Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Vinnarna på Svenska Parasportgalan 2022

Dela
Fredagen den 6 maj prisades de bästa prestationerna och de största eldsjälarna inom svensk parasport från det senaste året. Här är listan på alla pristagarna.

Årets lag

Landslaget i rullstolscurling 

Viljo Petersson Dahl, Kristina Ulander, Mats-Ola Engborg, Ronny Persson, Sabina Johansson

Landslaget i rullstolscurling har gått från klarhet till klarhet de senaste åren. Från tiondeplatsen i Pyeongchang 2018 har det klättrat från B-VM till A-VM, vunnit VM-brons 2020 och året efter tagit silver på VM 2021. Lag Petersson-Dahl har visat att målmedvetenhet, envishet och lagsammanhållning kan ta ett lag upp till den absoluta världstoppen.

Årets prestation inom Special Olympics

Mike Malmer, Judo
Västerås judoklubb

Mike Malmer är allt som en förebild ska vara. Hans prestation är inte bara på idrottsplanen, utan även utanför. Han ser och lyfter andra, han vågar testa nya idrotter – allt ifrån konståkning till snöskolöpning – och han sprider en positiv känsla omkring sig. Det är precis vad Special Olympics handlar om. Mike Malmer är en person som får andra att växa genom den kärlek och tro han visar dem. En sann förebild.

Årets nykomling 

Ebba Årsjö, Alpint
Ort: Vemdalen

Ebba Årsjö visade under sin andra tävlingssäsong att hon är i världstoppen för att stanna. Debutsäsongens elva europacupsegrar följdes upp med hela fem världscupsegrar under den gångna vinterns pandemipräglade tävlingssäsong. Hon gjorde det dessutom mot tuffast möjliga internationella motstånd och hon är på världstoppen för att stanna. 

Årets ledare

Michael Lindgren, Cykel
Ort: Kungsbacka

Michael Lindgren och svensk paracykel kan summera ett fullständigt fantastiskt 2021 – inte minst med dubbla VM-guld och fyra medaljer på Paralympics i Tokyo. 
Genom långsiktiga satsningar har Lindgren coachat sina aktiva till stora framgångar under den senaste säsongen. Att nå så stora framgångar i en idrott som kräver enorma resurser i både tid och ekonomi i lilla landet Sverige är inget annat än en bragd.

Radiosportens pris – Årets Stjärnskott 

Louise Jannering, Cykel
Ort: Uppsala

För att ha trampat rakt in i världseliten. En imponerande satsning tillsammans med piloten Anna Svärdström och ett genombrott på Paralympics i Tokyo som resulterade i dubbla bronsmedaljer. Radiosportens pris Årets Stjärnskott 2021 tilldelas tandemcyklisten Louise Jannering.

Årets förebild 

Louise Etzner Jakobsson, Dressyr
Ort: Klintehamn

Louise Etzner Jakobsson har ridit hem mängder av mästerskapsmedaljer men inför Paralympics i Tokyo var uppladdningen allt annat än optimal. Strax innan avfärd togs gipset på hennes brutna ben bort och i tävlingarna var det mästerskapsdebut för hästen Goldstrike B.J. Då visade Louise Etzner Jakobsson världen att har man bara rätt pannben och team bakom sig är medalj möjligt. Genom envishet och metodiskt arbete red hon mot oddsen hem ett mirakulöst paralympiskt silver.

Årets kvinnliga idrottare

Anna Beck, Cykel
Ort: Kil

Den stenhårda satsningen mot Tokyo resulterade i en fantastiskt framgångsrik säsong för cyklisten Anna Beck. Säsongen inleddes med en första- och andraplats på världscupen i maj, dubbla VM-guld i juni och kröntes med två silvermedaljer på Paralympics i Tokyo. Anna Beck har gång på gång visat prov på en enorm mental styrka och har tagit sig till världstoppen för att stanna.

Årets manlige idrottare

Philip Jönsson, Sportskytte
Ort: Mariestad

Philip Jönsson stod för en historisk prestation i Tokyo där han tog Sveriges enda guld. Han visade prov på nerver av stål när han satte paralympiskt rekord i 10 meter stående luftgevär och sköt hem guldet med 0,4 poängs marginal. Efter total isolering under pandemin visade Philip Jönsson att varken sjukdomen eller pandemins utmaningar kunde stoppa honom.

Här hittar du bilder på kvällens pristagare (fria att använda)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Parasport Sverige har rollen som både Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté och är ett av 72 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 13 idrotter. 

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye