Naturskyddsföreningen

Nio av tio vill stoppa import av olja och gas från Ryssland

Dela
En stor majoritet av svenskarna vill stoppa importen av olja, kol och gas från Ryssland. Nio av tio (91 procent) är positiva till att ett importstopp. Det visar en ny Sifo-undersökning som Naturskyddsföreningen har låtit göra.

– En stor majoritet av svenska folket är positiva till att Sverige stoppar import av olja och gas från Ryssland. Undersökningens resultat är oerhört tydliga. Att svenska folket vill se ett importstopp visar att regeringen har ett stort utrymme att agera för att göra oss mindre beroende av fossila bränslen från Ryssland, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Världsmarknadspriserna på olja och gas har den senaste tiden stigit kraftigt, och Rysslands invasion av Ukraina driver upp priserna än mer. Bensin- och dieselpriset har nått rekordnivåer. Regeringen har reagerat med breda subventioner och sänkta skatter på bensin och diesel, vilket går tvärtemot vad som krävs för att nå de klimatpolitiska målen.

Undersökningen som Naturskyddsföreningen lät göra under förra veckan visar att svenska folket är positiva till att stoppa importen av olja och gas från Ryssland. Nio av tio är positiva, och hela 76 procent är mycket positiva. Bara fem procent är negativa.

– Vi sitter fast i ett fossilberoende som måste brytas. Att fortsätta använda fossila bränslen är helt enkelt för riskfyllt både med tanke på klimatkrisen och vår sårbarhet för odemokratiska regimers inflytande, säger Johanna Sandahl.

I undersökningen ställdes frågorna: (se bifogade bilagor för att läsa hela undersökningen)


Hur ställer du dig till att Sverige stoppar importen av olja, kol och gas från Ryssland?

Mycket positiv: 76 procent
Ganska positiv: 15 procent
Ganska negativ: 3 procent
Mycket negativ: 2 procent
Vet inte: 4 procent

Hur ställer du dig till att EU stoppar importen av olja, kol och gas från Ryssland?

Mycket positiv: 76 procent
Ganska positiv: 15 procent
Ganska negativ: 3 procent
Mycket negativ: 1 procent
Vet ej: 4 procent

Undersökningen gjordes av Kantar Sifo den 14–15 mars 2022, med 1 015 webbaserade intervjuer. Målgruppen var allmänheten, 18–79 år. Resultaten är viktade utifrån kön, ålder, region samt partival 2018, för att representera allmänheten i Sverige.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

”COP28 måste leda till kraftigt höjda klimatambitioner”29.11.2023 13:56:52 CET | Pressmeddelande

Ambitionen i det globala klimatarbetet måste höjas kraftigt för att klimattoppmötet i Dubai ska bli framgångsrikt. Det innebär bland annat ett beslut om utfasning av alla fossila bränslen och att verkställa målet för klimatanpassning. Naturskyddsföreningen kommer att följa mötet digitalt och kan ge dagsaktuella rapporter till media. Här kan du ta del av Naturskyddsföreningens positionspapper med de frågor föreningen kommer att bevaka under mötet.

Fulaste parkeringsplatsen i Sverige korad29.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningens tävling om Sveriges fulaste parkeringsplats är avgjord. Första plats intas av Eskilstuna och den öde parkeringsplatsen i Årby, en klassisk överdimensionerad 1960-talsparkering. På andra plats hamnar Göteborg med en stor, öppen parkering mitt i stan alldeles vid älvstranden. Falkenberg kom på tredje plats med en typisk torgparkering i den centrala staden. Syftet med tävlingen är att visa vilka stora ytor bilarna tar i våra städer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum