Så ska man tänka när det gäller patent

– Ett patent är både ett skydd av en idé mot kopiering och en affärsmässig fördel. Det finns några utmärkande egenskaper för att en teknisk uppfinning ska vara patenterbar. Först och främst att den är unik, det ska inte vara tidigare känd teknik. Dessutom det måste till en höjd i själva lösningen, den kan inte vara baserad på en teknisk praxis, säger Heléne Robson, chefsjurist Sveriges Ingenjörer.
En vanlig fråga gäller rättigheter för en anställd som utvecklat en ny teknisk lösning. Ofta är det arbetsgivaren som anses äga idén. Som anställd kan det då istället bli aktuellt att få en ersättning. I vissa fall behöver det ske via förhandlingar med företaget som man jobbar på.
– Det kan vara bra att känna till skillnaderna mellan olika kategorier av uppfinningar. Framförallt gäller det om uppfinningen utvecklats som en del i utförandet av ens ordinarie arbetsuppgifter eller inte. Det påverkar vilken rätt till ersättning man som individ har gentemot sin arbetsgivare, säger Heléne Robson, chefsjurist Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer har under fler år undersökt och analyserat sambandet mellan innovation och ekonomiska resultat inom företag. Detta visar ett tydligt samband mellan lönsamhet, tillgång till kompetens och ersättningssystem som uppmuntrar innovationer. Det finns också andra exempel än rena anställningar som kan vara svåra att patenträttsligt navigera på egen hand.
– När man som ingenjörsstudent utfört sitt exjobb för ett företag och utvecklat en ny teknisk lösning, finns det flera olika saker att ta hänsyn till. Exempelvis är det viktigt att man inte ingått en överenskommelse på förhand som på ett oskäligt sätt begränsar ens rättigheter. Men som individ är det svårt att ha fullständig koll på denna typ av frågor. Sveriges Ingenjörer bistår därför med avtalsgranskning och juridisk rådgivning till våra medlemmar, säger Heléne Robson, chefsjurist Sveriges Ingenjörer.
Om uppfinningar
För att en uppfinning ska vara patenterbar krävs att det finns vissa utmärkande attribut, såsom:
- Nyhet - ska vara absolut ny, dvs inte tidigare känd någonstans i världen
- Uppfinningshöjd - skiljer sig från teknikens ståndpunkt så mycket att den inte är nära till hands för en fackman på det tekniska området
- Industriellt tillämpbar - teknisk karaktär, teknisk effekt, reproducerbar
Källa: Sveriges Ingenjörers patentrådgivning
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder


Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 180 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Almegastrejken avvärjd – nya kollektivavtal med arbetstidsförkortning tecknade17.4.2025 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega har tecknat nya kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer som ger drygt 10 000 medlemmar löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Sveriges Ingenjörer drar därmed tillbaka tidigare lagda varsel om strejk.
Budgetkommentar: Vi saknar satsningar på Ingenjörslandet Sverige15.4.2025 08:53:51 CEST | Pressmeddelande
Ingenjörslandet Sverige riskerar att hamna på efterkälken om det inte sker kraftfulla investeringar i kompetens och inom naturvetenskap, matematik och teknik. Regeringens satsningar i vårbudgeten räcker inte på långa vägar, kommenterar fackförbundet Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer varslar om strejk inom Almega9.4.2025 17:19:35 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om strejk den 23 april. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen avvisar förslag om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Totalt berörs runt 1 000 ingenjörsmedlemmar på Kiwa, Tyréns, Sweco och Academedia support – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Första avtalet med arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn införs i IT-avtalet3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu införs för första gången arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn. Först ut blir kollektivavtalet TechSverige IT. Det tecknade avtalet ger omkring 6 000 ingenjörer inom IT-sektorn arbetstidsförkortning motsvarande en dag om året och höjda löner motsvarande märket inom industrin på 6,4 procent på två år. Även avsättningen till flexpension har byggts på.
Klart med löneökningar och arbetstidsförkortning inom industrin1.4.2025 09:12:38 CEST | Pressmeddelande
Nu är avtalsförhandlingarna inom industrin klara med en av de högsta nivåerna i industriavtalets historia: 6,4 procent på två år. Nu har alla kollektivavtal inom industrin avsättning till arbetstidsförkortning, och befintliga tidbanker har fått utökad arbetstidsförkortning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum