samarbetet med en underentreprenör på Västlänken tvingades drygt 80 betongarbetare lämna sitt jobb med omedelbar verkan. De flesta av dem har nu rest hem till Turkiet. Byggnads är rädda för att utvecklingen med flera underentreprenörer ger minskad trygghet för byggnadsarbetare. Om företagen i stället anställer personalen slipper de liknande problem.
Fri hyressättning är inte socialdemokratisk politik15.2.2021 15:12:45 CET | Pressmeddelande
Just nu har regeringen tillsatts en utredning när det gäller fri hyressättning för nybyggda hyresrätter. Låt oss inte göra samma misstag med hyresrätterna som vi gjort när det gäller vinster inom vård och skola. Ett system med fri hyressättning på nyproduktion kommer leda till en ökad segregering och att ett fåtal människor kan göra sig själva rika på att vanliga människor behöver någonstans att bo.
Återskapa ett bättre skydd vid arbetslöshet12.6.2020 10:47:57 CEST | Pressmeddelande
DEBATTARTIKEL: Under Coronapandemin har regeringen förbättrat a-kassan. Byggnads Väst vill att vi behåller den nivån även när allt återgår till det normala. Skyddet för de som bli arbetslösa måste ge en bättre trygghet och en möjlighet att skola om sig.
Ingen ska behöva dö på jobbet28.4.2020 11:42:38 CEST | Pressmeddelande
I dag, den 28 april, är det Workers’ memorial day runt om i världen. Under förra året dog totalt 46 människor på arbetsplatser runt om i Sverige. Av dessa arbetade hela 14 stycken inom byggbranschen. I väst hade vi tre byggnadsarbetare som dog på sin arbetsplats.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum