Stockholms stad

Pressinbjudan: Skolor i Stockholm serverar insekter och vegansk kost under Stockholm + 50

Dela
Skolor i Stockholm engagerar sig i FN-konferensen Stockholm +50 på flera olika sätt. En mängd gäster med bland annat FN-delegater, miljöborgarråd och lokala politiker kommer till exempel att bjudas på en vegansk meny på Anna Whitlocks gymnasium. Dessutom kommer elever på flera skolor att smaka en meny med bland annat insektsgranola.

Här följer några exempel på aktiviteter på Stockholms stads skolor. 

2 juni middag på Anna Whitlocks gymnasium och 3 juni på Rålambshovsskolan 

Ett femtiotal gäster bestående av bland annat FN-delegater, miljöborgarrådet och lokala politiker är inbjudna till en middag som hålls på Anna Whitlocks gymnasium.

På menyn står tre veganska kanapéer, Potatiskaka med smakrik veganost, belugalinsfylld portabellosvamp, sugarsnaps, hembakat bröd med bönsmör och tapenade. Dryck till maten är svenskt kranvatten som kan smaksättas med lingon, blåbär och mynta för den som önskar. Till efterrätt serveras rawfoodbitar med Fairtrade kaffe eller te.

Projektledare Marianne Henje, restaurangchef Michaela Tengblad och skolans restaurangteam bjuder på en trerättersmeny från det gröna köket.

- Vi har ett globalt hållbarhetstänk med närproducerade och kravcertifierade råvaror. Vi erbjuder alltid vegetarisk mat här på Anna Whitlocks gymnasium och på den här middagen tar vi det ett steg till. Vi kommer att erbjuda en hel-vegansk middag. Det ska vara enkelt för alla att äta maten, säger Michaela Tengblad.

Den ideella föreningen Framtidens röster står som arrangör för middagen för att skapa möten under den stora klimatkonferensen Stockholm +50. Även Rålambsshovsskolan har en galamiddag för elever och lärare från flera skolor den 3 juni. Skolan har ett Erasmus + projekt som heter Young Europeans for a Sustainable European Union (YES EU) tillsammans med skolor i Italien, Nederländerna, Spanien och Tyskland. Projektet arbetar för hållbarhet och handlar om de globala målen för en hållbar utveckling ur Agenda2030. Fredagen den 3 juni har Framtidens röster en och Rålambshovsskolan en gemensam galamiddag för elever och lärare i projektet.

Anna Whitlocks gymnasium

Rålambshovsskolan

Framtidens röster  

3 juni lunch på Campus Konradsberg 

Den 3 juni är det elevernas tur att få smaka på framtidens mat. Då kommer de elever från skolor som äter lunch på Campus Konradsberg samt Tallkrogens skola, Hägerstensåsens skola, Abrahamsbergsskolan och Farsta grundskola att bjudas på falafel på gulärta, sockertångspesto och insektsgranola med havreris.  

Måltiden är en del i ett konstprojekt som skolorna deltar i under ledning av Moderna Museet och konstnären Jeremy Deller. Projektet handlar om framtidens mat. Skolkökscheferna har arbetat fram den klimatsmarta måltiden tillsammans med Moderna Museets egen stjärnkock, Malin Söderström.

Moderna Museet

--

Med reservation för tillägg och ändringar.

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se

Kommunikationschef: Sofia Oliv telefon 08-508 33 331 eller sofia.oliv@edu.stockholm.se.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Bilder

Ladda ned bild
Malin Söderström. Foto: Moderna Museet
Malin Söderström. Foto: Moderna Museet
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye