Svenska kyrkan i Umeå

13 konserter på nio dagar med glädje, närvaro och förundran

Dela
Svenska kyrkan i Umeå bjuder in till kulturfest lördag den 28 maj till söndag den 5 juni. Det är en del av Umeå 400 års-firande. – Kulturen bär genom århundradena. Musiken, orden och bilderna finns alltid i våra kyrkor, men nu gör vi en extra satsning så att fler Umeåbor upptäcker den rikedomen, säger Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå.

Festen inleds med musik från 1600-talet i Backens kyrka. Sedan följer konserter med klassisk musik och poesi från alla århundranden fram till helt nyskriven musik. Det blir även familjeföreställningar och lunchkonserter. De 13 konserterna hålls i sex olika kyrkor i alla församlingar. På pingstdagen firas avslutningsgudstjänst.

Konstnärlig ledare är Kjell Fagéus, klarinettisten som ägnat mycket engagemang genom åren att arrangera festivaler kring kultur och existentiella frågor. Musikverket har beviljat honom projektbidrag för samarbete med Svenska kyrkan.

– Den musik jag gärna lyfter kan både roa på ett mer ytligt plan och beröra våra djupaste känslor och livsfrågor. Alla kan uppskatta klassisk musik – ibland behövs bara en dörr och en sluss in och en hållning att ge musiken en chans, säger Kjell Fagéus.

Kyrkoherde Lena Fagéus menar att kulturen på ett unikt sätt kan visa på människans värdighet och tillvarons komplexitet. På det sättet är de konstnärliga språken inte bara en möjlighet till starka upplevelser i ens eget liv utan också en motståndsrörelse mot det i samhället som undergräver människovärde och det som förminskar livet och tillvaron. 

Under kulturfesten deltar både frilansande musiker och flera av Svenska kyrkans musiker och medarbetare i Umeå.

Faktaruta Umeå Kulturfest 2022 ”Heliga rum” lördag 28 maj till söndag 5 juni

  • Musik från 400 år, textläsning, konst och möten mellan artister och publik.
  • 13 konserter och en musikgudstjänst i 6 olika kyrkor.
  • Fritt inträde till alla konserter utom fyra som kostar 150 kr/konsert.
  • Arrangör Svenska kyrkan i Umeå i samverkan med studieförbundet Sensus och Musikverket.

Hör Kjell Fagéus i podden Angeläget med kyrkoherde Lena Fagéus och organist Anders Winterstam. "Musik som livsrum och motstånd"

MISSA INTE

Introduktionerna
En timme innan kvällskonserterna finns möjlighet till ett möte mellan artister och publik. Konstnärlige ledare Kjell Fagéus har goda erfarenheter av liknande möten mellan publik och musiker från kulturfestivaler på andra platser. Introduktionen handlar om ”vad” och ”varför”, så att konserten kan helt bli en upplevelse av musik, poesi och kyrkorum.  

– En konsert blir som allra bäst om både musiker och publik är i nuet. Introduktionerna är ett sätt att ställa in sin inre mottagare på rätt kanal, säger Kjell Fagéus.

Läs mer: www.svenskakyrkan.se/umea/darfor-ska-du-ga-pa-introduktionen

 

Konsertkompis
Under vårens stora kulturfest testar Svenska kyrkan konceptet Konsertkompis. Volontärer har anmält sig som konsertkompisar för att göra nya konsertbesökare sällskap. Den som känner sig ovan vid att gå på konsert i kyrkan kan anmäla sitt intresse. Före konserten ses de utanför kyrkan och sitter tillsammans. 

Läs mer: www.svenskakyrkan.se/umea/konsertkompis

För hela familjen
Peter och vargen – en musiksaga. Tisdag 31 maj kl 9 och 12 i Backens kyrka. Karaktärerna som fågeln, ankan och katten gestaltas av orgeln. www.svenskakyrkan.se/umea/lunch-/familjekonsert----peter-och-vargen

Babar – After school konsert. Fredag 3 juni kl 15.00 i Tegs kyrka. Hör musiken till sagan om lilla elefanten Babar. 45 minuter. www.svenskakyrkan.se/umea/familjekonsert----babar

Instrument från 1600-talet
Musik från 1600-talet med instrumenten zinka och cembalo. Zinka är ett blåsinstrument som användes på 1600-talet. Cembalo är ett klaverinstrument med sin storhetstid under barocken. Det finns två tillfällen att höra musikerna Lene Langballe och Kersten Cottyn på zinka, flöjt, cembalo och orgel.

www.svenskakyrkan.se/umea/konsert-jubilate

www.svenskakyrkan.se/umea/konsert-klangen-av-en-solstrale-umeakulturfest2022

Kvinnliga kompositörer

Kulturfesten lyfter fram flera kvinnliga tonsättare som Francesca Caccini, Barbara Strozzi, Andrea Falconiero från 1600-talet. Elfrida Andrée från 1800-talet, Rebecca Clarke från 1900-talet och Margareta Hallin och Paula af Malmborg Ward från 2000-talet.

Tonsättaren och dirigenten Elfrida Andrée (1841–1929) var en pionjär som medverkade till lagändringar så att kvinnor kunde ha organistbefattningar. Hon var Europas första kvinnliga domkyrkoorganist. Organist Maria Axell framför hennes Orgelsymfoni h-moll.

www.svenskakyrkan.se/umea/konsert-du-gar-icke-ensam-umeakulturfest2022

Två uruppföranden av Sandström och Paulsson
2000-talet representeras av två nyskrivna verk av Jan Sandström och Anders Paulsson som framförs av Kjell Fagéus, klarinett, Lisa Oscarsson, orgel samt Anders Winterstam, orgel. Susanne Dahl läser egna texter ur sin diktsamling ”Och plötsligt ska vi minnas” med improvisationer av Svenska kyrkans musiker.

www.svenskakyrkan.se/umea/konsert---ohort-----musik-fran-2000-talet-

Lokal poesi möter skånsk klezmergrupp
Lördag lunch möter Kv. Arken trio prästen och poetens Liza L Lundkvists lyrik. Kv.Arken spelar en form av klezmer som de valt att kalla kammarklezmer. 

www.svenskakyrkan.se/umea/lunchkonsert-umea-stads-kyrka

Skådespelare Stina Ekblad
På kulturfestens sista konsert läser Stina Ekblad texter i sällskap med musik av Gustav Mahler, Ned Rorem och Franz Schubert. Musiker är den unga mycket uttrycksfulla sopranen Jessica Elevant, pianist Love Derwinger, och klarinettist Kjell Fagéus.

www.svenskakyrkan.se/umea/konsert---min-o-ar-full-av-klanger

Här finns hela programmet: www.svenskakyrkan.se/umea/kulturfest

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Ladda ned bild
Kjell Fagéus är kulturfestivalens konstnärlige ledare. Han är  klarinettist och har arrangerat flera festivaler kring kultur och existentiella frågor.
Kjell Fagéus är kulturfestivalens konstnärlige ledare. Han är klarinettist och har arrangerat flera festivaler kring kultur och existentiella frågor.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan i Umeå
Svenska kyrkan i Umeå
Östra Esplanaden 9
901 10 Umeå

090-200 25 00http://www.svenskakyrkan.se/umea

Svenska kyrkan i Umeå består av 66 000 medlemmar, 12 kyrkor och 6 församlingar: Umeå stadsförsamling, Ålidhems församling, Tegs församling, Umeå landsförsamling, Umeå Maria församling och Tavelsjö församling. Här finns också tre samarbetskyrkor som styrs av EFS-föreningar.

Följ Svenska kyrkan i Umeå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan i Umeå

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye