Stockholms stad

Stockholms stad satsar på ungdomars idéer

Dela
I år storsatsar Stockholms stad på Ung Företagsamhet genom ett nytt uppdrag som ska verka för att sprida kunskap och deltagande hos såväl kommunala som fristående skolor. Medlen ska bidra till utbildningsnämndens uppdrag att möjliggöra för alla gymnasieskolor att ha Ung Företagsamhet.
Idérika elever från Östra Reals gymnasium jublar efter att ha utsetts till årets UF-skola i Stockholm 2022.
Idérika elever från Östra Reals gymnasium jublar efter att ha utsetts till årets UF-skola i Stockholm 2022.

– Jag tycker att det ska vara lika självklart att vara egen företagare som att vara anställd. Nu gör Stockholm en särskild satsning på ungt företagande och min förhoppning är att alla gymnasieskolor och flera grundskolor ska delta. Staden ska också arrangera en tävling likt SVT:s draknästet, kanske i Blå hallen. Ambitionen är att locka fler unga att förverkliga sina idéer, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholm.

Mer resurser till entreprenöriellt lärande och projektanställd samordnare

I samband med satsningen har staden projektanställt en samordnare för entreprenöriellt lärande, Carl Kronberg. Han har tidigare själv arbetat som UF-lärare på Bromma gymnasium 2011-2020 och även som förstelärare i entreprenörskap. Dessutom har hans elever vunnit första pris i tävlingar på SM i Ung Företagsamhet, tre guld 2018 och två guld 2020.

- Planen för det kommande året grundar sig i de utvecklingsmöjligheter jag själv såg i min tidigare roll som UF-lärare. Jag vill skapa bästa tänkbara förutsättningar för skolor i Stockholms stad att arbeta med entreprenöriellt lärande, i synnerhet genom att ge fler elever chansen att genomföra Ung Företagsamhets olika utbildningar, berättar Carl Kronberg.

Även grundskolor ska få ta del av pedagogiskt material att arbeta med för att få in Ung Företagsamhet tidigt hos eleverna.

Östra Reals gymnasium är årets UF-skola i Stockholm

I årets prisutdelning för Ung Företagsamhets region Stockholm tog staden hem hela 14 priser i olika kategorier varav Östra Reals gymnasium knep priset för Årets UF-skola, Årets UF-lärare och Årets tjänst. 

Fakta om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som har utbildat gymnasieelver i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande sedan 1980. 

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se

Kommunikationschef: Sofia Oliv telefon 08-508 33 331 eller sofia.oliv@edu.stockholm.se.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Bilder

Idérika elever från Östra Reals gymnasium jublar efter att ha utsetts till årets UF-skola i Stockholm 2022.
Idérika elever från Östra Reals gymnasium jublar efter att ha utsetts till årets UF-skola i Stockholm 2022.
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

En bra skola för alla

Vi på utbildningsförvaltningen arbetar utifrån visionen om en bra utbildning för alla barn i Stockholm, oavsett bakgrund. Stockholms stads skolor är öppna för alla. Elevernas förutsättningar, deras motivation, lärandet och vart de är på väg är vårt fokus. Stadens skolor är väl ansedda och det är alltid nära till en skola med hög kvalitet. Från förskola till gymnasium har elever och föräldrar ett stort inflytande och möjlighet att välja mellan ett brett utbud av olika pedagogiska inriktningar.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye