Mediemyndigheten

SVT fälls för sakfel i program om skogen

Dela
Granskningsnämnden har prövat flera program och inslag i SVT om den svenska skogen och skogsbruket. De strider inte mot kravet på opartiskhet och frias i huvudsak i fråga om saklighet. SVT fälls dock för tre sakfel.

Programserien Vetenskapens värld: Slaget om skogen sändes i fyra avsnitt och handlade om brukandet av svensk skog ur olika aspekter. Serien anmäldes av flera personer och organisationer som bland annat ansåg att programmen var ensidiga och missvisande. Granskningsnämnden bedömer att programseriens utformning inte innebär ett otillåtet ställningstagande i debatten om skogsbruk. Inte heller är valet av medverkande eller det övergripande upplägget på programserien i strid med kraven. Tre inslag strider dock mot kravet på saklighet. Bland annat anser nämnden att informationen i två grafer återgavs på ett felaktigt sätt (21/03599).

Nämnden prövade och friade även inslag i Rapport och Morgonstudion om samma ämne (21/03712 och 21/03844).

Övriga ärenden

  • Ett inslag i SVT:s Morgonstudion om en tennisspelare frias (22/00124).
  • Två inslag i SVT:s Rapport och Aktuellt om socialtjänstens hantering av hedersrelaterat våld frias (21/04719).
  • Två inslag i SVT:s Morgonstudion om katastrofen i Fukushima frias (22/00204 och 22/00261).

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Mediemyndigheten
Mediemyndigheten
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00http://www.mediemyndigheten.se

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye