Fur Free Europe – nu inleds ett unikt europeiskt medborgarinitiativ för ett pälsfritt Europa

Förutom att det är oetiskt att hålla vilda djur i trånga gallerburar utgör pälsfarmer en risk för både djurs och människors hälsa. Under covid-19-pandemin drabbades hundratals minkfarmer av coronavirusutbrott, och nya varianter av SARS-CoV-2 visade sig ha överförts från djur till människor. Pälsdjursuppfödning har även en betydande miljöpåverkan och utgör ett allvarligt hot mot den inhemska biologiska mångfalden.
Med det europeiska medborgarinitiativet Fur Free Europe kräver Djurens Rätt, tillsammans med ett 60-tal andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa, att EU-kommissionen ska införa ett omfattande förbud mot pälsdjursuppfödning och försäljning av pälsprodukter.
– Det är hög tid att den ohållbara och oetiska pälsdjursuppfödningen förbjuds för gott. Ett förbud inom hela EU skulle rädda miljontals djur från att plågas på pälsdjursfarmer och samtidigt även säkra folkhälsan och den biologiska mångfalden, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
När medborgarinitiativet når en miljon underskrifter är EU-kommissionen skyldiga att ta upp frågan till behandling. Djurens Rätt menar att det aldrig tidigare funnits ett bättre tillfälle att införa ett pälsförbud inom EU:
- Tolv EU-länder har nyligen uppmanat EU-kommissionen att undersöka alternativen för ett permanent förbud mot pälsdjursuppfödning i EU och att lägga fram ett lagförslag för att uppnå detta mål.
- 13 länder i EU har redan beslutat om nationella förbud mot pälsdjursuppfödning (se lista här).
- Pälsindustrin står inför både en djurhälsokris och en ekonomisk kris på grund av covid-19.
- Möjligheten till ett förbud är stor då EU-kommissionen just nu ser över EU:s djurskyddslagstiftning.
- De etiska kraven från konsumenterna blir allt högre och hundratals varumärken har valt att bli pälsfria.
Tidigare har Djurens Rätt drivit medborgarinitiativet End the Cage Age, som totalt fick 1,4 miljoner underskrifter från EU-medborgare och är det tredje mest framgångsrika medborgarinitiativ någonsin.
Läs mer om medborgarinitiativet Fur Free Europe här.
Nyckelord
Kontakter
Linn ÅkessonKommunikationschef
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seBilder
Om
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Är Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med mer än 50 000 medlemmar.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Fjäderfria kommuner 2025 – här är hela listan14.4.2025 08:12:03 CEST | Pressmeddelande
Djurens Rätts årliga kartläggning inför påsken visar att 283 av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar i år. Det innebär att 98 procent av kommunerna tar plats på “Fjäderfria listan” 2025.
Riksdagen säger ja till betesrätten – regeringen uppmanas att backa från inskränkningar3.4.2025 10:33:40 CEST | Pressmeddelande
När beslut skulle tas i riksdagen angående miljö- och jordbruksutskottets betänkande, som innehåller de djurskyddsrelaterade motioner från höstens allmänna motionstid, valde Miljöpartiet och Vänsterpartiet att sluta upp bakom Socialdemokraternas reservation. Detta vann majoritet och resultatet blev ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att inte inskränka betesrätten.
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen27.3.2025 12:47:56 CET | Pressmeddelande
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum