Film i Väst

Film i Västs internationella presskonferens i Cannes

Dela
Nya samproduktioner med Lukas Moodysson, Isabella Eklöf, Ernst De Geer och Sarah Gyllenstierna. Festivalnyheter från Cannes-tävlande Ruben Östlund, Tarik Saleh och Kristoffer Borgli. Det var några av nyheterna på Film i Västs traditionsenliga internationella pressträff under filmfestivalen i Cannes.
Ruben Östlund, bild Gus Kaage FIlm i Väst
Ruben Östlund, bild Gus Kaage FIlm i Väst

Nya samproduktioner med Lukas Moodysson, Isabella Eklöf, Ernst De Geer och Sarah Gyllenstierna. Festivalnyheter från Cannes-tävlande Ruben Östlund, Tarik Saleh och Kristoffer Borgli. Det var några av nyheterna på Film i Västs traditionsenliga internationella pressträff under filmfestivalen i Cannes.

För Film i Väst är årets filmfestival i Cannes historisk:

- Film i Väst har haft med samproduktioner i Cannes sedan år 2000. Aldrig tidigare har vi haft fyra filmer i huvudtävlan. Och dessutom ytterligare två i sektionen Un Certain Regard. Det är vi otroligt stolta över och oerhört tacksamma för alla år av samarbete med kreativa regissörer och producenter. Vi vill också framhålla den kraft och kompetens som finns inom den västsvenska filmindustrin. Det är de som gjort det möjligt att spela in eller postproducera de svenska och internationella storproduktioner som nu slåss om en Guldpalm, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Fyra nya samproduktioner presenterades under den välbesökta pressträffen:

Hypnosen av Ernst De Geer
Långfilmen Hypnosen i regi av Ernst De Geer presenterades av filmens skådespelare Asta Kamma August och Herbert Nordrum. En film som han skrivit tillsammans med Mads Stegger (Beforeigners, Nach). Det är hans första långfilm och han har tidigare skrivit manus till och regisserat avsnitt av dramaserien Nach. Filmen har spelats in i och runt Göteborg. Den produceras av Mimmi Spång, Garagefilm International, i samproduktion med Film i Väst, Mer Film och Totem Atelier i samarbete med SVT och Nordisk film och tv-fond och med stöd från Svenska Filminstitutet, Moving Sweden och Norska Filminstutet samt i samarbete med NRK och YLE. Distributör för nordisk marknad är Scandinavian Film Distribution och säljagent är Totem Films.

Hypnosen handlar om Vera och André som kommit med i en prestigefull tävling, där de ska pitcha sitt nystartade företag. Innan de åker dit går Vera i hypnosterapi som får henne att släppa alla sociala spärrar. Detta har André svårt att hantera.

Jakt på ett vitt fält av Sarah Gyllenstierna
Manusförfattaren och regissören Sarah Gyllenstierna presenterade sitt spänningsdrama Jakt på ett vitt fält. Filmen handlar om tre män – Alex, Greger och Henrik, spelade av Magnus Krepper, Ardalan Esmaili och Jens Hultén – som tillbringar en långhelg i en ensligt belägen stuga. De ska jaga änder vid en sjö och klövvilt i skogen. Jaktlyckan är god de första dagarna och deras tävlingsinstinkt höjs i takt med jaktlystenheten. Men så försvinner plötsligt alla djuren och i skogen blir det kusligt tyst. Männen blir besatta av tanken att jakten måste fortsätta.

Jakt på ett vitt fält baseras på en bok av Mats Wägeus med samma namn, som Sarah Gyllenstierna skrivit ett manus på. Filmen är producerad av Maria L Guerpillon & Charlotte Most, MostAlice Film AB i samproduktion med Film i Väst och SVT med stöd från Svenska Filminstitutet, Moving Sweden. Filmen spelas in efter sommaren i skogarna utanför Trollhättan och får sin premiär 2023.

Kalak av Isabella Eklöf
Danska regissören och manusförfattaren Isabella Eklöf presenterade sin kommande långfilm Kalak Filmen handlar om familjefadern och sjuksköterskan Jan, som försöker fly från sig själv efter att ha blivit utsatt för sexuella övergrepp av sin far när han var tonåring. Han arbetar på Grönland och längtar efter att bli en del av den kollektivistiska kulturen och försöker bokstavligen ligga sig till att bli en del av den.

Filmen baseras på en självbiografisk, prisvinnande roman av Kim Leine och filmmanuset är skrivet av Isabella Eklöf, Kim Leine och Sissel Dalsgaard Thomsen. Inspelningen börjar i september på Grönland och i Danmark. Isabella Eklöf fick sitt genombrott med Holiday (2018) och hon har även skrivit manus till Gräns tillsammans med Ali Abbasi och John Ajvide Lindqvist. Båda filmerna är samproducerade med Film i Väst.

Kalak produceras av Manna Film i samarbete med Momento Film, Mer Film, Lemming Film, Made & Polarama Greenland med stöd av Danska filminstitutet, DR, Creative Europe, Government of Greenland, NAPA, Sermersooq Municipality Culture Fund, Svenska Filminstitutet, SVT, Norska Filminstitutet, Netherlands Film Fund, Finnish Film Foundation, Yle & Nordisk Film & TV Fond.

Tillsammans 99 av Lukas Moodysson
Lukas Moodyssons film Tillsammans blev en stor succé bland publik och kritiker år 2000. Nu kommer uppföljaren, Tillsammans 99, som utspelar sig 1999, 24 år efter den första filmen. Tillsammans 99 spelas in i Västra Götaland, Ulricehamnstrakten, under augusti och september.

Tillsammans 99 berättar om vännerna som 1975 bodde ihop i kollektivet Tillsammans. Nu är det 1999, 24 år senare, och kollektivet har förvandlats till världens minsta. Storfamiljen består av endast två personer. Göran, som är världens snällaste sitter i en stuga med Klasse som väver trasmattor. De känner sig lite ensamma. Då föds idén om en återträff med de gamla kompisarna…

Filmen regisseras av internationellt erkända och prisbelönade regissören Lukas Moodysson, som hyllats för ikoniska filmer såsom Fucking Åmål (1998), Tillsammans (2000), Lilja 4-ever (2002), internationella filmen Mammut (2009) och Vi är bäst! (2013). Nyligen har Moodysson regisserat serien Gösta (2019) för HBO.

Detta är den elfte samproduktionen mellan Film i Väst och Lukas Moodysson: från kortfilmen Bara prata lite (1997) till senaste långfilmen Vi är bäst! (2013).

I augusti startar den omfattande inspelningen av filmen i Västra Götaland, men redan nu är förberedelserna i full gång. Gustaf Hammarsten (Thunder in My Heart, Brüno, Tillsammans) återvänder i rollen som Göran, den i kollektivet som en gång mycket kretsade kring, och Shanti Roney (Applause, Nymphomaniac: Vol 2, Vägen ut) spelar kompisen Klasse. Övriga skådespelare kommer att kommuniceras i samband med produktionsstart.

Tillsammans 99 är en samproduktion mellan Memfis Film (Lars Jönsson och Anna Carlsten), SF Studios och Film i Väst med stöd av Svenska Filminstitutet och Nordisk Film- & TV Fond. SF Studios distribuerar även filmen i Norden och REinvent International Sales hanterar internationell försäljning.

Svensk biopremiär är planerad till september 2023 följt av en internationell lansering av filmen.

En familj som vår
Thomas Vinterberg sände en hälsning från Danmark och berättade om sin första dramaserie, En familj som vår, som bland annat spelas in i trakterna runt Trollhättan efter sommaren. LÄS MER HÄR

Film i Västs samproduktioner i tävlan i Cannes 2022:

På plats var också Ruben Östlund, Henrik Dorsin och Carolina Gynning, som berättade om Triangle of Sadness som tagits ut i huvudtävlan. LÄS MER HÄR

Även Tarik Saleh var på plats och berättade om sin nya film Boy From Heaven med Fares Fares i en av rollerna, även den uttagen till huvudtävlan i Cannes. LÄS MER HÄR

Från Ali Abbasis Holy Spider närvarade skådespelarna Zar Amir-Ebrahimi och Mehdi Bajestani och producenten Jacob Jarek för Profile Pictures. LÄS MER HÄR

Närvarande var också norske regissören Kristoffer Borgli och skådespelaren Kristine Kujath Thorp, som presenterade Sick of Myself, som tävlar i sektionen Un Certain Regard. LÄS MER HÄR

I huvudtävlan om Palme d’Or är även R.M.N. av Cristian Mungiu LÄS MER HÄR

Och i sektionen Un Certain Regard är även Godland av Hlynur Pálmason LÄS MER HÄR

Övriga nyheter från Film i Väst
Film i Väst Analysis nya rapport Creative Overload skriven av den brittiska journalisten Wendy Mitchell presenterades. Hon har intervjuat tio regissörer och manusförfattare om utmaningar och möjligheter i den nya världen. Det är den tredje rapporten efter Tomas Eskilsson et al Public Film Funding at a Crossroads och Michael Gubbins’ Streaming Giants and Public Film Funding. Mer på: www.analysis.filmivast.se

Film i Västs vd Mikael Fellenius presenterade en storskalig investering i Virtual Production in Studio Fares i Trollhättan – den första i sitt slag i Norden. Projektet görs i samarbete med Igelkott Studios, som utrustar studion med en helt ny projektionsteknologi. Investeringen möjliggör ett fördjupat samarbete med befintliga produktionsbolag men skapar också möjligheter till nya samarbeten med andra produktionsbolag och strömningstjänster. Den kommer också att stärka arbetet med en hållbar filmproduktion i Västra Götaland.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ruben Östlund, bild Gus Kaage FIlm i Väst
Ruben Östlund, bild Gus Kaage FIlm i Väst
Ladda ned bild
Isabella Eklöf, bild Gus Kaage Film i Väst
Isabella Eklöf, bild Gus Kaage Film i Väst
Ladda ned bild
Magnus Krepper, Sarah Gyllenstierna och Ardalan Esmaili, bild Gus Kaage Film i Väst
Magnus Krepper, Sarah Gyllenstierna och Ardalan Esmaili, bild Gus Kaage Film i Väst
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Stjärnspäckat på Film i Västs presskonferens i Cannes18.5.2024 14:00:36 CEST | Pressmeddelande

Oscarnominerade Kirsten Dunst och Daniel Brühl, dubble Guldpalmsvinnaren Ruben Östlund, Guldpalmsnominerade Magnus von Horn och stjärnskådespelarna Trine Dyrholm och Adam Lundgren var några av gästerna när Film i Väst höll sin traditionsenliga och stjärnspäckade presskonferens under filmfestivalen i Cannes. Nio nya samproduktioner presenterades tillsammans med de fem samproduktioner som tävlar under festivalen.

Tre samproduktioner i tävlan i Cannes filmfestival11.4.2024 12:21:05 CEST | Pressmeddelande

Två av Film i Västs samproduktioner är uttagna i tävlan om Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes: Göteborgsinspelade dramat Flickan med nålen (The Girl with the Needle) av Magnus von Horn och Ali Abbasis The Apprentice om den unge Donald Trump. Båda regissörerna har tidigare firat framgångar i Cannes. Dessutom är Halfdan Ullmann Tøndels debutfilm Armand uttagen till sektionen Un Certain Regard. Festivalen pågår mellan den 15 och 25 maj.

Inspelningsstart i Västra Götaland för Kronprinsen och tyrannens återkomst29.2.2024 10:00:41 CET | Pressmeddelande

Inspelningen av biofilmen Kronprinsen och tyrannens återkomst har påbörjats i Västra Götaland. Julkalendern Kronprinsen som försvann får nu fortsättning som storfilm på bio med Suzanne Reuter i en av rollerna. För regi och manus står Tord Danielsson, som också skrev manus till Kronprinsen som försvann. Filmen produceras av Unlimited Stories i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Älskade Tordyveln flyger i skymningen blir tv-serie på SVT30.1.2024 14:50:31 CET | Pressmeddelande

I maj påbörjas inspelningen av Maria Gripes och Kay Pollaks klassiker Tordyveln flyger i skymningen som nu äntligen blir filmatiserad. Inspelningen sker i Västra Götaland. Serien är ett spännande familjeäventyr som kommer att visas i SVT och på SVT Play under 2025. Tomas von Brömssen, Pernilla August, Dag Malmberg och Lena Endre spelar några av rollerna. Dramaserien produceras av Nordic Drama Queens (Helen Ahlsson och Josefine Tengblad) i en samproduktion med SVT, Film i Väst, Monster AS och TV2 Norge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye