Unik forskning förbättrar för patienter efter höftoperation

Man har under åren satsat mycket på denna patientgrupp genom olika initiativ som exempelvis snabbspår till operation och multidisciplinära team, där olika specialister tar hand om patienten från ankomst till utskrivning. Trots detta har dödligheten i det närmaste varit oförändrad och upp till en tredjedel av patienterna dör inom ett år efter operationen.
Positiv effekt av betablockad
Ahmad Mohammad Ismail, ST-läkare inom Verksamhetsområde ortopedi och handkirurgi i Region Örebro län och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet, är först med att forska på betablockad och höftkirurgi.
– Vi ser att våra patienter blir äldre och sjukare men vården har också blivit bättre med åren. Det är ju de äldsta och sköraste som ådrar sig höftfrakturer och medelåldern är 82 år. Det vi kunde påvisa med våra studier var ett samband mellan behandling med betablockad, som är en vanlig hjärtmedicin, och en minskad dödlighet upp till ett år efter höftfrakturkirurgi. Den främsta effekten var inom de första 90 dagarna efter operation, säger han.
Studierna föreslår att betablockad som är välkänd och billig medicin möjligen kan ge en bättre överlevnad hos denna patientgrupp. Det behövs dock mer forskning som bekräftar dessa fynd innan man kan införa det inom hälso- och sjukvården.
– Vi såg även att de patienter som inte hade några riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom hade nytta av behandlingen. Detta talar för att betablockad har mer än bara en hjärtskyddande effekt, avslutar han.
Vid frågor kontakta
Ahmad Mohammad Ismail
ST-läkare
Verksamhetsområde ortopedi och handkirurgi
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: ahmad.mohammad-ismail@regionorebrolan.se
Telefon: 073 -810 91 70
Nyckelord
Kontakter
Elin AbelsonKommunikatör
Tel:072-1464995elin.abelson@regionorebrolan.seBilder


Länkar
Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Forskning om hudcancer kan bana väg för framtida behandlingar4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Örebroforskaren Sara Prosén visar i sin avhandling att basalcellscancer skiljer sig något från andra cancerformer. ”Transportproteinet vi studerat verkar inte så viktigt för tumörcellernas tillväxt och delning vid basalcellscancer utan mer av betydelse för tumörcellens överlevnad i områden med tuff mikromiljö”, berättar hon.
Forskning belyser kemikalier i barns vardagsmiljö28.2.2025 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Ny miljömedicinsk forskning sätter fokus på barns exponering för ämnen som flamskyddsmedel och mjukgörare som återfinns i material och produkter i inomhusmiljöer. Vissa av dessa ämnen har hormonstörande effekter. ”Barn är extra känsliga för dessa effekter eftersom deras tillväxt och utveckling styrs av hormoner”, förklarar miljöhygieniker Ylva Sjöström.
Örebroforskning upptäcker biomarkörer för cancer i blodet18.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Molekylärbiologen Alvida Qvick har i sin forskning gjort framsteg i användningen av biomarkörer i blodet, så kallade cirkulerande biomarkörer, för att förbättra cancerbedömning och behandling. Genom att analysera ämnen som frisätts i blodet när tumören växer, har hon visat hur dessa biomarkörer kan användas inom olika områden av cancervården. ”Det gör att vi kan skräddarsy behandling och effektivisera uppföljning av våra patienters hälsa”, berättar hon.
Forte finansierar nätverk för dövblindforskning14.2.2025 11:30:00 CET | Pressmeddelande
Forskaren Moa Wahlqvist inom Region Örebro län har beviljats 437 000 kronor från Forte. Anslaget ska användas för att stärka och utveckla nätverket Dövblindforskning i ett mångvetenskapligt perspektiv.
Ny kunskap om biologiska läkemedel vid behandling av IBD28.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom att studera svenska patientdata har Örebroforskaren Isabella Visuri funnit nya mönster i hur biologiska läkemedel påverkar patienter med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Resultaten kastar nytt ljus över behandlingseffekter, säkerhet och möjligheten att förutsäga vilka patienter som har störst chans att lyckas med sin behandling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum