Skogsindustrierna

Tilldelas 400 000 kr för forskning om förhorning

Dela
Björn Sjöstrand vid Karlstads universitet tilldelas Young Researcher´s Award 2022 från Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond. Syftet med Björns Sjöstrands forskning är att bygga upp ny kunskap om förhorning – ett forskningsområde som kan ge skogsindustrin ökade möjligheter att förstå träfiberns förändrade bindningsförmåga vid torkning.
Björn Sjöstrand, fotograf: Carina Olsson.
Björn Sjöstrand, fotograf: Carina Olsson.

Forskningen kan leda till förbättrade produktegenskaper, mer optimerad användning av skogsråvaran samt ökad cirkularitet genom möjligheter till fler återvinningscykler.

Björn Sjöstrand förklarar;

– Förhorning uppstår när cellulosa i en fiber binder till andra cellulosakedjor inom samma fiber. Detta förhindrar fiberns förmåga att svälla och minskar dess flexibilitet. Flexibla fibrer är viktigt för styrkeegenskaper vid framställningen av kartong och papper. En pappersprodukt som framställs efter att förhorning skett blir svagare då det inte går att göra lika många bindningar mellan fibrerna. Detta är en god anledning till att försöka undvika fenomenet.

Varför förhorning uppstår är omdebatterat.

– Därför känns det extra spännande att försöka bevisa vilka mekanismer som orsakar förhorning. Vi tror att detta kommer vara väldigt relevant för industrin på sikt även om det just nu handlar om grundforskning, säger Björn Sjöstrand.

Vinsterna med en ökad kunskap är många. Björn Sjöstrand lyfter fram flera områden där forskningen kan göra skillnad. Exempelvis för pappersmassa som exporteras. Då vill man ha så litet vatten som möjligt för att minska vikten, volymen och öka hållbarheten, men i samband med att vattnet tas bort ökar förhorningen. Forskningen om förhorning kan förhoppningsvis bidra till nya torkstrategier för industrin och därmed skapa möjligheter till fler återvinningscykler och förbättrade produktegenskaper.

– Branschen går nu ifrån den gamla beskrivningen om att fibern kan cirkuleras 5 – 7 gånger mot en målbild att den istället ska kunna cirkuleras upp till 25 gånger. Mer kunskap om förhorning kan möjliggöra denna ytterligare användning av fibern. Att använda mindre mängd fibrer men bibehålla styrkeegenskaper i en produkt är ett ytterligare resultat som kan komma med en ökad kunskap och innebär då en mer optimerad användning av råvaran, säger Björn Sjöstrand.

– Med priset vill Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond stötta forskare som är i början av sin karriär. På så vis hoppas vi få fler engagerade forskare inom skogsindustriella områden. Björn Sjöstrands forskningsområde kan ge stor nytta på sikt för att vidareutveckla skogsindustrins resurssmarta processer, säger Torgny Persson, ordförande för Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond samt forsknings- och innovationsdirektör på Skogsindustrierna.

Björn Sjöstrands forskning är en del av forskningsmiljön Pro2BE, Processer och Produkter för en cirkulär bioekonomi, vid Karlstads universitet. Forskningen sker i samverkan med andra forskargrupper och företag. I detta projekt kommer samverkan ske med Gunnar Henriksson vid KTH och BillerudKorsnäs.

Priset delas ut av HMK Carl XVI Gustaf den 27 april 2022 på Forum för Bioekonomi.

Det här är andra gången Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond delar ut priset Young Researcher´s Award. Priset delas ut till en forskare som forskat i max fem år efter avlagd doktorsexamen. Fonden vill främja den träfiberbaserade industrins utveckling, förnyelse och konkurrenskraft. Läs mer på https://www.sundbladsfonden.se. Fondens styrelse utses av Skogsindustrierna.

Kontakt för mer information

Björn Sjöstrand, teknologie doktor, Karlstads universitet, tfn:+46 (0)76-101 48 43, e-post: bjorn.sjostrand@kau.se 

Torgny Persson, ordförande för Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond samt forsknings- och innovationsdirektör, Skogsindustrierna, tfn: 08-762 79 79, e-post: torgny.persson@skogsindustrierna.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Björn Sjöstrand, fotograf: Carina Olsson.
Björn Sjöstrand, fotograf: Carina Olsson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsindustrierna
Skogsindustrierna
Box 55525
102 04 Stockholm

+46 8 762 72 00http://www.skogsindustrierna.se

Skogsindustrierna – organisationen för företag som förädlar trä till fossilfria och förnybara material och produkter.I verksamheten ingår Svenskt Trä och sekretariatet för BioInnovation.

Följ Skogsindustrierna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsindustrierna

Ny europeisk undersökning: Stor oro för ekonomi och klimat - låg kunskap om Europas skogar6.5.2024 07:58:59 CEST | Pressmeddelande

Den egna ekonomin följt av klimatförändringar är de enskilt viktigaste frågorna för européer. En majoritet tycker att det är mycket viktigt att ersätta fossila med biobaserade produkter för att möta de globala hållbarhetsmålen. Mest positiv till dessa produkters klimatnytta är man i Sverige. Det visar en ny stor europeisk undersökning genomförd på uppdrag av Skogsindustrierna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye