Enklare provtagning underlättar behandling vid infektion i ögat

Hennes forskning handlar om den allvarliga infektionen infektiös keratit, som drabbar ögats hornhinna, den del som sitter ytterst på ögat.
– Infektiös keratit anses vara ett akut tillstånd, då infektionen i vissa fall, ibland så snabbt som inom enstaka dygn kan resultera i att det går hål på ögat, med risk för förlust av både synen och hela ögat. Ett så elakartat förlopp är ovanligt, men infektionen läker med ärr och för att begränsa ärrets omfattning vill man behandla infektionen direkt med antibiotika, förklarar Susanna Sagerfors, överläkare på ögonkliniken och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.
Bomullspinne effektivare än knivblad
Ett sätt att ta reda på vad det är som orsakar infektionen och hur man ska behandla den, är att ta prov för odling.
– Efter provtagningen påbörjas sedan behandling med antibiotika som verkar brett mot flertalet bakterier. För att förenkla odlingsproceduren har vi studerat ett enklare tillvägagångssätt, säger Susanna Sagerfors.
Idag är odlingsproceduren, då ett prov tas på ögat för att analyseras, både komplicerad och resurskrävande. Den görs med sju provtagningar och skulle kunna förenklas till tre provtagningar enligt en studie utförd av ögonkliniken och laboratoriemedicinska kliniken, avdelningen för mikrobiologi vid Universitetssjukhuset Örebro.
– Vi såg också att bomullspinne kan vara ett mer effektivt instrument än knivblad för provtagning och utodling från hornhinneinfektionen. Det var överraskande då det i internationell litteratur främst är knivbladet som rekommenderas för provtagning vid hornhinneinfektion, säger hon.
Kontaktlinser kan orsaka infektion
Behandling med antibiotika ögondroppar påbörjas direkt vid första besöket hos ögonläkare, oftast med droppning varje timme dygnet runt. Sedan justeras behandlingen efter några dagar när svaret på odlingen finns.
– I vår del av världen är kontaktlinsbärande den vanligaste orsaken till att man drabbas av infektiös keratit. I medeltal är risken att drabbas under en livstid med kontaktlinsbärande cirka 1,5 procent. Risken är som störst för de kontaklinsbärare som bär sina mjuka kontaktlinser dygnet runt, säger hon.
Det finns några tecken som kontaktlinsbärare bör vara uppmärksam på. Ensidig, snabbt påkommen ögonsmärta i kombination med påtaglig rodnad av ögonvitan, bländningskänslighet och dimsyn. Uppstår dessa besvär bör man ta ur linserna och kontakta vården eller sin optiker.
Vid frågor kontakta
Susanna Sagerfors
Överläkare
Ögonkliniken
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: susanna.sagerfors@regionorebrolan.se
Nyckelord
Kontakter
Elin AbelsonKommunikatör
Tel:072-1464995elin.abelson@regionorebrolan.seBilder

Länkar
Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Forskning belyser kemikalier i barns vardagsmiljö28.2.2025 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Ny miljömedicinsk forskning sätter fokus på barns exponering för ämnen som flamskyddsmedel och mjukgörare som återfinns i material och produkter i inomhusmiljöer. Vissa av dessa ämnen har hormonstörande effekter. ”Barn är extra känsliga för dessa effekter eftersom deras tillväxt och utveckling styrs av hormoner”, förklarar miljöhygieniker Ylva Sjöström.
Örebroforskning upptäcker biomarkörer för cancer i blodet18.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Molekylärbiologen Alvida Qvick har i sin forskning gjort framsteg i användningen av biomarkörer i blodet, så kallade cirkulerande biomarkörer, för att förbättra cancerbedömning och behandling. Genom att analysera ämnen som frisätts i blodet när tumören växer, har hon visat hur dessa biomarkörer kan användas inom olika områden av cancervården. ”Det gör att vi kan skräddarsy behandling och effektivisera uppföljning av våra patienters hälsa”, berättar hon.
Forte finansierar nätverk för dövblindforskning14.2.2025 11:30:00 CET | Pressmeddelande
Forskaren Moa Wahlqvist inom Region Örebro län har beviljats 437 000 kronor från Forte. Anslaget ska användas för att stärka och utveckla nätverket Dövblindforskning i ett mångvetenskapligt perspektiv.
Ny kunskap om biologiska läkemedel vid behandling av IBD28.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom att studera svenska patientdata har Örebroforskaren Isabella Visuri funnit nya mönster i hur biologiska läkemedel påverkar patienter med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Resultaten kastar nytt ljus över behandlingseffekter, säkerhet och möjligheten att förutsäga vilka patienter som har störst chans att lyckas med sin behandling.
Opioider och överviktsoperation - nya insikter om en oväntad utmaning20.12.2024 10:50:00 CET | Pressmeddelande
Överviktsoperationer som gastric bypass är en effektiv metod för viktminskning. ”Resultaten i min avhandling visar en oväntad utmaning, patienter som genomgår operation har en betydligt högre användning av morfinliknande läkemedel både före men framför allt efter ingreppet”, berättar Stefan Wallén, legitimerad apotekare och forskare på Universitetssjukhuset Örebro.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum