Fel av partierna att stoppa åtgärder för bättre vatten
– Det är hög tid att vattensäkra Sverige. Vi behöver använda oss av naturens egna lösningar för att hålla kvar vatten i landskapet och miljöanpassa vattenkraften så vi får tillbaka fisken i våra älvar, säger Gustaf Lind, generalsekreterare WWF.
Trots att hoten mot vattentillgång, vattenkvalitet och den biologiska mångfalden i vatten är många, krävde Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i höstas en omprövning av de nya åtgärdsprogrammen för vatten. Partierna går nu vidare och föreslår att även processen som ska ge svenska vattenkraftverk moderna miljötillstånd pausas.
–I ett läge där vi behöver göra mer, inte mindre, för att vattensäkra Sverige är det olyckligt att flera partier vill sätta käppar i hjulen. Våra politiker behöver i stället underlätta åtgärdsprogrammens genomförande, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Världsnaturfonden WWF och Naturskyddsföreningen har låtit forskningsinstitutet IVL göra en granskning av den svenska vattenförvaltningen. Den visar att det saknas pengar och styrmedel för att myndigheterna ska kunna genomföra beslutade åtgärdsprogram. Många vattenuttag sker utan tillstånd och det saknas samlad information om de uttag som görs, vilket försvårar planeringen av hur våra vattenresurser ska användas. Trots att de flesta kommuner har påverkats av klimatförändringar och extrema väderhändelser har färre än hälften avsatt resurser för åtgärder.
Bättre vattenplanering och hushållning behövs för att tillgodose både ekosystemens och samhällets behov av vatten – speciellt i tider av torka, menar WWF och Naturskyddsföreningen. För att bromsa klimatförändringen och dess effekter och samtidigt öka den biologisk mångfalden, kan man använda sig av så kallade naturbaserade lösningar. Det är åtgärder som utgår från naturens förmåga att lösa utmaningar, bidrar med båda sociala och ekologiska värden och är kostnadseffektiva.
FAKTA WWF och Naturskyddsföreningen vill se:
-
En effektiv och välfungerande vattenförvaltning. Idag finns ett stort åtgärdsunderskott inom vattenförvaltningen och finansiering av åtgärder i åtgärdsprogrammen räcker inte till. Vi vill att regeringen tar fram en nationell handlingsplan för vattenförvaltningen som även tar hänsyn till klimatförändringar. En departementsöverskridande beredningsfunktion för vattenfrågor bör inrättas för att inrätta en effektiv och sammanhållen vattenpolitik. Vattenmyndigheterna behöver ökad finansiering och möjlighet att föreslå nya styrmedel, för att kunna säkra en god vattenmiljö.
-
Bättre vattenplanering och hushållning. Tillgång och efterfrågan på vatten behöver kartläggas och användandet planeras bättre. För att skydda våra vatten från överexploatering bör en miljökvalitetsnorm för kvantitativ status av ytvattnet införas. En sådan norm skulle alltså i praktiken innebära att nya tillstånd för vattenuttag ej tillåts om det riskerar att vattendrag sinar eller torkar ut.
-
Naturbaserade lösningar. Vi behöver ta hjälp av naturen för att rena vatten, dämpa klimateffekter och binda kol. Fler våtmarker måste återskapas i inom jord- och skogsbruket för att minska koldioxidutsläpp, jämna ut flöden och gynna den biologiska mångfalden. Också fler skyddszoner närmast vattendrag och sjöar bör etableras inom jord- och skogsbruk. Det skulle främja växt- och djurliv samtidigt som näringsläckage och erosion motverkas. Ett skogsbruk utan kalhyggen är skonsammare för naturen samtidigt som översvämningsrisken minskar eftersom träden håller kvar vatten.
Vattenförvaltning är ett samlingsord för det arbete som görs med vatten av svenska myndigheter. Vattenförvaltning handlar om att uppnå god vattenstatus i alla sjöar och vattendrag samt kust och grundvatten.
Ytvatten avser här vatten som finns i sjöar, åar och älvar.
Vattenuttag innebär att grundvatten eller ytvatten tas ut, för till exempel dricksvatten, bevattning eller processvatten.
Läs rapporten av IVL (bifogas)
Har ni frågor, kontakta:
Naturskyddsföreningen: press@naturskyddsforeningen.se, tel 072-2506338
Karin Glaumann, sötvattensexpert, karin.glaumann@wwf.se, tel 073-1599415
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, nina.schmieder@wwf.se, tel 073-5862622
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seDokument
Om
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Kraftig kritik mot förslaget att ta bort beteskravet för mjölkkor1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag är den sista dagen att lämna in remissvar på utredningen ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd”. Naturskyddsföreningen motsätter sig starkt utredningens förslag att ta bort beteskravet för mjölkkor i lösdrift. I stället föreslår föreningen att befintliga ersättningssystem ska ses över, så att lönsamheten för betesbaserad produktion kan öka. Naturskyddsföreningen föreslår också att incitament skapas för att hålla en större andel djur på bete.
Sofia Fjellestad ny marknadschef på Naturskyddsföreningen31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningens rikskansli har rekryterat Sofia Fjellestad som ny chef för marknadsavdelningen. Sofia kommer närmast från en tjänst som avdelningschef för insamling och marknad på Amnesty International, där hon arbetat med insamling, engagemang och kommunikation de senaste tio åren. Hon tillträder sin tjänst den 1 april.
Kravet på SEB: ”Sluta låna ut pengar till oljebolag!”28.3.2025 09:56:05 CET | Pressmeddelande
Swedbank, Handelsbanken och Danske Bank har redan slutat men banken med störst fossila affärer kvarstår – SEB. Nu har Naturskyddsföreningen lämnat in en motion på SEB:s bolagsstämma med krav om att banken slutar låna ut pengar till fossilbolag som expanderar sin utvinning i strid med Parisavtalet.
Mångmiljardlån till ny kärnkraft försenar klimatomställningen27.3.2025 13:55:53 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ställer sig mycket kritisk till att regeringen och SD vill sjösätta subventionerade mångmiljardlån till ny kärnkraft. Enligt Naturskyddsföreningens beräkningar riskerar en satsning på ny kärnkraft tränga ut förnybar elproduktion, vilket kan resultera i över tvåhundra miljoner ton högre koldioxidutsläpp.
Här är Sveriges fulaste parkeringsplats 202527.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges fulaste parkeringsplats år 2025 är korad. Första plats intas av Norrtäljes infartsparkering vid handelsplatsen NorrteljePorten. Parkeringen är ett typiskt exempel på en enorm parkeringsplats vid ett externt köpcentrum. Syftet med tävlingen är att lyfta fram hur stora ytor bilarna tar i anspråk i vår miljö och hur det påverkar naturen och människors livsmiljö.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum