BalticWaters

Miljömärkning av fisk - håller den vad den lovar?

Dela
Konsumenter har genomgående stort förtroende för olika miljömärkningar, men levererar miljömärkning av fisk på sina löften? Vid en fördjupad granskning framgår att det finns utrymme för förbättringar och att tydligare information till konsumenterna behövs.

Dagens miljömärkning av vildfångad fisk utgår från en fiskeriförvaltning som bygger på osäkra beståndsuppskattningar. För att kunna garantera hållbar fisk behöver man ta hänsyn till bristerna i förvaltningen vid miljömärkningen. Mer än 90% av all MSC märkt fisk och sjömat som säljs är dessutom villkorad – det vill säga uppfyller inte alla kriterier för att vara fullt certifierad, något som inte presenteras tydligt för konsumenterna.

Slutsatsen är att det finns stor potential för förbättringar, både vad gäller konsumentinformation och för miljömärkningen som sådan. Dessutom behöver ansvariga politiker och myndigheter agera för en fiskeriförvaltning som kan vända den negativa trenden för fiskbestånden.

Trots bristerna i miljömärkning av fisk är det bättre att välja certifierad vildfångad fisk än omärkt eftersom certifieringarna ändå bidrar till långsiktiga förbättringar i vissa yrkesfisken.

Vilma Johansson och Amanda Öberg – 2021 års traineer hos BalticWaters2030 skrev ”Dagens miljömärkning av vildfångad fisk behöver förbättras”. Med erfarenheterna från traineeprogrammet har traineerna fått med sig kunskap om praktisk miljövetenskap och hållbar utveckling. Läs mer om deras upplevelser av programmet här.

Stiftelsen utlyser nu två nya traineeplatser för hösten 2022. Läs mer om traineeprogrammet och ansök på vår hemsida

Miljömärkt fisk
Idag finns i huvudsak två miljömärkningar av vildfångad fisk på den svenska marknaden: MSC (Marine Stewardship Council) och KRAV. MSC är en global certifiering med­an KRAV endast finns på den svenska marknaden. KRAV bygger sedan 2019 på MSC:s standard men inkluderar även egna kriterier för social hållbarhet, klimatpåverkan och fiskeredskap.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

BalticWaters
BalticWaters
Österlånggatan 18
11131 Stockholm

https://balticwaters.org/

BalticWaters är en oberoende stiftelse med ett enda mål: att vårt hav ska leva. Stiftelsen genomför miljöprojekt och bedriver tillämpad forskning för att visa vilka åtgärder som kan bidra till en friskare Östersjö och livskraftiga fiskbestånd.

BalticWaters verkar också för att utveckla och sprida kunskap om havet till allmänhet, myndigheter och beslutsfattare. Målet är att öka kunskapen om de utmaningar som havet står inför och bygga opinion så att beslut blir tagna och åtgärder genomförda. 

Följ BalticWaters

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BalticWaters

Ny forskning för ett levande hav20.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Två forskare har tilldelats medel genom BalticWaters stipendieprogram för forskare i början av karriären. Deras studier har potential att bidra till en levande Östersjö genom att öka kunskapen om våra laxpopulationer och underlätta för införandet av marina skyddade områden. - Det är otroligt glädjande att bli tilldelad BalticWaters stipendium! Effektiva åtgärder i marina skyddsområden är avgörande för Östersjöns återhämtning, men bromsas ofta av rädsla för att inskränka andra staters rättigheter. Stipendiet ger mig möjligheten att utveckla rättslig vägledning för en mer dynamisk tillämpning av regler för marina skyddade områden, säger Niels Krabbe, forskare vid Göteborgs universitet.

En ökad maritim turism är en möjlighet – för kustmiljön och statskassan6.3.2025 08:41:25 CET | Pressmeddelande

Med ett allt varmare klimat väljer många turister att besöka länder norrut och just kusten lockar särskilt. Samtidigt finns det risker med en växande turism eftersom den kan orsaka skada på naturen och problem med färskvattenförsörjningen. I policydokumentet ”En maritim turism på Östersjöns villkor” sammanfattar BalticWaters traineer risker och möjligheter med en ökad turism – och ger rekommendationer framåt.

Regeringen har opinionens stöd för en handlingskraftig havspolitik12.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

91 procent av svenskarna tycker att det finns ett samband mellan havets välmående och människans välmående, enligt en undersökning som BalticWaters låtit göra. Ännu fler, 96 procent, svarar att de tycker att ett välmående hav är viktigt. Samtidigt står Östersjön inför utmaningar på grund av överfisket, övergödningen och klimatförändringarna. För att vända utvecklingen behövs en havspolitik som gör skillnad för havet. Kommer vi få se en sådan från regeringen?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye