Nio av tio vill stoppa import av olja och gas från Ryssland
– En stor majoritet av svenska folket är positiva till att Sverige stoppar import av olja och gas från Ryssland. Undersökningens resultat är oerhört tydliga. Att svenska folket vill se ett importstopp visar att regeringen har ett stort utrymme att agera för att göra oss mindre beroende av fossila bränslen från Ryssland, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Världsmarknadspriserna på olja och gas har den senaste tiden stigit kraftigt, och Rysslands invasion av Ukraina driver upp priserna än mer. Bensin- och dieselpriset har nått rekordnivåer. Regeringen har reagerat med breda subventioner och sänkta skatter på bensin och diesel, vilket går tvärtemot vad som krävs för att nå de klimatpolitiska målen.
Undersökningen som Naturskyddsföreningen lät göra under förra veckan visar att svenska folket är positiva till att stoppa importen av olja och gas från Ryssland. Nio av tio är positiva, och hela 76 procent är mycket positiva. Bara fem procent är negativa.
– Vi sitter fast i ett fossilberoende som måste brytas. Att fortsätta använda fossila bränslen är helt enkelt för riskfyllt både med tanke på klimatkrisen och vår sårbarhet för odemokratiska regimers inflytande, säger Johanna Sandahl.
I undersökningen ställdes frågorna: (se bifogade bilagor för att läsa hela undersökningen)
Hur ställer du dig till att Sverige stoppar importen av olja, kol och gas från Ryssland?
Mycket positiv: 76 procent
Ganska positiv: 15 procent
Ganska negativ: 3 procent
Mycket negativ: 2 procent
Vet inte: 4 procent
Hur ställer du dig till att EU stoppar importen av olja, kol och gas från Ryssland?
Mycket positiv: 76 procent
Ganska positiv: 15 procent
Ganska negativ: 3 procent
Mycket negativ: 1 procent
Vet ej: 4 procent
Undersökningen gjordes av Kantar Sifo den 14–15 mars 2022, med 1 015 webbaserade intervjuer. Målgruppen var allmänheten, 18–79 år. Resultaten är viktade utifrån kön, ålder, region samt partival 2018, för att representera allmänheten i Sverige.
Nyckelord
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seDokument
Om
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
COP29: Klent resultat efter två veckors förhandlingar24.11.2024 00:31:21 CET | Pressmeddelande
Natten till söndag, två dagar efter klimattoppmötets egentliga slutdatum, kom resultatet. Utvecklingsländerna ska få 300 miljarder dollar om året för att hantera klimatkrisen. – Det räcker inte, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Ny rapport: Rättvis klimatomställning i praktiken18.11.2024 15:53:07 CET | Pressmeddelande
För att klimatomställningen ska bli rättvis måste de höginkomsttagare som har störst utsläpp betala mest. Låginkomsttagare med mindre klimatutsläpp bör få ekonomiskt stöd för att klara av att ställa om. Idag lägger Naturskyddsföreningen fram två styrmedelspaket med 27 konkreta förslag för en politik som sänker utsläppen och kompenserar ekonomiskt sårbara grupper.
COP29: Dödläge i halvtid på klimattoppmötet18.11.2024 09:39:06 CET | Pressmeddelande
Efter en veckas klimatförhandlingar i Baku råder stora oenigheter om vilka länder som ska betala för klimatomställningen, och hur mycket. – I mötets viktigaste fråga om klimatfinansiering är det just nu låst, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen. – När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Klimatkonferensen COP29: Naturskyddsföreningen på plats5.11.2024 13:15:20 CET | Pressmeddelande
År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och den globala uppvärmningen överstiger regelbundet 1,5°C. Naturskyddsföreningen är på plats under COP29: FN:s 29:e klimatkonferens den 11 – 22 november i Baku, Azerbajdzjan, där klimatkrisens viktigaste förhandlingar äger rum.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum