Riksteatern

Urpremiär 11 februari: Stortorget - ett komiskt drama om Olof Palmes dröm om Sverige

Dela
I Stortorget möter publiken fyra vänner som är andra generationens chilenare i Sverige. De är barn till politiska flyktingar och har ärvt sina samhällsdrömmar. Under en dimmig avskedsfest, för att en av dem ska resa tillbaka till Chile, tappar dem bort sin vän som kommer tillbaka och berättar att han blivit tagen för att vara Olof Palme.

– Med Stortorget vill jag skildra mitt intresse och nostalgi över Olof Palmes socialdemokrati, det var viktigt för mig att upptäcka hur radikal hans politik verkligen var. Men jag vill även berätta om när jag var ung och efter diktaturens tid lärde känna andra unga som kom tillbaka till Chile efter att ha levt i exil i Sverige och hur dom berättade om sina liv om hur det var att växa upp i ett land som var deras eget men samtidigt inte, säger dramatikern och regissören Guillermo Calderón.   

Efter diktaturen i Chile 1973 flydde tusentals chilenare under 70- och 80-talet till Olof Palmes Sverige. I Stortorget skärskådas ljuva drömmar och bittra förluster i ett absurt och komiskt drama om vad som hände med drömmen om Sverige men även om att känna främlingskap till sitt ursprungsland. Pjäsen är specialskriven för Riksteatern av en av Chiles stora internationella stjärnor, Guillermo Calderón, flerfaldigt prisad för sina verk inom film och teater.

– Jag är väldigt intresserad av att förstå flyktingarnas barn som är fast i ett tillstånd av nostalgi samtidigt som när jag varit i Sverige insett att även där är man nostalgisk gällande sin politiska historia. Men jag vill berätta med respekt för framtiden och att det är möjligt att bygga en framtid med optimism, säger Guillermo Calderón.   

Medverkande
Danilo Bejarano
Pamela Cortés Bruna
Bianca Cruzeiro
Francisco Sobrado

Konstnärligt team

Dramatiker, regissör: Guillermo Calderón
Scenograf, kostymör och ljusdesigner: Sophia Sylvester Röpcke
Dramaturg: Lisa Lindén och Alexander Charlamov*
Maskdesigner: Anna Olofson
Regiassistent: Maryam Bravo
*praktikant vid Stockholms konstnärliga högskola

Producent
Riksteatern i samarbete med Folkteatern i Göteborg.

Turnéplan

För mer information:
Mireya Echeverría Quezada
Press- och PR-ansvarig
mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se
Tel: 070-637 59 40

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum