Över hälften av barnmorskorna funderar på att säga upp sig
Rapporten ”Kvinnohälsa är för lågt prioriterat politiskt - om barnmorskors arbetsmiljö, kompetensutveckling och semestersituation” visar att en hög andel av barnmorskorna (96 procent) trivs på jobbet. Samtidigt har också över hälften, 54 procent, funderat på att säga upp sig som barnmorska under det senaste året. De vanligaste motiven till att fundera på uppsägning är att det är en tuff arbetsmiljö, att lönen är för låg eller att man bara vill byta arbetsplats. Rapporten bygger på en medlemsenkät bland yrkesverksamma barnmorskor i hela Sverige.
— Barnmorskor älskar sitt jobb och kämpar på trots en alldeles för hög arbetsbelastning, säger Eva Nordlund, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet. Jag tycker att arbetsgivare måste vara mer rädda om barnmorskor. Att så många arbetar deltid för att orka är alarmerande.
I rapporten framgår att drygt hälften av barnmorskorna arbetar deltid. Den vanligaste orsaken är att det är för tung arbetsbelastning för att orka arbeta heltid. Många barnmorskor beskriver hur skiftarbete, oflexibla arbetstider och hög arbetsbelastning tär på hälsan. Arbetsbelastningen gör också att det blir svårt att använda sin barnmorskekompetens fullt ut. I rapporten beskriver barnmorskor att förlossningsavdelningar har blivit ”födfabriker” där det friska och normala hos födande kvinnor inte finns med.
— Arbetsgivare måste ta signalerna från barnmorskor på allvar nu, säger Eva Nordlund. Vi som arbetar i professionen måste ha en hållbar arbetsbelastning. Annars kommer vi inte att kunna locka unga att vilja utbilda sig till detta fantastiska yrke.
SRAT och Svenska Barnmorskeförbundet vill:
- Att arbetsgivare vidtar åtgärder när det gäller schemaläggning, och semesterplanering som gör att det blir attraktivt att utbilda sig, arbeta och utvecklas inom barnmorskeprofessionen
- Att arbetsgivare ser till att barnmorskor får en individuell kompetensutvecklingsplan och kraftigt förbättrade möjligheter till fördjupning eller specialisering i sin profession
- Att SKR tar del av resultaten i vår enkät och vidtar åtgärder som underlättar för regionerna att leva upp till sitt arbetsmiljöansvar
- Att arbetsgivare tar del av resultaten i vår enkät och arbetar strategiskt för att få barnmorskor att stanna i sitt yrke
Nyckelord
Kontakter
Eva Nordlund
Ordförande Svenska Barnmorskeförbundet
073 - 561 83 49
Eva NordlundOrdförandeSvenska Barnmorskeförbundet
Tel:073 561 83 49eva.nordlund@barnmorskeforbundet.seDokument
Om
SRAT är fackförbundet för akademiker i samhällsbärande professioner. Vi är en del av Saco och finns på hela arbetsmarknaden.
SRAT har 25 medlemsföreningar.
Följ SRAT
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SRAT
Magnus Nordström omvald till SRAT:s förbundsordförande24.5.2024 14:41:11 CEST | Pressmeddelande
Sacoförbundet SRAT har valt en ny förbundsstyrelse vid sitt förbundsmöte i Sollentuna idag. Magnus Nordström omvaldes till förbundsordförande. Ombuden kommer också att diskutera SRAT:s prioriterade frågor i det idéprogram som revideras för att bli inriktningen för de kommande tre åren.
Svensk Flygteknikerförening: Bristen på flygtekniker drabbar Arlanda20.10.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det råder stor brist på utbildade flygtekniker. Svensk Flygteknikerförening (SFF) varnar för att kompetensbristen leder till sämre förutsättningar för flygtrafiken till och från Arlanda. Bristen på utbildade flygtekniker riskerar också att påverka flygsäkerheten negativt.
Svensk Flygteknikerförening: Bristen på flygtekniker drabbar flygindustrin i Linköping20.10.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det råder stor brist på utbildade flygtekniker. Svensk Flygteknikerförening (SFF) varnar för att kompetensbristen kan få negativa konsekvenser för flygets utveckling i Linköping och riskerar att påverka flygsäkerheten negativt.
Svensk Flygteknikerförening: Bristen på flygtekniker drabbar Kallinge och F1720.10.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det råder stor brist på utbildade flygtekniker. Svensk Flygteknikerförening (SFF) varnar för att kompetensbristen kan få negativa konsekvenser för flygverksamheterna i Kallinge och vid F17. Bristen på flygtekniker riskerar också att påverka flygsäkerheten negativt.
Kvinnliga chefer har tyngst arbetsmiljö2.10.2023 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Kvinnor som är chefer ansvarar oftare för ett stort antal medarbetare jämfört med män som är chefer. Det visar fackförbundet SRAT:s undersökning ”Jag är chef – men saknar superkrafter!” som släpps idag. En fjärdedel av kvinnorna har medarbetaransvar för arbetsgrupper som är 31 anställda eller fler. Men bara femton procent av männen har ansvar för fler än 31 medarbetare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum