Många vill veta mer om psykisk hälsa – ny webbplats samlar information och råd
Sedan 2021 arbetar Folkhälsomyndigheten med att förmedla kunskap om psykisk hälsa och suicid till allmänheten. Tidigare har myndigheten enbart riktat sig till yrkesverksamma inom området. Som en del av det nya arbetet har webbplatsen dinpsykiskahälsa.se utvecklats.
– Det har saknats en samlande plattform för främjande och förebyggande kunskap kring psykisk hälsa, riktad till allmänheten. Vi har för detta uppdrag sett ett särskilt behov av både grundläggande information och fördjupad kunskap i format som är lätt att ta till sig, säger Christel Lynch, utredare och projektledare på Folkhälsomyndigheten.
Många har svårt att sätta ord på känslor
För att anpassa kunskapen efter vad olika grupper i allmänheten behöver och efterfrågar har myndigheten gjort en befolkningsenkät och intervjuer med totalt 5 200 personer. Generellt visar resultaten att allmänheten bland annat vill lära sig mer om vad psykisk hälsa är och hur man kan sätta ord på hur man mår och känner. I befolkningsenkäten som genomfördes 2020 uppgav totalt 30 procent att de har ganska eller mycket dålig förmåga att sätta ord på känslor. Andelen var högre bland män än bland kvinnor.
De svarande ville även veta mer om vad som påverkar hur vi mår och vad man kan göra för att må bättre, både i förebyggande syfte och när man mår dåligt. Slutligen ville man lära sig om varningssignaler och när man ska söka hjälp, samt hur man kan stötta andra som mår dåligt.
Förstå oss själva och andra
Dinpsykiskahälsa.se samlar information, tips och råd till allmänheten när det gäller psykisk hälsa, utifrån de behov som framkommit i undersökningarna.
– Kunskap kan hjälpa oss att bättre förstå oss själva och andra. Om vi förstår vad vår psykiska hälsa påverkas av så är det lättare att se vad man kan göra för att må så bra som möjligt och för att hjälpa andra. Det kan hjälpa oss att förhålla oss till och hantera de svårigheter och utmaningar vi upplever, men också skapa handlingskraft och motivation att bibehålla och förbättra vår psykiska hälsa när det är möjligt, säger Christel Lynch.
Kontakter
Christel Lynch, utredare Folkhälsomyndigheten
ch
Folkhälsomyndighetens presstjänst
Tel:010-205 2100media@folkhalsomyndigheten.seChristel LynchUtredare, enheten för psykisk hälsa och suicidpreventionFolkhälsomyndigheten
Tel:010-2052009christel.lynch@folkhalsomyndigheten.seOm
Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Vår vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.
Följ Folkhälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkhälsomyndigheten
”Tanke" – ny kampanj för att främja psykisk hälsa bland studenter30.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 30 september startar Folkhälsomyndigheten den rikstäckande kampanjen ”Tanke”, med syfte att främja psykisk hälsa bland studenter på högskolor och universitet. Kampanjen genomförs i samarbete med landets studenthälsor.
Rekommendationer för en balanserad skärmanvändning bland barn2.9.2024 09:50:00 CEST | Pressmeddelande
Barn under 2 år bör inte använda digitala medier alls och äldre barn bör begränsa sin användning så att viktiga delar av livet inte trängs undan. En tumregel för skärmanvändning är max en till tre timmar per dag, beroende på ålder. Mobiler och surfplattor bör lämnas utanför sovrummet under natten.
Ett fall av mpox klad I rapporterat i Sverige15.8.2024 17:33:17 CEST | Pressmeddelande
En person som sökt vård i Region Stockholm har konstaterats ha mpox orsakad av virusvarianten klad I. Fallet är det första orsakat av klad I som har diagnostiserats utanför den afrikanska kontinenten.
Viktigt att stödja balanserad användning av digitala medier17.6.2024 13:50:00 CEST | Pressmeddelande
Forskningen visar att hög användning av digitala medier kan leda till sämre sömn, depressiva symtom och missnöje med den egna kroppen. Barn och unga upplever att de kan fastna i användandet på bekostnad av sömn, relationer och fysisk aktivitet. Det är några av slutsatserna i en ny kunskapssammanställning.
Kikhosta ökar i Sverige27.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet rapporterade fall av kikhosta ökar i Sverige efter att ha legat på låga nivåer sedan år 2020. För de yngsta barnen kan kikhosta vara en livshotande sjukdom. Det är viktigt att förebygga kikhosta genom att skydda små barn mot smitta och genom vaccination av spädbarn och gravida.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum