Biometria

Fusionen klar - VMK ingår i Biometria

Dela
Den 2 juni fattade Biometrias årsstämma det slutliga beslutet att VMK (Virkesmätningskontroll) fusioneras med Biometria. Per den 3 juni övergår därmed det uppdrag VMK haft gällande hantering av begärd kontroll, ommätning i bild, typgodkännande av mätutrustning och auktorisation av virkesmätande företag i Baltikum.
VMK är  nu en del av Biometria. Foto: Jonas Clefström
VMK är nu en del av Biometria. Foto: Jonas Clefström

− Att VMK nu fusionerats in i Biometria ger oss det direkta ansvaret för styrning och uppföljning av mätningskvalitet vilket jag ser kan leda till en större transparens gentemot branschen och styrelsen och snabbare åtgärder om något avviker. Vi har också påbörjat arbetet med att certifiera Virkesmätningen enligt ISO9001:2015 vilket kommer att ge oss förutsättningarna för ett mer strukturerat arbete med ständiga förbättringar och en gedigen uppföljning av kvalitetsarbetet, säger Ingela Ekebro, vd för Biometria.

Fusionen innebär att:

  • Begärda kontroller och begärda ommätningar i bild, som tidigare anmäldes på VMK:s hemsida, nu anmäls på Biometrias hemsida. Biometria handhar det praktiska arbetet enligt samma rutiner som tidigare.

  • Typgodkännande av mätutrustning som tidigare utfärdades av VMK utfärdas nu av Biometria baserade på en godkänd granskning av Skogforsk.

  • Auktorisation av mätande företag i Baltikum beslutas av Rådet för Mätning och Redovisning, RMR, baserat på ett underlag framtaget av Biometria.

Biometria äger i och med fusionen IT-systemet VIOL 3. VIOL 3:s tillverkningsplan löper planenligt och tillverkningen ska vara färdig i slutet av året. Därefter tar en 18 månader lång förberedelsefas vid innan planerad driftstart i mitten av 2024.


Nyckelord

Kontakter

Bilder

VMK är  nu en del av Biometria. Foto: Jonas Clefström
VMK är nu en del av Biometria. Foto: Jonas Clefström
Ladda ned bild

Dokument

Om

Biometria
Biometria
Dragarbrunnsgatan 35
753 20 Uppsala

010-228 50 00https://www.biometria.se/

Biometria är en medlemsägd och central aktör inom svensk skogsnäring som genomför opartisk mätning av det virke som flödar mellan skog och industri så att alla parter kan vara trygga i sina virkesaffärer. Vårt uppdrag är att med virkesmätningen som grund kvalitetssäkra skogsnäringens affärer och möjliggöra en datadriven och hållbar utveckling. Vi samverkar med både forskningsinstitut och universitet. Totalt är vi 850 anställda med verksamhet i hela Sverige, vårt huvudkontor ligger i Uppsala.

www.biometria.se

Följ Biometria

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Biometria

Sveriges virkesförbrukning minskade under 202226.6.2023 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Biometria sammanställer årligen statistik över virkesförbrukningen i den svenska skogsindustrin, dvs massa- och skivindustri samt sågverk och trämekanisk industri. Virke till bränslesektorn ingår inte i sammanställningen. Rapporten för 2022 visar att den totala förbrukningen av rundvirke i den svenska skogsindustrin minskade med ca 1,2 miljon m3fub, från 77,0 miljoner m3fub 2021, till 75,8 miljoner m3fub 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye