BalticWaters

Projektet ReCod sätter ut de första torsklarverna i Östersjön

Dela
I förra veckan genomfördes de första utsättningarna av torsklarver som kläckts fram inom projektet ReCod. Proceduren att sätta ut torsklarver är delikat, men förhoppningen är att många av dem kommer klara sig och växa upp till livskraftiga torskar.

Uppskattningsvis 100–200 000 små torsklarver sattes ut i Baggensfjärden i Stockholms skärgård - en av tre platser som projektet ReCod identifierat som gynnsamma för torsklarver. Utsättningarna kommer ske två gånger i veckan hela sommaren med målet att sätta ut ca 1–1,5 miljoner torsklarver årligen.

Läs mer om hur utsättningen går till här.


Om projektet
Idag finns bara ett fåtal platser i Östersjön med de syre- och salthalter som krävs för att torsken ska lyckas med sin reproduktion – förutsättningar som gör det svårt för ett överfiskat och försvagat bestånd att återhämta sig. Projektet ReCod – utsättning av småtorsk i Östersjön ska testa om det går att hjälpa torsken förbi det sårbara äggstadiet och därmed öka antalet småtorskar i havet. Målet med projektet är att genomföra försök med utsättningar av 4 – 6 dagar gamla torsklarver på tre platser utmed ostkusten (Baggensfjärden i Stockholms skärgård, Tvären utanför Nyköping och Kappelshamnsviken på norra Gotland) där vi undersöker om larverna överlever och klarar att etablera sig. Om försöken blir framgångsrika finns möjlighet för återetablering av torsken i Östersjön på fler platser, något som ökar chanserna att bevara och skydda det unika östra beståndet. På sikt är förhoppningen att förutsättningarna för torsken i Östersjön ska förbättras och att den naturliga rekryteringen av torsk återigen ska öka.

ReCod finansieras och genomförs av BalticWaters2030 och Uppsala universitet.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

BalticWaters
BalticWaters
Österlånggatan 18
11131 Stockholm

https://balticwaters.org/

BalticWaters är en oberoende stiftelse med ett enda mål: att vårt hav ska leva. Stiftelsen genomför miljöprojekt och bedriver tillämpad forskning för att visa vilka åtgärder som kan bidra till en friskare Östersjö och livskraftiga fiskbestånd.

BalticWaters verkar också för att utveckla och sprida kunskap om havet till allmänhet, myndigheter och beslutsfattare. Målet är att öka kunskapen om de utmaningar som havet står inför och bygga opinion så att beslut blir tagna och åtgärder genomförda. 

Följ BalticWaters

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BalticWaters

Ny forskning för ett levande hav20.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Två forskare har tilldelats medel genom BalticWaters stipendieprogram för forskare i början av karriären. Deras studier har potential att bidra till en levande Östersjö genom att öka kunskapen om våra laxpopulationer och underlätta för införandet av marina skyddade områden. - Det är otroligt glädjande att bli tilldelad BalticWaters stipendium! Effektiva åtgärder i marina skyddsområden är avgörande för Östersjöns återhämtning, men bromsas ofta av rädsla för att inskränka andra staters rättigheter. Stipendiet ger mig möjligheten att utveckla rättslig vägledning för en mer dynamisk tillämpning av regler för marina skyddade områden, säger Niels Krabbe, forskare vid Göteborgs universitet.

En ökad maritim turism är en möjlighet – för kustmiljön och statskassan6.3.2025 08:41:25 CET | Pressmeddelande

Med ett allt varmare klimat väljer många turister att besöka länder norrut och just kusten lockar särskilt. Samtidigt finns det risker med en växande turism eftersom den kan orsaka skada på naturen och problem med färskvattenförsörjningen. I policydokumentet ”En maritim turism på Östersjöns villkor” sammanfattar BalticWaters traineer risker och möjligheter med en ökad turism – och ger rekommendationer framåt.

Regeringen har opinionens stöd för en handlingskraftig havspolitik12.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

91 procent av svenskarna tycker att det finns ett samband mellan havets välmående och människans välmående, enligt en undersökning som BalticWaters låtit göra. Ännu fler, 96 procent, svarar att de tycker att ett välmående hav är viktigt. Samtidigt står Östersjön inför utmaningar på grund av överfisket, övergödningen och klimatförändringarna. För att vända utvecklingen behövs en havspolitik som gör skillnad för havet. Kommer vi få se en sådan från regeringen?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye