Riksteatern

Urpremiär 11 februari: Rollercoaster - Futuristisk pop-punkig jonglering i toppklass av världsstjärnan Wes Peden

Dela
Riksteatern presenterar världspremiären av Rollercoaster, en föreställning om längtan efter frihet, glädje och trygghet med en av världens främsta cirkusartister.

– Föreställningen drar paralleller mellan inslag i berg och dalbanornas värld, jongleringsvärlden och den mänskliga upplevelsen. På ett liknande sätt som Jackson Pollocks eller Kandinskys verk kan ge en annan innebörd för varje person som ser deras verk, är samtida jonglering också en tolkande konstform. Den inbjuder publiken att betrakta verket som de vill, utan att pusha alla att ha exakt samma upplevelse, säger Wes Peden

Wes Peden är utbildad på Stockholm University of the Arts och har uppträtt på flera platser i världen, från olympiska stadion i Tokyo till Broadway-teatrar i NYC och Glacier Museum på Island. Hans energiska, lekfulla och komplexa stil har vunnit många internationella priser och han har bland annat hyllats i The New York Times. Han beskriver själv Rollercoaster som färg, humor, fingerfärdighet, snabbhet, maskiner, 4-dimensionella former, lekfull fysik och en hyllning till att vara vid liv.

–  Det är alltid min förhoppning att mitt arbete ökar människors nyfikenhet på världen och ger dem energi att prova nya saker. För mig är känslan av att skapa en föreställning väldigt likt att för hand skapa en present till någon. Att ta sig tid att slå in den vackert och skriva ett omtänksamt kort. Efter så lång tid av väntan under pandemin känns det fantastiskt att kunna dela presenten med människorna den är gjord för!, säger Wes Peden.

Premiär 11 februari, Hallunda, Stockholm.
 

Medverkande
Wes Peden
 

Konstnärligt team

Regi & utförande: Wes Peden
Musik: Originalmusik av Mika Forsling
Scenografi: Uppblåsbara stukturer av Félix Chameroy
Ljusdesign: Vilhelm Montán Lindberg
Bilder: Eva Lindblad, Einar Kling-Odencrants
Outside eye: Florence Huet och Viktor Gyllenberg
Scenmästare: Tomas Björnlund

Finanserad av: Stockholms Stad och Konstnärsnämnden - Swedish Arts Grants Committee
Med stöd av: Subtopia, Burnt Out Punks och Cirkusflätan, Sweden

Producent
Riksteatern

Turnéplan

För mer information:
Mireya Echeverría Quezada
Press- och PR-ansvarig
mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se
Tel: 070-637 59 40

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye