Omfattande fusk med e-cigaretter
Tullverket har noterat en ökning i importen av e-cigaretter och i kölvattnet av det upptäcks alltfler försök till fusk. Det vanligaste är att importörer medvetet eller omedvetet väljer att deklarera varorna som nikotinfria.
- Eftersom skatten på e-vätskor i normalfallet är 2 000 kronor per liter vätska kan man tjäna mycket pengar på att fuska, säger Jenny Åberg på Tullverkets laboratorium där de stoppade e-cigaretterna analyseras.
Dubbel nikotinskatt
Om vätskorna i e-cigaretterna har en nikotinhalt som överstiger 15 mg per ml vätska fördubblas skatten till 4 000 kronor per liter. Så en importör som tar in 25 liter av en så kallad högkoncentrerade e-vätska ska då betala 100 000 kronor i skatt. Därför är det lönsamt att redovisa en lägre nikotinhalt eller ingen alls.
Ett stort problem är att snabbt avgöra om en e-cigarett innehåller nikotin eller inte. Det krävs en laboratorieanalys för att säkert avgöra den saken. Många av de stoppade sändningar med e-cigaretter som Tullverkets laboratorium fått in för bedömning har sedan visat sig innehålla nikotin, trots att de deklarerats som nikotinfria.
- Förra året analyserade vi totalt 71 prover med e-cigaretter som innehöll nikotin. I år är vi redan uppe i 78 stycken, så det är en tydlig ökning, säger Jenny Åberg.
Minderåriga köpare
Tullverkets underrättelsetjänst ser en risk för att minderåriga beställer nikotinhaltiga e-vätskor på nätet och sedan säljer e-cigaretter, bland annat på skolor. Eftersom det är en 18-årsgräns för att få köpa och sälja nikotinprodukter i Sverige så är det redan där ett lagbrott.
Det har också blivit vanligare att beslagtagna e-cigaretter innehåller cannabis. Förra året hittade Tullverkets laboratorium THC eller liknande cannabinoider i samband med 67 prover. I år har de redan haft 44 prover med e-vätskor som innehållit cannabissubstanser. För fyra år sedan fanns det bara ett enda prov med THC i e-vätskor.
- Det är svårt för en förälder eller lärare att upptäcka om ungdomar använder e-cigaretter som innehåller cannabis eller nikotin, konstaterar Jenny Åberg. Vätskan är ofta smaksatt med ämnen som döljer dess egentliga innehåll och röken är nästan helt luktfri.
Andra regler utomlands
Elektroniska cigaretter, eller vapes som de populärt kallas, är en batteridriven apparat. Den består av en tub som på elektrisk väg omvandlar vatten, propylenglykol eller glycerol till en rökliknande vattenånga. E-cigaretterna innehåller olika smakämnen, både med eller utan nikotin.
I Sverige är det tillåtet att sälja e-cigaretter oavsett smaktillsats. I andra länder kan det vara annorlunda.
EU-länderna beslutar själva om bland annat smakämnen och åldersgränser för e-cigaretter. Belgien och Österrike har förbjudit e-cigaretter. I Nederländerna är det bara tillåtet med e-cigaretter som har tobakssmak för att förhindra att godissmaker lockar in unga människor in i ett nikotinmissbruk. Flera amerikanska stater har förbjudit handel med så kallade vape-produkter. New York har det hårdaste förbudet. Där tillåts inga varianter alls. I New Jersey tillåts bara e-vätskor som smakar tobak. Andra stater i södra USA har förbjudit eller begränsat användningen av e-cigaretter för att värna om den lokala tobaksindustrin.
För mer information och bilder, kontakta Tullverkets presstjänst:
0771-450 590 eller press@tullverket.se
Nyckelord
Bilder
Om
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 600 anställda och leds av generaltulldirektör Johan Norrman.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Stora beslag i europeisk insats mot gränsöverskridande brottslighet14.10.2024 15:35:54 CEST | Pressmeddelande
Flera kilo beslagtagen narkotika, beslag och utmätt gods för 800 000 Euro och 57 gripna personer. Det är några resultat av en svenskledd europeisk insats mot gränsöverskridande brottslighet i Östersjöområdet.
Narkotikagrossister avslöjade runt om i Stockholmsområdet11.10.2024 10:58:04 CEST | Pressmeddelande
Ett omfattande nätverk med centraler för distribution av narkotika har avslöjats av Tullverket. I flera lägenheter i Stockholmsområdet har ett kriminellt nätverk ägnat sig åt att ta emot beställningar, förpacka och sedan distribuera narkotiska preparat till tusentals drogköpare runt om i Sverige. Nio personer åtalades på fredagen vid Södertörns tingsrätt misstänkta för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.
Smugglade kokain i schampoflaskor3.10.2024 06:50:46 CEST | Pressmeddelande
Ett tips från amerikanska myndigheter gjorde att Tullverket kunde avslöja smuggling av kokain i flaskor med hårvårdsprodukter. I en försändelse från Colombia till en kvinna i Göteborg fanns det drygt ett kilo kokainklorid. När sedan Tullverkets spanare slog till mot en lägenhet hittades mera kokain och en mobil med filmer som visade hur kokain hanterats. Nu åtalas den kvinnliga mottagaren av paketet för grovt narkotikabrott och en man som förvarat och förpackat stora mängder kokain åtalas för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.
Tullverket i ny satsning mot organiserad brottslighet17.9.2024 11:15:00 CEST | Pressmeddelande
Idag lanseras “Sverige mot organiserad brottslighet“ (SMOB), ett initiativ som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. Genom att förbättra kompetensen och kapaciteten hos yrkesverksamma och stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer genom forskning, utbildning och innovation, bidrar SMOB till samhällets förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd.
Smugglade över ett halvt ton narkotika – använde företag som täckmantel4.9.2024 14:51:26 CEST | Pressmeddelande
Tullverket har avslöjat ett kriminellt nätverk som misstänks ha smugglat över 500 kilo cannabis i en container från Kanada till Göteborgs hamn. Tulltjänstemännen tog ut containern för kontroll och vid en röntgen av innehållet upptäcktes narkotikan som låg gömd i pallar med laminatgolv. Värdet på narkotikan uppskattas till över 62 miljoner kronor i missbrukarled. Containerns slutdestination var ett byggföretag i Norrköping. På onsdagen åtalades sex män i åldrarna 25 till 46 år för synnerligen grov narkotikasmuggling respektive synnerligen grovt narkotikabrott vid Göteborgs tingsrätt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum