TT Nyhetsbyrån

TT-fotograf vinner pris i Årets bild

Dela
Fotograf Janerik Henriksson tog under torsdagskvällen emot förstapriset i kategorin "Nyhetsbild Inrikes" på Årets bild-galan på Nalen i Stockholm.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Bilden togs den 15 september 2021 då socialminister Lena Hallengren höll en digital pressträff på temat vaccin tillsammans med Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Övriga nominerade i samma kategori var Stina Stjernkvist på Svenska Dagbladet och Hanna Brunlöf Windell på GT/Expressen. TT:s nuvarande praktikant från Nordens fotoskola, Paul Wennerholm, vann "Årets rookie". Bilden togs på uppdrag av GP under en corona-demonstration i Humlegården i Stockholm den 20 mars 2021. 

Janerik, grattis till förstapriset! Hur känns det?
- En vanlig dag på jobbet, glädjechock, men kul att min strävan att alltid försöka leverera kreativitet även från ”återkommande tråkiga jobb” gör mig stolt att det gav resultat.

Berätta något om fototillfället:
- Bilden togs på en av de många digitala pressträffar som TT Nyhetsbyrån bevakade förra året. Just detta tillfälle handlade om covidvaccinet. Ju längre tiden gick under året, desto glesare var den fysiska närvaron i rummet. Vid just detta tillfälle var det jag, en tv-skärm med Hallengren, en ensam stol och utanför bild, långt till höger, Folkhälsomyndighetens dåvarande generaldirektör Johan Carlsson.

Misstänkte du att detta kunde vara en vinnande bild?
- Jag tänkte först inte skicka in bilden till tävlingen eftersom jag och mina kollegor gjort dessa pressträffar med liknande bilder otaliga gånger, men jag kände att den var ett koncentrat och bra sammanfattning av hur covid-19 styrde samhällsinformationen.

Har du varit nominerad i Årets bild förut?
- En gång förut och då kom jag tvåa i klassen Nyhetsbild, men har aldrig fått höja bucklan.

Årets bild instiftades av Pressfotografernas klubb 1942 för att främja goda yrkesprestationer och delas årligen ut av en oberoende jury. Martin von Krogh och Vilhelm Stokstad är tävlingsledningen i Årets bild.


Nyckelord

Kontakter

Janerik Henriksson, janerik.henriksson@tt.se, fotograf, TT Nyhetsbyrån
Mats Schagerström, mats.schagerstrom@tt.se, bildchef, TT Nyhetsbyrån

Bilder

Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ladda ned bild
Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ladda ned bild
Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ladda ned bild

Länkar

Om

TT Nyhetsbyrån
TT Nyhetsbyrån
Katarinavägen 15
105 12 Stockholm

08 692 26 00http://www.tt.se

Om TT Nyhetsbyrån

1921 grundades TT som en oberoende nyhetsförmedlare. I dag är namnet TT Nyhetsbyrån och förutom leverantör av redaktionellt innehåll till Mediesverige så erbjuder bolaget även bildbank, nyhetsbevakning, mediebank och pressreleasetjänst till mängder av företag och myndigheter. TT har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Bryssel och Sydney. TT-Gruppen omsätter cirka 700 miljoner kronor och här ingår även medieanalysföretaget Retriever.

 

Följ TT Nyhetsbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TT Nyhetsbyrån

TT lanserar bildtjänst med AI9.6.2022 13:04:04 CEST | Pressmeddelande

TT Nyhetsbyrån hanterar dagligen tusentals bilder och har Nordens största bildbank. Med den erfarenheten i ryggen lanserar TT nu Mediebanken, ett digitalt arkiv för bilder och rörligt material. Mediebanken gör det möjligt för både små och stora verksamheter, även utanför mediesfären, att samla, lagra och hantera olika typer av mediematerial – framför allt bilder och videor. I och med lanseringen öppnas en dörr till ett användarvänligt arbetsflöde via webben för allt från ansiktsigenkänning med AI till beskärning och publicering.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum