ManpowerGroup

Sätt fler svenskar i arbete

Dela
Under det fjärde kvartalet 2021 fanns det 3,2 arbetslösa per ledigt jobb i Sverige. Samtidigt uppger många företag att de har svårigheter att rekrytera rätt slags kompetens för de lediga tjänsterna. Nu behövs kraftfulla åtgärder för att minska gapet mellan arbetssökande och företag, skriver Lena Molin, operativ chef för Manpower Matchning.

Under det fjärde kvartalet uppgick matchningsgapet till 3,2 arbetslösa per ledigt jobb i Sverige. Samtidigt ökar långtidsarbetslösheten. Men enligt en undersökning av ManpowerGroup uppger tre av fyra svenska arbetsgivare, 76 procent, att de har svårt att hitta rätt kompetens. Det är en ekvation som inte går ihop.

Jobb förändrar människors liv, det ger möjlighet att försörja sig själv och kan ge mening och utveckling. Därför behövs det kraftåtgärder för att minska gapet mellan arbetslösa och företagen som lider av kompetensbrist. Det är angeläget för hela samhället, men inte minst för individen, att de som kan och vill jobba ska få jobba.

Det är ofta så att kompetensen redan finns, men att matchningen mellan företag och individ inte fungerar på ett lämpligt sätt. Både arbetssökande och företag står inför utmaningar som enkelt skulle kunna åtgärdas genom kompetenshöjning. Den arbetssökande kan få hjälp att förmedla sina kunskaper medan företagen kan få hjälp att leta där kompetensen faktiskt finns.

För att sätta fler i arbete i landet och samtidigt hjälpa företagen som lider av kompetensbrist krävs snabbare och effektivare upphandling av matchningstjänster.

Seriösa matchningsaktörer har i dag kapacitet som inte används, trots att Arbetsförmedlingen tidigare aviserade att de hade behov av större volymer. Att öka takten i matchningen kräver därför ingen omställning hos matchningsaktörerna. Därför föreslår vi att:

  • Arbetsförmedlingen ökar takten för inköp av matchningstjänster.
  • Regeringens tillskott på 50 miljoner kronor i vårbudgeten används till seriösa matchningsaktörer för att snabba på matchningen till etableringsjobb.

Att satsa på matchning är angeläget för hela samhället så att de som kan och vill jobba ska få jobba, och så att svenska företag förblir konkurrenskraftiga. Det är positivt att regeringen ser vikten av att satsa på att få fler nyanlända och långtidsarbetslösa i arbete. Nu är det upp till Arbetsförmedlingen att omsätta de pengarna på ett sätt som minskar gapet mellan arbetssökande och företag.

Lena Molin,
Operativ chef för Manpower Matchning

Kontakter

Bilder

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Genom oss hittar företag rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2023 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för fjortonde året. I Sverige har vi omkring 6 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis® och Talent Solutions®. Varje år sätter vi 20 000 personer i jobb i Sverige.

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Klar majoritet av svenska företag uppger att de inte är jämställda7.3.2024 15:08:14 CET | Pressmeddelande

Endast var sjätte arbetsgivare i Sverige, 16 procent, uppger att de har uppnått full jämställdhet – det visar en ny undersökning bland 788 svenska företag, genomförd av ManpowerGroup inför internationella kvinnodagen. Hela fyra av tio arbetsgivare, 38 procent, uppger att de är ganska eller mycket långt ifrån att uppnå jämställdhet, medan 43 procent uppger att de är på god väg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye