Aleris

Köerna ska bort - Aleris och Akademiska sjukhuset opererar tillsammans

Dela
För att minska väntetiderna för patienter i behov av ögonsjukvård, inleder Aleris och Akademiska sjukhuset ett unikt kökortningssamarbete inom polikliniska operationer. Nu ska fler patienter kallas till de gemensamma operationerna.
Kökortningssamarbete inom polikliniska operationer kortar vårdköer i Region Uppsala.
Kökortningssamarbete inom polikliniska operationer kortar vårdköer i Region Uppsala.

Behovet av polikliniska operationer är stort i Region Uppsala. För att snabbt få en lösning beslutade sjukhusstyrelsen i Region Uppsala om en direktupphandling. Från det att Region Uppsala fattat sitt tilldelningsbeslut till första operationsdagen på Aleris Ögon tog det bara en vecka.

— Det känns fantastiskt att vi tillsammans har hittat ett samarbete som förbättrar tillgängligheten för patienterna. Vi arbetar innovativt tillsammans, för att köerna inom ögonspecialistsjukvård ska kortas, säger Anna Larsson, enhetschef Aleris Ögon Uppsala.

Aleris arbetar på olika sätt för att minska vårdköerna i spåren av pandemin. På Aleris Ögon Uppsala finns idag en operationssal som nu kommer att nyttjas en dag i veckan för polikliniska operationer av patienter från Akademiska sjukhuset. Kökortningen är en extra satsning utöver de 1 800 kataraktoperationer som genomförs varje år på mottagningen.

— Vi vill och kan bidra. Vi har kapacitet för att vara behjälpliga med kortsiktiga kökortningsavtal och hoppas även på ett långsiktigt samarbete, säger Anna Larsson.

Uppdraget omfattar polikliniska operationer i tårvägarna och ögats yttre delar som sker i öppenvård. Operationerna genomförs i ett samarbete i Aleris operationssal där kirurgen kommer från Akademiska sjukhuset och all annan personal kommer från Aleris, det vill säga operationssjuksköterskor, undersköterskor och tillhörande administration. Kökortningsinsatserna utförs under tre operationsdagar med start den 23 maj och de sista operationerna sker vecka 25.

Om Aleris Ögon
Aleris ögonkliniker finns på 8 orter i Sverige, varav Uppsala är en. På mottagningen arbetar  specialistläkare, ögonsjuksköterskor och optiker som är specialiserade på ögonsjukvård. Varje år på Aleris Ögon i Uppsala genomförs 1 800 kataraktoperationer och 7 000 mottagningsbesök.

Nyckelord

Kontakter

Pressjour

Aleris presstjänst nås dygnet runt på +46 (0)730 – 38 38 20 (ej sms). Du kan även kontakta oss på press@aleris.se.

Bilder

Kökortningssamarbete inom polikliniska operationer kortar vårdköer i Region Uppsala.
Kökortningssamarbete inom polikliniska operationer kortar vårdköer i Region Uppsala.
Ladda ned bild
Anna Larsson, enhetschef Aleris Ögon Uppsala
Anna Larsson, enhetschef Aleris Ögon Uppsala
Ladda ned bild

Om

Aleris vision är att leda vägen till morgondagens hälsa och vård. Genom innovativa lösningar skapar vi möjligheter till ett bättre och friskare liv samtidigt som vi bidrar till ökad tillgänglighet och samhällsnytta. Aleris är en skandinavisk vårdgivare med två miljoner patientbesök om året och bedriver specialistsjukvård på över 130 platser i Sverige, Norge och Danmark.

Följ Aleris

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aleris

Aleris deltar i konferens om Sveriges hälso- och sjukvårdsstöd till Ukraina30.11.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Den 1 december deltar Aleris i en konferens om det samlade hälso- och sjukvårdsstödet till Ukraina från Sveriges sida. På konferensen medverkar Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister, Jakob Forssmed, socialminister, Viktor Liashko, hälsominister i Ukraina, tillsammans med representanter från svenska myndigheter, sjukhus, lärosäten, privat sektor och civilsamhälle.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum