Uppsala kommun

Sommar runt slottet invigs på lördag. Massor av aktiviteter ända fram till september

Dela
Uppsala kommun presenterar Sommar runt slottet med ett fullspäckat program ända fram till 10 september. På lördag den 18 juni, klockan 11.00 drar allt igång med invigning på Borggården Uppsala slott.
Sommar runt slottet invigs på lördag. Massor av aktiviteter ända fram till september. Foto: Niklas Lundengård
Sommar runt slottet invigs på lördag. Massor av aktiviteter ända fram till september. Foto: Niklas Lundengård

– Nu startar vi arbetet med att göra slottsparken till en mer levande park fylld med kultur och natur för alla Uppsalabor. Vi behöver många gröna parker i Uppsala för människor, växter och djur, säger Linda Eskilsson (MP) kommunalråd och ordförande i kulturnämnden.

Redan under lördagen händer det mycket:

  • Invigning klockan 11.00 på Uppsala slotts borggård
  • Skulpturutställningen Resonating Bodies med verk som på olika sätt utgår från platsen, låter dig upptäcka och interagera.
  • Låna en kasse med enkel utrustning och följ med Naturskolan på visning av kryp bland buskar och snår. Vem vill inte veta vad gråsuggor tycker om att äta?
  • Överraskas av visningen av konsten i slottsbacken, se storslagna män och mindre framträdande fundament.
  • Njut av poesi i parken som bjuder på ord och musik ovanför stadens brus

Hela sommarens program.

Ny app visar vägen till stadens offentliga konst

En nyhet är appen; Uppsala konst och kulturarv som lanseras i dagarna. Appen tar dig bland annat med på en tur i slottsparkens kultur- och naturhistoria. Här kan du kan läsa om allt spännande du ser. Vill du ha ljud så är det bara att klicka igång och lyssna på en läskig spökhistoria, under ledning av skådespelare från Uppsala stadsteater.

Programmet för Sommar runt slottet pågår fram till Kulturnatten, 10 september. Appen: Uppsala konst och kulturarv, kan laddas ner redan nu via App Store och Google Play för guidade vandringar under dygnets alla timmar.

Skulpturutställning Resonating Bodies

Medverkande konstnärer: Jan-Erik Andersson & Shawn Decker, Sahar Alkhateeb, Arkitekturens Grannar, Åsa Stjerna, Alvaro Campo, Ingela Ihrman och Anna Nyberg

Skulpturutställningen Resonating Bodies består av sju verk som på olika sätt utgår från platsen runt slottet och allt liv som pågår här. Besökaren uppmanas till att upptäcka och interagera, men också till att lyssna och känna in det som inte syns och hörs vid första ögonkastet. Vid konstmuseets entré visas ett gigantiskt, klingande fågelbo och på åsens södra sida vilar ett tio meter långt skelett, gjort av döda almar.

– Med sommar runt slottet får besökaren smaka på de fina konst-, natur och kulturvärden som finns i området. För oss på museet är det extra roligt att låta verksamheten vandra ut från huset och gå i dialog med parken, genom utställningen Resonating Bodies, säger Daniel Werkmäster, museichef.

Läs mer om utställningen på Uppsala konstmuseum.

Pressvisning av skulpturutställningen Resonating bodies hålls torsdagen den 16 juni, 11.00 vid Uppsala konstmuseums entré. Konstnärerna medverkar. Anmäl dig till rebecka.wigh-abrahamsson@uppsala.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sommar runt slottet invigs på lördag. Massor av aktiviteter ända fram till september. Foto: Niklas Lundengård
Sommar runt slottet invigs på lördag. Massor av aktiviteter ända fram till september. Foto: Niklas Lundengård
Ladda ned bild
The Nest, Jan-Erik Andersson & Shawn Decker - En skulptur och ljudkomposition inspirerad av fåglars bobyggen att
gå in i.
The Nest, Jan-Erik Andersson & Shawn Decker - En skulptur och ljudkomposition inspirerad av fåglars bobyggen att gå in i.
Ladda ned bild
Landskapet kom först, Ingela Ihrman - En omorganisering av naturligt material från slottsbacken som
undersöker landskapet som kropp och kroppen som ett landskap.
Landskapet kom först, Ingela Ihrman - En omorganisering av naturligt material från slottsbacken som undersöker landskapet som kropp och kroppen som ett landskap.
Ladda ned bild
Jordens sång, Åsa Stjerna - En installation att sitta på och uppleva, där seismiska vibrationer
blir till en sång.
Jordens sång, Åsa Stjerna - En installation att sitta på och uppleva, där seismiska vibrationer blir till en sång.
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor över 240 000 personer.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Glädjande att Gottsunda flyttas ned från särskilt utsatt område till riskområde1.12.2023 08:17:26 CET | Pressmeddelande

Polisen har idag offentliggjort sin lista över de områden i Sverige de bedömer vara särskilt utsatta områden. Dessa delas in i utsatta områden, riskområden och särskilt utsatta områden. Uppsala har sedan tidigare ett sådant särskilt utsatt område, Gottsunda-Valsätra. Enligt polisens nya bedömningar ligger området fortsatt kvar på listan men bedöms inte längre vara särskilt utsatt utan anses vara ett riskområde, en lägre grad av utsatthet enligt polisens kriterier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum